korfezdeki-gerilimin-ekonomiye-yansimalari

Son zamanlarda İsrail’in Filistin’i bombalamasıyla birlikte oluşan gerginlik, sürecin devam etmesi, ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin doğu Akdeniz’e savaş gemileri göndererek İsrail’i desteklemesi, Buna mukabil Katar, İspanya, Türkiye, Rusya ve Çin gibi ülkelerin tam tersini katliamın durdurulması yönünde görüş bildirmesi Katar’ın doğal gazı keseceğini açıklamasıyla başlayan ve İsrail kara harekatını yaparsa biz de dahil oluruz şeklinde İran’ın çıkışı tansiyonu daha da yükseltmiştir.

Bundan sonra hala devam eden belirsizliklerin artması ve gerginliği tetikleyici yeni olayların oluşması bölgede ticari faaliyetlerin daha da yavaşlamasına sebep olabilir.

Olayların diğer ülkelerde İsrail aleyhine gösterilere dönüşmesi katliamın sonlandırılması konusunda umutları biraz daha artırsa da, ilginç olan konu sadece Müslümanların ölmesi ve camilerin bombalanması değil, aynı zamanda kiliselerin de bombalanması ve hristiyanların da ölmesidir.

ulkeler-arasi-ticaret

Ancak hristiyanlardan henüz bu konuyla ilgili tepki gelmemiş, ancak tüm katliamın durdurulması için gösteriler başlamıştır.  Böyle bir ortamın ekonomik aktiviteyi etkilememesi beklenemez. İlgili ülkeye yapılan ihracat/ithalat faaliyetleri durma noktasına gelecektir.

Bu ülkeyle ticaret yapan firmaların doğrudan etkileneceğini şimdiden söyleyebiliriz. Olay genişledikçe ve Lübnan’da olduğu gibi başka ülkelere de sıçradıkça diğer ülkelerle de ticaret anlamında bir yavaşlama kaçınılmazdır.

Ancak Dünya söz konusu bölgeden ibaret değil. Afrika, Türk cumhuriyetler, Avrupa’da Fransa ve İngiltere hariç diğer ülkelerle ilgili ticarette şimdilik bir yavaşlama öngörmesek de zaten süregelen resesyon riski daha da artmıştır. Yakında Çin’in bölgeye savaş gemisi yollaması gibi hususlar ortamı daha da germesi durumunda global bir daralma riski de artacaktır.

Global Daralma Riski Arttıkça Nelerle Karşılaşacağız?

Öncelikle dış ticaret zorlaşacaktır. Yani risk iştahının azalması nedeniyle talep daralması olacağından mal satmak çok da kolay olmayacaktır. Böyle ortamlarda fiyatlarda aşağı yönlü baskı ihtimali daha yüksektir.

Bunların yanında katliamın bir savaşa dönüşmesi durumunda ciddi bir türbülans riski ciddi bir ihtimal olacaktır. O zaman kontrol etmek daha da zorlaşacak ve maalesef ciddi zararlara sebep olabilecektir. Dalgalanmaların fiyatlamayı da zorlaştırdığı unutulmamalıdır.

Böyle ortamlarda müşteri riski yönetimi, tedarikçi riski yönetimi ve finansal risk yönetimi her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır.

 

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.