led-ile-enerji-tasarrufu

Tasarruf, ne sıcak bir kelimedir. Bazı kelimeler, insanda tek başına pozitif etki yapar. “Anne” gibi mesala. Tasarruf’ta öyle geliyor bana.

Güzel ülkemiz, kaynaklarının büyük kısmını enerji için yurt dışına aktarıyor. Enerjide neredeyse maalesef dışa bağımlıyız.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin geçen yılki toplam ithalatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,7 artışla 233 milyar 791 milyon 662 bin dolar oldu.

2016’da 27 milyar 169 milyon 80 bin doları bulan enerji ithalatı, geçen yıl ( 2017)  yaklaşık yüzde 37 artarak 37 milyar 194 milyon 822 bin dolara çıktı.

Bu durum şu demektir:  Türkiye’nin enerji ithalatındaki artış oranı, toplam ithalattaki artış oranını ikiye katlamış demektir !

İnsanın canını acıtan bir tablo.

Bunu görmüş omalıyız ki, planlar, programlar, forumlar, etkinlikler peş peşe gelmeye başladı. Gerek kamu, gerekse özelde bu konuda bilinçlenme ve buna bağlı eylem planları ile konu hep gündem yapılıyor, sıcak tutuluyor.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında alınacak önlemlerle 2033 yılına kadar toplamda 30,2 milyar dolarlık tasarruf sağlanması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023”e göre, söz konusu dönemde enerji verimliliğine ilişkin 55 faaliyet belirlendi. Plandaki 55 eylemin etki ve uygulama süreleri bir yıldan 40 yıla kadar değişiyor. Bu önlemlerle Türkiye’nin her geçen gün artan enerji talebinin 2023’e kadar yüzde 14 azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’de 15 yılda toplam 30,2 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Enerji verimliliği sayesinde ayrıca 2,5 milyar dolarlık 3 bin megavat kapasiteli doğalgaz santralinin kurulmasına gerek kalmayacağı hesaplanıyor.

Plandaki eylemler tarımdan, sanayiye, ulaşıma, binalarda enerji verimliliği uygulamaları, çatılarda güneş santralleri kurulmasına ve tüm sokak aydınlatma armatürlerinin LED armatürlere dönüşümüne kadar birçok alanda gerçekleştirilecek. Söz konusu yatırımlar kamu ve özel sektör tarafından yapılacak deniliyor.

Plan kapsamında 2023‘e kadar kümülatif olarak 23,9 milyon ton eşdeğer petrol tasarruf sağlanacak ve bu tasarrufun sağlanması için 10,9 milyar dolar yatırım gerçekleştirilecek.

Plan değerlidir. Harekete kararlılıkla geçilir ve bu süre zarfınca devlet iradesi arkasında durur, günün ve ülkenin şartlarına bağlı olarak iyileştirmeler yaparak devamlılığı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması  şarttır.

Burada dikkat çekmek istediğim önemli  nokta; tasarruf sağlamak için mevcudu iyileşitrmek üzere, belli yatırımları yapmak gerekliliğidir.

Basit bir matematikle, yılda 37 milyar dolar’ın ( ki bu 2018 için 40 milyar doları geçmesi öngörülüyor  ) hemen bugün % 10 tasarruf etsek ; 4 milyar dolar gibi bir rakam çıkar ki ortaya;bu parayla ne fabrikalar, ne üretim tesisleri kurulur, hayal edin.

Ancak bunun için o  mevcut kötü sistem değişecek ve yerine doğru ve yenisi hemen takılmalıdır. Tasarrufun bir yoluda budur.

Enerjimizi tasarruflu kullanalım, hemen şimdi…

Bunun yeri ve şekli yok.

Evde veye işte.

Kamuda veya özel sektörde…

Her ne yapıyorsak, tasarruf etmek zorundayız, diyet yapmak gibi, sigarayı bırakmak gibi,   ötelemeden hemen şimdi yapmalıyız.

Bunun içinde önce gerekli bir yatırım ötelenmeden yapılmalı ki, tasarrrufa dönüşsün.

Eviniz mantolama yapılacak ise yapılmalı, aydınlatmaları daha tasarruflu LED’e hemen dönüştürmeliyiz.

Hepimiz ay sonunda,evde veya işte gelen yüksek faturalardan şikayetçiyiz. Peki bu gelen yüksek faturaları ev içinde ufak düzenlemelerle düşürebilir miyiz ?

Gündelik olarak bize çok basit ve gereksiz gelen ufak dokunuşlar faturalarımızda %50’ye varan tasarruflar sağlamaya yardımcı olabilir.

Özellike aydınlatmada size önerim; bir kaç adımı aşağıda sıraladım.

  • Güneş enerjisinden yararlanmaya çalışın, sağlığınız açısından da önemli!
  • Kontrollü aydınlatmalar ve tasarruflu LED ampuller kullanın!
  • Gün ışığından yararlanın ve sensörlü aydınlatma kullanın.
  • En önemlisi; Kullanmadığınız lambayı mutlaka söndürün! Gereksiz yere açık bırakmayın.

Avustralyalı bir firma olan halfprice, yaptığı araştırmalar sonucu dünyanın en iyi enerji tasarrufu yapan 10 şehrini açıkladı. Darısı ülkemizdeki şehirlerin başına…

Reykavik (İzlanda): İzlanda, şu anda hem su gücü hem de jeotermal santralleriyle 120 000 sakinine elektrik, sıcak su, yani enerji sağlıyor.

Portland (ABD) :1973’den beri devam eden bisikletli şehir yatırımları ve sivil hareketleri ile birlikte ‘bisiklet dostu şehir’ ünvanını birden fazla kez elde etmişti. Sokaklarındaki aydınlatmaları LED’e çevirerek karbon emisyonunu daha da azaltan şehir yönetimi, bir gün %100 yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanacaklarını savunuyor.

Vancouver (Kanada) :Dünyanın en sağlıklı şehirlerinden biri olma ünvanını kazanan Vancouver, enerji ihtiyacının %10’unu rüzgar, güneş, ve dalga gücünden sağlıyor.Kuzey Amerika’daki büyük şehirler ile kıyaslandığı zaman Vancouver’ın kişi başına düşen karbon emisyonunun en az olduğu şehir olduğunu da belirtmek gerek.

Kopenhag (Danimarka) : Kopenhag, rüzgar gücünde ihtiyacı olandan fazlasını üretmesinin yanı sıra, sakinlerinin üçte birinin bisikleti ulaşım aracı olarak benimsemesiyle de öne çıkıyor.

San Fransisko (ABD) :Plastik şişede su satışı yasaklandı. Ayrıca, naylon poşetlerin ve içinde tehlikeli kimyasallar barındıran oyuncakların yasaklandığı farklı tedbirler uygulayan bir şehir.
Oslo (Norveç) : Oslo’nun %80’i yenilenebilir enerji ile ısınıyor. Oslo‘da, aynı zamanda ‘akıllı aydınlatma’ denilen hava ve trafik koşularına göre güç tüketen, sokak aydınlatmaları kullanılıyor.

Londra (İngiltere) : Londra ihtiyacı olduğu enerjinin %25’ini lokal ve verimli kaynaklardan sağlamaya başladı.

Boston (ABD) :2050’ye kadar sera gazı emisyonunu %80 oranında azaltılacağının sözü vermiş durumda olan bir kent.

Malmö (İsveç) : 10.000 nüfuslu Malmö, yenilenebilir enerji sektöründe,20 000 kişiye iş gücü sağlıyor.

New York (ABD) :Yeşil girişimleri, dumansız hava sahası, ve bisiklet yolları; kalabalık şehirde sizi doğa ile dost seçimlerden uzaklaştırmıyor.

Bizim belediyelerimizde de,  enerji tasaarrufu konusunda ciddi bir duyarlılık görmek mümkün.

Herkes tasarrufun farkında.

Enerji için yurt dışına ödediğimiz korkunç paranın farkında.

Uzmanlık alanım aydınlatma olunca konuya dair bilgilerim çerçevesinde şunu söyleyebilirim ki; Farkında olmamız gereken bir şeyde; tasarruf adına değişim ve yenilikleri  yaparken, doğru ürünü bulmak ve tercih etmek zorundayız.

Kaliteli, doğru ürünü  bulun ve alın, yarına sorunsuz işleyen, tasarruf eden  bir sistem bırakın.

Enerjinizi tasarruflu kullanın, gelecek sayıya kadar hoşçakalın ….