Endüstriyel ve teknik alanlarda kullanılan kablo rakorları hakkında rehber hazırlayan Ortaç Elektrik, tüketicileri bilgilendirmeye devam ediyor. Daha önce kablo rakorları hakkında temel bilgiler ile Polyamid rakorlara ilişkin bilgiler aktaran Ortaç; son olarak Metal Kablo Rakorları grubuna dahil olan ürünler hakkında teknik bilgiler paylaştı.
Pirinç kablo rakorları M12 x 1,5 M100x2 , PG7 – PG48 , 1/8” – 4” ölçülerinde üretilmektedir. MS58 dolu çubuktan CNC ile üretilmelidir. Presten üretilen rakorlarda pres boşlukları nedeni ile kullanılan ortamlara göre çatlama-kırılma görülmektedir.
Uluslararası diş normu ile çekilmiş diş yapısına sahip olmalı ve nikel kaplama belirli normlara göre yapılmalıdır. Paslanmaz kablo rakorları, kullanılacak alan özelliklerine göre (AISI303- AISI304L – AISI316L) seçilmektedir. Metal kablo rakorlarını 8 ana başlık altında toplamak mümkün:
- Pirinç/Paslanmaz rakorlar,
- Multi Contalı rakorlar,
- EMC Topraklamalı rakorlar,
- Redüksiyon Tipi rakorlar,
- Spiral Uçlu rakorlar,
- Minigland rakorlar,
- VG Norm Gemi Tipi rakorlar
- Endüstriyel Tip Zırhlı rakorlar
Pirinç/Paslanmaz Rakorlar
Metal kablo rakorları özellikle; gemi inşa endüstrisi, güneş panelleri, elektrik motorları, yenilenebilir enerji kaynakları, jeotermal santraller-doğalgaz santralleri, demir çelik fabrikaları, aydınlatma alanında LED armatür ve projektörlerde, trafolarda, jeneratörlerde, encoderlerde, çeşitli sensör ve switchlerde, endüstriyel/elektronik uygulamalar, rüzgar/solar uygulamalar, otomotiv/otomasyon teknolojileri, raylı sistemler endüstrisi , yiyecek/içecek endüstrilerinde, harici ortam enstrümanlarının elektrik kablo bağlantı noktalarında kullanılır.
Multi Contalı Metal Kablo Rakorları
Dar alanlarda, aynı noktadan cihaza birden fazla kablo girmesi gerektiği yerlerde kullanılır. Rakorun içindeki conta değiştirilerek kablonun dış çapı ve montaj ölçüsüne göre multi (çok delikli) bir conta seçilir. Genellikle endüstriyel cihazlar, buatlar, elektronik kutular, elektik motorları, makine, jeneratör ve endüstriyel tesisler için uygundur.
EMC Topraklamalı Rakorlar
EMC topraklamalı rakorlar, ekranlı kablolarda parazitleri önlemek için kablonun dış kılıfını soyarak rakorun içindeki paslanmaz sac ayakları ile topraklama yaptırılarak montajlanır. Korozyon direnci yüksektir. Pürüzsüz kablo geçiş yüzeyine sahip EMC rakor, montaj kolaylığı sağlarken, ekranlama özelliği ile parazit engeller.
Genellikle; ekranlı kablolar, gıda/ilaç endüstrisi, arıtma tesisleri, PTA tesisleri, doğalgaz ve nükleer santrallerde, ağır hizmet sanayisinde, jeneratörler üretiminde ve gemi inşaatlarında kullanılır.
Redüksiyon Tipi Metal Kablo Rakorları
Takılacak cihazdaki değiştirilemeyen montaj ölçülerine ve takılacak kablonun dış çaplarına göre standart diş ölçüsündeki kablo sıkmalarına denk gelmediği yerlerde kullanılır. Uygulamada çıkacak ek redüksiyon maliyetini ve kablo giriş noktasının rakor boyunun uzamasını engeller.
Spiral Uçlu Metal Kablo Rakorları
Zırhsız kablolarda kabloya verilen radius noktası en zayıf noktayı oluşturur. Kablonun kolay ve güvenilir şekilde uygulanması için kıvrılma noktasının korunması gerekmektedir. Rakor gövdesine takılan paslanmaz flexible özellikli yay ile kabloya geniş kıvrılma alanı açar ve kablonun zarar görmesini engeller ve tüm dar alanlarda çalışmasını kolaylaştırır.
Minigland Metal Kablo Rakorları
Sınırlı kullanım alanlarına yönelik olarak standart rakor boylarından kısa versiyonlu olarak üretilir. Rakor ile cihaz arasında bütünlük görünümü sağlar.
VG Norm Gemi Tipi Kablo Rakorları
Özellikle savunma sanayi ve gemi inşa sektörüne yönelik motor ve cihazlarda kullanılmak üzere, özel iç topraklama yapısı ile macg kablolara göre VG 88773-88812 normlarına uygun şekilde üretilir.
Endüstriyel Tip Zırhlı Metal Kablo Rakorları
Zırhlı kablolara yönelik olarak özel tasarımlı çift veya tek conta sıkmalı modelli üretilir. Farklı zırh yapısına göre rakor çeşitliliği mevcuttur. Endüstri tesislerinde özellikle çift conta tercih edilir.
Çift sıkma özellikli rakorun içindeki zırh tipine göre özel üretilen konik-yüksük yapısı, kabloya 3 noktadan bağlantı sağlar. Kablo dışından sıkma, zırh kitlemesi, zırh altı kablo sıkma eylemleri ile rakor, kabloya tam kavrama yaparak cihazdaki dış etkenlerden kaynaklı gevşeme, yerinden çıkma ve kopmayı engelleyerek güvenli uygulama imkanı sağlar.