Türkiye İstatistik Kurumu Ekim 2024 ayı sanayi üretim verilerini açıkladı. Söz konusu bültene göre Ekim 2024 ayında sanayi üretimi yıllık bazda %3.1 azaldı. Üretimdeki bu azalma ihracattaki artışla beraber yorumlandığında iç piyasaya daha az ürün vermek anlamına geldiği için enflasyonist baskıların artmasına da sebep olabilir.

Burada bizi ilgilendiren asıl kısım imalat.. Çünkü imalattaki yavaşlama nakit akımlarında da firmaların taahhütlerini karşılayamama riskini de artırmaktadır.

Şimdi konuyu biraz daha detaylı irdeleyelim; imalat sanayi sektörü endeksi Ekim 2024 ayında yıllık bazda %3.3 azalırken, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7.6 artmıştır. Buradan her sektörün aynı derecede durgunluktan etkilenmediğini görebiliriz.

Aylık bazda gelişmeler ise bir önceki aya göre ne durumda olduğumuzu göstermesi açısından önemlidir. Sanayi üretimi 2024 yılı Ekim ayında %0.9 aylık bazda azalırken, sanayi sektöründeki aylık daralma %1 olarak gerçekleşmiştir.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3.3 artış göstermiştir. Bu sektörde aylık bazda da durum bir önceki aya göre iyi gitmektedir. Ara malı üretiminin yıllık bazda %2.7 aylık bazda da %1.7 düştüğü bir ortamda geleceğe yönelik olumlu beklentiler oluşturmak daha da zordur.

Çünkü ara malı üretimi hem yıllık hem de aylık bazda düşüş göstermektedir. Bu ara mallarının kullanıldığı sektörlerde de gelecekte üretim düşüşü olabileceği anlamına gelmektedir.

Kaldı ki sermaye malı üretiminde yıllık bazda %9.3, aylık bazda ise %3.5 düşüş olması yatırımların da yavaşladığını göstermektedir. Yatırımın yavaşladığı yerde üretimi de hızlı artırmak kolay değildir. Bu durum enflasyonla mücadelede önemli bir çelişki oluşturmaktadır.

Üretimin teknolojik detayı, katma değerli ürün olup olmaması ve cari açık açısından son derece önemlidir. Maalesef yüksek teknoloji ürünlerde sanayi üretimi yıllık bazda %13.1 aylık bazda ise %7.9 azalmıştır. Bu durum daha az katma değerli üretim profilinin oluştuğunu göstermektedir. Orta teknoloji ürünlerde bile önemli üretim düşüklükleri olduğunu görmekteyiz.

Acaba pazarlamayı doğru mu yapıyoruz? Hedef pazarların doğru tespit edilmesi ve doğru stratejilerle bu pazarların dikkatinin çekilmesi çok önemlidir.

Bu durumda hem pazar çeşitliliği artar, hem de üretim daralmasına sebep olan iç piyasa gelişmelerinden de etkilenilmez. Piyasalar her zaman fırsatı verir. Önemli olan doğru zamanda doğru adımı atmaktır.

 

Görüşmek dileğiyle…

 

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.