Öncelikle merhaba
Yeni bir içerikle yeniden sizlerleyim.
Konumuza başlamadan önce “Ücretli arama ve organik arama nedir?” sorularına açıklık getirmekte fayda var.
Ücretli arama Google Ads olarak bildiğimiz arama motoru reklamcılığıdır. SEM olarak kısalttığımız (Search Engine Marketing) ücretli arama reklamları, işletmelerin sıkça kullandığı en çok bilinen dijital pazarlama çalışmalarının başında gelmektedir.
Reklam verenler arama motoru kullanıcılarının sektörleri veya hizmetleri ile ilgili aramalarında tüketicilerin karşısına en kısa yoldan çıkabilmek adına bu yönteme başvurmaktadırlar. Google Ads reklamları arama sonuç sayfaları dışında; Youtube, Google Display Ağı iş ortaklarında ve Google Haritalar gibi birçok mecrada yayınlanabilmektedir.
Bu platformun en büyük özelliği hedef kitlenizi, bölgenizi, hedef anahtar kelimelerinizi, hedef cihazlarınızı ve reklam gösterim saatlerinize kadar birçok ayarlamayı yapabilmektir. Ayrıca ücretlendirmenin tüketicinin reklamınızla etkileşime geçtiği anda olması da işletmeler için oldukça cazip gelmektedir.
Diğer yandan Google Ads’in, yani ücretli aramalardan elde edilen trafiğin en büyük handikapı sadece para verdiğiniz zaman görünmenizdir. Yani ödeme yapmadığınız sürece maalesef arama motorlarında görünmezsiniz. İşte bu durumda arama motorlarında hedef aranma terimlerinde listelendiğiniz sıraya bağlı olarak sitenize ziyaretçi gelmektedir.
Arama motorlarında hedef anahtar kelimelerinizde ilk sayfada değilseniz ziyaretçilerin sizi bulması neredeyse imkansız diyebiliriz. Bunun farkında olan işletmeler bunun önüne geçebilmek ve Google sıralamalarını yükseltebilmek için dijital pazarlamanın diğer bir alt dalı olan SEO (Search Engine Optimization)’ya başvurmaktadır. SEO, arama motoru optimizasyonu olarak bilinen ayrı bir daldır.
SEO, web sitelerinin arama motorları tarafından daha iyi korumalarını ve sitelerin belirli anahtar kelimelerle sınırlandırmasını sağlayarak sitelerin organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralama almasına yardımcı olur. Bu sayede web siteleri daha fazla trafik yani ziyaretçi çekerken potansiyel müşterilerine ulaşma olasılığını da arttırırlar.
İşletmeler genelde bu 2 pazarlama aracını aynı anda yapmaz. Çünkü 2 seçenek de işletmeler için maliyet oluşturur. Diğer yandan bu konuda hizmet veren Google reklam uzmanları SEO’yu, SEO uzmanları ise Google reklamlarını pek tavsiye etmez.
Halbuki bu iki pazarlama aracı dijital pazarlamanın alt dallarındandır ve reklamları SEO’ya, SEO’nun reklamların maliyetlerinin düşmesine oldukça faydası bulunur. Bu sebeple web sitenize ziyaretçi çekmek için hem ücretli aramaları hem de organik aramaları mutlaka birlikte kullanmalısınız.
Peki Google Ads ve SEO’yu aynı anda yaparak mümkün olan en yüksek ROI (Yatırım Getirisi) nasıl elde edilir? İşte size bazı öneriler;
1-Anahtar Kelime Arama
SEO ve Google Ads için anahtar kelime araştırması yapın. SEO için organik arama sonuçlarında yükselmek için anahtar kelime araştırması yapın. Google Ads için anahtar kelime araştırması yapın ve anahtar kelime grupları oluşturun.
2-Anahtar Kelimeleri Hedefleme
Oluşturduğunuz anahtar kelime listelerinden anahtar kelime grupları oluşturun ve Google Ads’te reklamlarınızı bu kelimelere göre hedefleyin. Yine aynı şekilde bu anahtar kelime gruplarına özel olarak SEO için kaliteli içerikler oluşturun.
3-İçerik Oluşturma
İçeriklerinizde hedef anahtar kelime gruplarına odaklanın. Bu hem organik aramalarda hem de Google Ads’te hedeflenen anahtar kelime gruplarında yüksek sıralamalar elde etmenize yardımcı olur.
Unutmayın ki Google Ads’te reklam verilen hedef anahtar kelimede organik sonuçlardaki sıranız maliyet hesaplarken kullanılan bir çarpandır. Yani x bir kelimede 1. sırada çıkan web sitesi ile 5. sayfada çıkan web sitesi aynı ücreti ödemez. 1. sırada çıkan web sitesi için tıklama başı maliyet kuruşlar ile hesaplanırken, 5. sayfadaki web sitesi 4-5 liralara kadar çıkan maliyetlere katlanmak zorunda kalabilir.
4-Sayfa Hızı Optimizasyonu
Sayfa hızı, hem SEO hem de Google Ads kampanyalarınız için önemlidir. Hızlı yükleme sayfaları, hem organik arama motoru sıralamasında hem de Google Ads’te daha iyi performans gösterir. Ayrıca site hızı Google arama kriterlerinde önemli bir yere sahiptir. Kullanıcılarının beklemek istemediğini bilen Google yavaş siteleri her zaman alt sıralara atmaktadır.
5-Dönüşüm Optimizasyonu
Google Ads kampanyalarınızda dönüşüm optimizasyonunu kullanın. Bu, hedeflediğiniz anahtar kelimelerin daha fazla dönüşüm sağlamasına yardımcı olur. SEO için, sayfalarınızdaki metinler ve tasarım, daha yüksek dönüşüm oranları için optimize edilmelidir.
- Reklam ve Organik Performansı İzleme
Google Analytics gibi bir araç kullanarak, hem Google Ads hem de organik arama sonuçlarından gelen trafiği izleyin. Böylece reklam kampanyalarınızın ve organik arama optimizasyonunun nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz. Bu her iki stratejinin de nasıl daha iyi optimize edilebileceğine dair değerli bilgiler sağlayacaktır.
- Reklam Kampanyası A/B Testleri
Farklı reklam varyasyonları oluşturarak Google Ads kampanyalarında A/B testleri gerçekleştirin. Bu hangi reklamların daha iyi performans gösterdiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde SEO için de A/B testleri gerçekleştirerek hangi metin, başlık ve tasarımların daha iyi performans gösterdiğini belirleyebilirsiniz.
Yukarıda verdiğim önerileri dikkate alarak hem ücretli arama hem de organik aramadan web sitenize gelecek ziyaretçilerin sayısının artacağına, reklamlar için harcadığınız maliyetin zamanla düşeceğinden emin olabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…