insan-kaynaklarinda-yapay-zeka-kullanimi-makale-gorseli

İnsan kaynaklarında gerçek bir kuantum sıçramasını tetikleyecek enstürman inanılmaz gelse de Yapay Zeka’nın yetkinliğidir.

İnsan Kaynakları firma bünyesinde, veri kümesinden elde edilen faydalı bilgileri öngörerek harmanlayan ve firmaya  mümkün olan en uygun  yeteneği çekmek için kullanmaya çalışan bir alandır. Stratejik ortaktır.

Bu aşamada sanal zeka işe alımın hemen hemen her aşamasını geliştirilebilen ve basitleştirebilen bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Birçok tanınmış şirket işe alım sürecinde, özellikle adaylarla görüşmek ve test etmek için sanal zeka kullanmaktadır. Bu süreç sonrası tespitler son derece olumlu olmuştur.

Sanal zeka , İK temsilcileri tarafından yapılan görüşmeleri analiz edebilir, birinin işe alınma şansını artırabilir veya işe alımda gizli ipuçlarını devreye alarak işe giriş kararını minimize edebilir.

yapay-zeka-tarihi

İnfografik kaynağı:
https://turkiye.ai/yapay-zeka-zaman-cizelgesi/yapay-zeka-zaman-cizelgesi-infografik-2/

Ve kim bilir, gelecekte sanal zeka görüşmelerin tamamını gerçekleştirebilir. Şuanda sanal zeka çözümleri yalnızca ön sorgulama ve tarama görüşmelerinde kullanılarak İnsan kaynakları departmanına short list hazırlamakta asistanlık eder ve finalde doğru yöneticilerle  iş talebinde bulunan kişiyi verimli bir görüşmede bir araya getirir.

Her şeye rağmen firma kültürünü ve ne istediğini bilen bir yöneticinin duygusal zekasını bu sürece dahil etmesi  paha biçilemez bir kazançtır.

insan-kaynaklarinda-yapay-zeka-kullanimi

İşe alım sürecinde yapay zeka’nın çok sayıda farklı uygulama şekilleri bulunmaktadır. Örneğin işe alım sürecinde, birinci tur olarak adlandırdığımız süreçte  görüşmeci olarak devreye alırız.

Beceri, motivasyon ve kişilik özellikleriyle ilgili özenle seçilmiş doğru soruları farklı şekilde defalarca  çapraz sistematik ve kişinin geri dönüp cevaba müdahale edemeyeceği şekilde sorgular.

Adayların yanıtlarından  yola çıkılarak ve  şirketteki pozisyona  seçme kriterlerini göz önünde bulundurularak short list  oluşturulmasında ve bir sonraki aşamaya en iyi potansiyel adaylarla geçilmesinde yapay zekanın bu sürece katkısı insan kaynakları birimine zaman kazandırır,seçme yerleştirme sürecinin  çok daha sağlıklı ve farkında işlemesine destek olur.

Zaman kazanımı firmalar için en önemli değerdir.

Başka bir uygulamada da karşımıza çıkan yapay zeka, bir dizi iş yeri değişkenini analiz eder ve bir firmadan ayrılma eğilimi gösteren çalışanları tespit eder. Bu sayede insan kaynakları tespit edilen çalışanların sorunlarına odaklanıp çözülmesine olanak sağlar.

Cv (özgeçmiş) Nedir, nasıl hazırlanır ? Makalemiz ilginizi çekebilir.

Özgeçmişiniz ile Fark Yaratın !

Diğer bir yapay zeka uygulamasında ise  çalışanların yeteneklerini geliştirebilecek, verimli ve üretken olmalarını sağlayacak, yeni kariyer seçeneklerini hayata geçirmek ve hedef belirlemek adına kurgulanarak bir kaynağa dönüştürülür.

Yapay zeka destekli  öğrenme programları oluşturarak firma çalışanlarının eğilimli olduğu bölüm,ürün,satış pazarlama ve arge gibi seçeneklerin tespit edildiği bir etkileşim alanı kurulabilir ve uzun vadede firma yeni eleman kaynağı iç bünyede çözülebilir.

İK, temel prensibi  çalışanlara yardım etmek, onların büyümelerini ve işlerinde daha yetkin ve verimli olmalarını sağlamak,mümkün olan en iyi çalışma ortamını yaratırken ve devamlılığını sağlayarak çalışanların becerilerini tespit ederek çalışanın firma içinde kariyer seçiminde yol haritası oluşturmasında destek olmaktır. Birincil rol bu olmalıdır…

Yapay zeka mevcut uygulamaları ve gelişen uygulamaları ile dijitale aktarılan firma kültürünün iyi şekilde temsil edip IK nın firma bünyesinde hak ettiği gerçek stratejik ortaklığı güçlendirip farkındalık yaratmasında mihenk taşı görevi görür…