kuresel-enerji-tuketiminde-rekor-artis-tehlikesi

Dünya Enerji İstatistikleri İncelemesi’ne göre, küresel enerji tüketimi 2022’ye göre %2 artarak COVID öncesi seviyeleri %5’in üzerinde aştı.

2023 yılında küresel enerji üretimi ve tüketimi rekor seviyelere ulaştı; toplam birincil enerji tüketimi 2022’ye göre %2 arttı ve COVID öncesi seviyeleri %5’in üzerinde aştı.

Dünya Enerji İstatistiksel İncelemesi’ne göre, yenilenebilir enerji kaynakları birincil enerji tüketiminden altı kat daha hızlı büyüyerek toplam enerji karışımının %14,6’sını oluşturdu.

Ancak fosil yakıtlar, bir önceki yıla göre hafif bir düşüşe rağmen birincil enerji tüketiminin %81,5’ini oluşturarak hakimiyetini sürdürdü.

endustriyel-proseslerden-kaynaklanan-emisyonlar

Petrol tüketimi, büyük ölçüde Çin’in sıfır- Covid politikalarını gevşetmesinin etkisiyle arttı ve ilk kez günde 100 milyon varil sınırını aştı.

Buna karşılık gaz talebi sabit kaldı ve kömür tüketimi de rekor seviyeye ulaştı. Enerji kullanımı ve endüstriyel süreçlerden kaynaklanan sera gazı emisyonları %2,1 artarak ilk kez 40 gigaton karbondioksit eşdeğerini geçti.

Endüstriyel proseslerden kaynaklanan emisyonlarda önemli artışlar görüldü. Brent ham petrol fiyatları %18 düşerek varil başına ortalama 83 dolara (65,6 £) geriledi ve hala 2019 seviyelerinin %29 üzerinde.

Küresel petrol üretimi günde 96 milyon varil ile rekor seviyeye ulaşırken, üretim artışında ABD öncü oldu. Kuzey Amerika’da petrol tüketiminde ılımlı bir artış görülürken, Avrupa’da ise hafif bir düşüş yaşandı.

Asya Pasifik bölgesinin petrol talebi, Çin’in karantina sonrası toparlanmasının etkisiyle önemli ölçüde arttı. Çin’in rafine etme kapasitesi ilk kez ABD’ninkini aştı ancak rafine edilmiş ürün üretimi düşük kaldı.

Avrupa ve Asya’da doğal gaz fiyatları 2022’nin en yüksek seviyelerinden %30 düşerken, ABD fiyatları %60 düştü. Küresel gaz üretimi sabit kaldı, ancak Avrupa ve BDT ülkelerinde düşüşler görüldü. LNG arzı yaklaşık %2 arttı ve ABD en büyük LNG ihracatçısı oldu

Kömür fiyatları ortalama %46 oranında düşerken, küresel üretim şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Kömür üretimi ve tüketiminde Asya Pasifik bölgesi başı çekerken, bu bölgenin liderliğini Çin ve Hindistan üstlendi. Elektrik üretimi %2,5 arttı ve yenilenebilir enerji toplamın %30’unu oluşturdu.

Nükleer enerjinin payı sabit kalırken, şebeke ölçeğinde pil depolama kapasitesi önemli bir büyüme kaydetti. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi, Çin’in yeni kurulumlara öncülük etmesiyle önemli ölçüde arttı. Biyo yakıt üretimi ABD ve Brezilya’daki büyümenin etkisiyle %8’in üzerinde arttı.

 

Kaynak: energylivenews.com