Ultraviyole ışınlar (UV ışınlar), ışık spektrumunun insan gözü ile görünmeyen bölümünde yer alırlar. Görülebilir ışığa göre dalga boyu daha kısa olduğu için insan gözü bu ışınları algılayamaz.
Özet Bölümü
Uv Işınlar 3 Farklı Spektral Alana Ayrılırlar:
- UV-C (100-280 nanometre arası),
- UV-B (280-315 nanometre arası),
- UV-A (315-400 nanometre arası).
UVC Ampuller
UV-C ışınlarının mikrop öldürücü etkisini istenen yerde ve istenen oranda kullanabilmek amacıyla özel amaçlı UVC ampuller geliştirilmiştir.
UVC ampullerden yayılan UVC ışınları karşılarına gelen mikroorganizmanın DNA yapısına, saniyeler içinde hasar vererek üreme ve koloni oluşturma yeteneklerini yok ederler.
Günümüzde antibiyotiklere dirençli hale gelen virüsler ve bakteriler de dâhil olmak üzere tüm mikroorganizmalar UVC ışınları karşısında savunmasızdırlar.
Uv-C Dezenfeksiyon Sistemleri İle Dezenfeksiyon Bilinen Diğer Yöntemlere Göre Pek Çok Avantaja Sahiptir:
- Ayırt etmeksizin tüm mikroorganizma türlerini (virüsler, bakteriler, mantar ve küf sporları vs.) yok eder.
- Hava, yüzey ve su dezenfeksiyonunda, gıda, kimya, eğitim ve benzeri pek çok sektörde geniş uygulama sahası vardır.
- UVC sistemlerinin ozon, duman gibi salınımları yoktur.
- UVC sistemler kimyasal kullanmaz.
- Belirlenen dozaja göre tasarlandığı için ayar gerektirmez. Etkisi hemen başlar ve sürekli maksimum seviyede çalışır.
- UVC ile dezenfeksiyon yatırım ve işletim maliyeti düşük bir yöntemdir.
Uv Dezenfeksiyon ile ilgili diğer bilgiler;
- UV ampuller 253,7 nm (nanometre) dalga boyunda ışın veren ve verdikleri ışın vasıtasıyla nüfuz ettikleri mikroorganizmaların DNA yapısını bozan ve onları elimine eden ürünlerdir.
- UV-C ampullerin ürettiği ışınlar gördükleri yüzeylerde etkili olurlar. Dezenfeksiyon işleminin gerçekleşmesi UV-C ışınların, ulaştıkları yüzeylerde bulunan mikroorganizmalara belli bir şiddette nüfuz etmesiyle mümkün olur.
- UV Dezenfeksiyon armatürleri sadece çalışırken etkindir. Armatürün (ampulün) kapatılması etkisini anında bitirir. Daha önce ortama verilen ışınların ampul kapatıldıktan sonra hiçbir etkisi yoktur.
- UV-C ışın cam, plastik, metal, tekstil, pleksiglas, kağıt vb. her türlü madde tarafından filtrelenir. UV armatürlerin etkinliğini bu tip filtrelemeler ile azaltmamak için armatürlerin konumlandırılmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Genelde ortama bakteri ve virüsleri canlılar taşırlar. Bu nedenle çalışma saatleri içerisinde ampulün sürekli yanık bırakılması önemlidir.
- UV Dezenfeksiyon armatürleri içinde bulunan ampul ömrü mekanik balastla 9.000 saattir. Armatürde kullanılan elektronik balast ile ampulün ömrü 18.000 saate çıkmaktadır.
- Ampulün ömrü ile kasıt ekonomik ömürdür. Belirtilen süre sonunda ampul hala yanacak olup (ışın verecek olup), ekonomik açıdan verimliliğini ve dezenfekte etme açısından etkinliğini başlangıç değerlerine göre kaybedecektir.
Bu nedenle tavsiyemiz ampullerin kullanıldığı süreye bakarak tahmini bir ömür biçilmesi ve belirlenecek tarihte ampullerin yenileriyle değiştirilmesidir.
- UV ampullerin üretimi ışındır. UV-C ışın gözle görülmez. Ampulden gelen mor‐mavi ışık ampulün ışın üretirken ortaya çıkardığı bir yan ürün olup herhangi bir etkisi yoktur.
- UV-C ışınlar canlılara zarar verir, bu sebeple yapılacak uygulamaların insansız ortamlarda veya canlılar üzerine direk ışıma yapmayı engelleyecek özel cihazlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesi gerekir.
- İnsanlar ampuller açıkken UV-C ışına maruz kalmamalıdır. İnsan vücudu alabileceği belirli oranda UV-C ışınını tolere edebilmektedir. Ama bu oran her kişi ve ten yapısı için farklılık gösterebilmektedir.
- UV-C tolere edilen miktarın üzerinde maruz kalındığı durumlarda, ciltte ve gözde kaşıntı, yanma, kızarma, tahriş, göz akıntısı, deride döküntü meydana gelebilmektedir. Bu etkiler geçicidir.