makro-veriler-bize-onemli-sinyaller-veriyor (2)

TÜİK Ücretli Çalışan İstatistikleri, Ekim 2023 bültenine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 arttı.

Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 891 bin 949 kişi iken, 2023 yılı Ekim ayında 15 milyon 277 bin 929 kişi olduğu halde, daha detaya baktığımızda; 2023 Ekim ayında ücretli çalışan sayısının yıllık olarak sanayi sektöründe %0,6 azaldığını, inşaat sektöründe %12,2 ve ticaret-hizmet sektöründe %2,7 arttığını görüyoruz.

Sanayi sektöründe azalma sanayi üretiminin son 4 aydır aylık bazda üretim düşüşüyle de örtüşüyor. Kaldı ki ücretli çalışan sayısı Eylül 2023 ayında 15.417 idi.

Sanayide bir önceki yıl Ekim ayına göre çalışan miktarı 30,554 kişi azalmış durumda. Dolayısıyla ücretli çalışan sayısı bir önceki aya göre azalmış görünüyor.

Buradan şu sonucu çıkarmak mümkün. Sanayi sektörü çalışanı hizmet veya inşaat sektörüne kaymış olabilir.

İç talebin alınan tedbirlerle azalması, dış talebin ise zayıflaması önümüzdeki dönemde de pek iyi sinyaller vermemektedir. Daha fazla yavaşlamaya doğru gidiyor olabiliriz.

İpotekli satışlarda, konut kredilerine yönelik ciddi düşüşler yakın gelecekte bu sektörde de yavaşlama olma ihtimalini artırmaktadır.

2024 büyüme beklentileri bu yıl beklenenin yarısı civarında olduğundan şunu net olarak söyleyebiliriz. Pazarlama ve satış konusunda ciddi tedbir alamayan firmalar 2024 yılında zorlanabilirler. Ayrıca finansal dengeye de dikkat edilmelidir.

Global resesyon korkuları en son FED toplantısında bile gündeme geldi. Gelecek yıl büyümede yavaşlama beklemeyen ülke yok. AB teknik resesyonu konuşuyor.

Bu durumda dış talepteki yavaşlama emtia fiyatlarının aşağı yönlü baskılanmasına neden olmaktadır. Böyle olunca da enflasyon aşağı yönlü baskılanmaktadır.

İşte böyle bir ortamda ihracat yapmak daha da zorlaşacağı gibi, yüksek maliyetli stoklar da satışta önemli sorun olarak karşımıza çıkacak ve yerine koyma maliyetiyle değerleme yapmayanlar iş bile kaçırabilirler.

Burada mesele doğru politikalarla fiyatlama yapabilmektedir.

 

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.