ABD’de Trump yönetimi 20 Ocak 2025 günü devralıyor. Daha önceki açıklamalarıyla global ekonomiyi tedirgin edici önemli noktalar var. Tabi bu açıklamaların içerisinde savaşı bitireceğine dair güzel sözler de var.
Peki bu açıklamalar gerçekleşirse global ekonomi nasıl etkilenecek?
Öncelikle devir almak üzereyken, İsrail ile Hamas’ın esir takası yapması, ateşkes ilan edilmesi de Trump yönetiminin söylediklerini gerçekleştirebilecek güçte olduğunu da gösteriyor.
Umarız bu gayret Rusya-Ukrayna savaşında da sağlanır. Hatırlarsanız Putin sınırlarına yaklaşan füze tehdidi nedeniyle bu savaşa mecbur kaldığını ifade etmişti. Füzelerin geri çekilmesi bile savaşı sonlandırmaya yeter.
Güneyimizde Suriye’nin özgürleşmesi yönünde olan gelişmeler ve AB’nin yardım etme isteği hem mülteci göçü hem de jeopolitik riskler anlamında son derece önemlidir.
Jepolitik risklerin, azalması altın gibi değerli metallere satış getirme potansiyeli taşımaktadır. Bu tür yatırımı olanların dikkatli olması gerekiyor.
Bunun yanında bölgesel risklerin azalması yabancı yatırımcı girişini de artırır. TL çok değersiz olduğu için fiyatlamada ucuza şirketi kaptırma riski de var.
Bunun dışında karşımıza ABD’nin uygulayacağı gümrük duvarları var. Şimdilik Türkiye bu listede olmasa da, listede olan Çin %10 devalüasyona giderek gümrük duvarını aşabilir.
Bu stok ve maliyet yönetiminde son derece önemli bir konudur. Daha önce Çin’den stoğa alınan ürünlerin pahalı kalması anlamına geldiği gibi, bu hammaddeyle yapılacak ürünlerde de %10 maliyet fazlalığı oluşacaktır. Böylece fiyat tutturmakta zorlanılabilir.
Bütün bu tür risklerin iyi yönetilmesinin yanında Moody’s not artırımına da dikkat etmemiz lazım. Eğer gerçekleşirse kurlarda aşağı yönlü baskı artabilir. Hatta yabancı yatırımcı girişi de olabilir.
O zaman bu gelişme dövizde satış faizlerde düşüş ve borsa da çıkış yaşanabilir anlamına gelmektedir. Riskler ve fırsatlar olmaya devam edecek. Doğru karar alanlar bu riskleri ve fırsatları daha iyi yöneterek karlı çıkacaklardır. Şunu unutmayalım ki, aynı sektör içerisinde bazı firmalar batarken bazıları büyümektedir.
Hedefiniz var mı? Organizasyon yapınız ve makine parkı ile finansman dengeniz bu hedefleri gerçekleştirebilmeye uygun mu? Peki mevcut yapıyı iyi denetleyebiliyor musunuz? Yönetim verimli toplantılar yapıp doğru kararları alabiliyor mu? Alınan kararlar uygulanabiliyor mu?
Eğer cevabınız her zaman evet ise, siz krizi fırsata çevirmeye adaysınız demektir.
Görüşmek dileğiyle…