yaklasan-bakir-krizi-yesil-enerjiye-gecisin-onunde-engel-mi-2

Tüm dünya 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan yeşil enerjiye geçmenin yollarını arıyor. Bilim insanları aksi takdirde dünyanın yaşanamayacak bir yer haline geleceği görüşünde. Bu sebeple dünya, 2050’ye kadar eski alışkanlıklarını iklime zararsız versiyonlar ile güncellemeye çalışıyor. Ancak veriler bir sorunu ortaya koyuyor. Yeşil enerjiye geçerken en çok ihtiyaç duyulacak olan bakır dünyada yeteri kadar bulunmuyor. Yakın gelecekte bir bakır krizi bekleniyor.

Yeşil Enerjiye Geçerken Neden Bakıra İhtiyaç Duyuluyor?

Bilim insanlarına göre bakır, geleneksel fosil yakıtlardan sürdürülebilir enerjiye geçerken yaşanacak süreçte çok önemli rol oynuyor. Dünya çapındaki talebin 2035 yılına kadar 25 milyon metrik tondan 50 milyon metrik tona yani iki katına çıkması bekleniyor. Hatta talep, 2050’de 53 milyon metrik tona yükselmeye devam edecek.

bakir-madeni-gorsel

Bu öngörüler 1900 ile 2021 yılları arasında dünyada tüketilen tüm bakırdan daha fazla bakıra ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Ne yazık ki şu anki verilere göre dünyanın bu talebi karşılaması mümkün değil.

Elektrikli araçlar, güneş ve rüzgar enerjisi ve enerji depolayan pillerin tamamı bakırla çalışıyor. Bu sebeple bakır, yenilenebilir enerjinin en önemli unsurlarından biri haline geldi. Elektrifikasyon metali olarak adlandırılan, elektrikli araçlarda, rüzgar ve güneş projelerinde kullanılan bakır talep artışının büyük çoğunluğunda yer alıyor.

Örneğin, içten yanmalı araçların güç aktarma aksamlarında yaklaşık 24 kilogram bakır var. Hafif hizmet tipi, pille çalışan bir elektrikli aracın güç aktarma aksamı 60 kg bakır gerektirir. Orta hizmet tipi bir araç için 139 kg bakır gerekirken, ağır hizmet tipi bir araç için 425 kg bakır gerekiyor.

Yeni Bakır Madenleri Açmak İçin Geç Kalındı

Yenilenebilir enerji alanında en önemli girişimler olan elektrikli araçlar, rüzgar, güneş projeleri ve depolanabilen piller için gereken bakırın önümüzdeki on yıla varmadan üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Bu kriz karşısında akla ilk gelen çözüm daha fazla bakır madeni açmak olabilir. Bu çözüm elbette gelecekteki bakır krizinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır fakat günümüzdeki krize çözüm olması için çok geç kalındı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırmalarına göre, yeni bir bakır madeni açıldıktan sonra verimli bir şekilde çalışmaya başlaması ortalama 16 yıl sürüyor. 16 yıl sonra artan bakır kaynağı, günümüzde birden fazla endüstride kullanımı nedeniyle dünyanın talebini karşılayamaya yetmiyor.

Yeteri kadar yeni arz sağlanmadıkça, şimdilik iklim hedeflerine tam anlamıyla ulaşılamayacağı ortada. Bakır kıtlığı yeşil enerjiye geçişi ve teknoloji girişimlerinin ilerlemesini durdurabilir. Uzmanlar bakır gibi madenlerin etrafında yeni bir jeopolitik düzen oluşmasını bekliyor. Bu büyük tehlikenin şimdilik bir çaresi görünmüyor.