oled-nedir-led-farki

OLED (Organik Işık Yayan Diyot), içinde organik maddeler bulunan milimetrelik ince cam bölmeleridir. Bunlar içinden akım akabilen yaklaşık 400 nanometrelik ince tabakalardan oluşmaktadır.

OLED Yeni Bir Aydınlatma Teknolojisi Sunuyor

Organik tabakalar, her iki yandan elektrik kontakları olarak görev yapan bir anot ve bir katot tabakası ile çevrilidir. Organik tabakada, akan elektrik enerjisiyle parlamaya başlayan moleküller vardır. İlgili moleküler yapı ışığın rengini belirler. Dış müdahalelere karşı korunması amacıyla organik tabaklar kaplanmıştır.

OLED Yapısı

Organik ışık yayan diyot, en az birinin şeffaf olduğu iki elektrot arasında bulunan birden fazla organik yarı iletken tabakalardan oluşmaktadır.

OLED’in üretiminde organik tabakalar ard arda iletken bir substrat üzerine uygulanır, ardından başka bir iletken elektrot gelir. Organik, ışık yayan bileşenlerin üretimi için genel olarak iki farklı malzeme sınıfı kullanılır; polimerik maddeler ve oryantasyon özelliği olmayıp amorf tabakalar oluşturan küçük moleküllü maddeler.

Emisyon Spektrumu

Organik moleküllerin genellikle geniş emisyon spektrumu vardır. Bu nedenle ışığın tüm renk bileşenleri spektrumda mevcuttur.  Böylece nesnelerin çok doğal bir şekilde aydınlatılmasına imkan sağlanır. OLED emisyonları, beyaz dahil olmak üzere hemen hemen her türlü renk sıcaklığı ile eşleştirilebilir. Çoğu beyaz OLED’ler birlikte yüksek kalitede beyaz bir ışık oluşturan bir kırmızı, bir yeşil ve bir mavi emisyon tabakasından oluşur.

Neden OLED İletkenlik

Büyük yüzeyli OLED’lerin teknik yöndeki zorluğu, elektrot malzemesinin iletkenliğinin sınırlı olmasıdır. Örneğin indiyum kalay oksitin (ITO) iletkenliği, alüminyumun iletkenliğinden yaklaşık iki büyüklük boyutundan daha azdır.

Sonuç; şeffaf elektrotta önemli bir gerilim düşüşü ve aktif tabakaların yerel çalışma geriliminde bir azalma. Böylece ışın yoğunluğu tekerlerden merkeze kadar azalır. Azaltmak için metalden oluşan iletken yardımcı yapılar (iletkenler veya baralar) ITO anodu üzerine yerleştirilebilir.

Böylece daha homojen ışıklılık dağılımı elde edilebilir. Büyük alanı olan OLED’leri homojen bir şekilde parlatmak için diğer bir seçenekte istifleme yaklaşımıdır. Bu durumda her birinin toplam ışıklılığı etkileyen birden fazla OLED yığını üst üste istiflenir.

Kullanım Süresi

Bir ampulün ortalama ömrü yaklaşık 1000 saattir. Bundan sonra, filaman yanar ve değiştirilmesi gerekir. OLED de ise ışık akışı aşamalı olarak düşer. Yani, OLED bilinen anlamda yanmaz ancak kullanım süresi boyunca ışık gücü ve dayanıklılığı azalır. Tipik olarak kullanım süresi bir dönem olarak tanımlanır, bu dönem zarfında ışık akısı ilk ışık akısının %70’ine kadar düşer.