CCTV sistemleri ile bilgisayar teknolojilerinin mükemmel uyumu, ağ yapıları ve farklı iletişim protokollerinin de CCTV teknolojilerine adapte edilmesine ön ayak oldu ve uzak noktaya görüntü transferi bu yolla mümkün oldu.
Sonrasında fazla zaman geçmeden, içinde gömülü bir işletim sistemi olan, CCTV için tasarlanmış özel bilgisayarlar hayatımıza girdi.
Bu bağımsız (Standalone) yapıdaki kayıt cihazları, bilgisayar tabanlı kayıt kartları kadar çok tercih edilmeye başlandı. Sadece CCTV sistemler için tasarlanan ve içerisine kayıt yapabileceği sabit diskler bulunan bu cihazların esneklik ve kullanım kolaylığı sunması, yaygınlaşmasını da sağladı.
Günümüz dünya CCTV pazarında, yeni bir teknoloji sayılan IP üzerinden görüntü ve kayıt sistemleri ağırlığını hızla daha fazla hissettirmeye başlamıştır. IP kameralar nedir, ne işe yarar, analog kameralardan farkı neler ve nerelerde kullanılır? Bu önemli sorular ışığında konumuzu daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Özet Bölümü
Hızla Artan Bir Pazar
İstatistikler bize gösteriyor ki, 2006 yılında pazarın % 15’inde IP, % 85’inde analog kameralar tercih edilirken, 2008’de % 32 IP, % 68 analog kamera olarak öngörülüyor. Yani geçen bu 2 senelik zamanda IP kamera pazardaki payını 2 kattan fazla artırmış.
Yine aynı şekilde 2006-2007 yılı ortalarında analog kameralar, toplam CCTV satışlarının büyük kısmını oluştururken, 2007 yılı itibariyle bu pay IP kameralar lehine azalmaya başlamıştır. 2010 yılında tüm dünya’da IP kamera satışlarının oluşturacağı toplam ciro 10 milyar USD’yi bulurken, gitgide azalan bir ivmeyle 4 milyar USD’lere kadar geriledi.
Megapiksel Çözünürlük
Sadece IP kamera teknolojisi ile mümkün olabilen megapiksel görüntü kalitesi sayesinde CIF formatın 16 katı daha büyük bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu da günümüz analog kameralarının aldığı görüntünün en az 4, en fazla 16 katı kadar bir netlik anlamına geliyor.
Gelişmiş Tarama Özelliği
Sadece IP kameralarda mümkün olan ‘progressive scan’ özelliği sayesinde tüm görüntü bir kerede sağlandığından, özellikle hareketli ortamlarda analog kameralarla kıyaslanmayacak netlikler yakalamak mümkün.
POE (Power Over Ethernet-Ağ Kablosu Üzerinden Enerji)
Bu özellik sayesinde kameralar sadece Ağ Kablosu kullanılarak beslenebilir ve ilave bir enerji kablosuna gereksinim duymazlar. Böylece gereksiz kablo kirliliği ortadan kalkarak tek noktadan sağlıklı bir enerji dağılımı uygulanır.
PTZ Kameralar için Tek Kablo
PIZ kameralar için gerekli enerji, görüntü ve kontrol amaçlı kullanılan üç ayrı kablo yerine tek bir kablo ile yine kablo kirliliğinden ve projelerde çok önemli işçilik ve kablolama maliyetlerini ortadan kaldırır.
Entegre Ses
Kameraların üzerinde ses desteği mevcut olup iki yönlü ses iletişimi mümkündür. Kameranın yanına konarak ses çıkışına bağlanan bir hoparlör düzeneği ile kameranın montaj yapıldığı alana hitap etmek ve oradaki sesleri, kamera üzerindeki bütünleşik mikrofondan dinlemek mümkündür.
Şifreleme
Analog sistemlerde koaksiyel kablo kesilmek suretiyle canlı görüntüler eski veya başka kayıtlarla değiştirilebilir. Oysa IP kameralarda bu mümkün değildir. IP kameralar, veri transferleri bilinen en gelişmiş ağ güvenlik duvarları ile desteklenerek izinsiz ulaşılması ve değiştirilmesi mümkün olmayan bir yapı olacak şekilde tasarlanmışlardır.
Gerçek Dijital Çözüm
Her dönüşüm ile görüntü kalitesinde kayıp oluşur. Analog sinyal, kamerada dijitalleştirilir. Dijital sinyal, koaksiyel kablo üzerinden aktarılmak üzere analog sinyale dönüştürülür. Analog sinyal, kayıt cihazında tekrar dijitalleştirilir. IP kameralarda ise görüntü bir kez ve sadece kamerada dijitalleşir. Bu da minimum görüntü kalitesi kaybı demektir.
Esneklik
Bütün bu teknolojik avantajlara ilaveten bir de esneklikten bahsetmek gerektir. Analog sistemlerdeki gibi 4, 8, 12, 16 gibi katlı cihaz kullanımına ihtiyaç yoktur. Tüm kayıtlar bilgisayar ortamında NVR dediğimiz Network Video Recorder’lar ile yapıldığından, ilave edilecek bir kamera için katlı çözüm gereği ortadan kalkmıştır.
Yazılım üzerinden yeni bir kamera tanımı ile gereken kamera ilavesi sisteme eklenmiş olur. Ayrıca bu ilave kamera için kablolama en yakın ağ sviçine CAT-5 kablo ile ulaşılarak yapılabileceğinden, kablonun kayıt lokasyonuna kadar çekilmesine de gereksinim duyulmaz.