googleda-yukselmenizi-garantileyecek-5-baslik-1

Birçok site sahibi çevrimiçi dünyada bir marka haline gelebilmek, yaptığı yatırımın karşılığını alabilmek için Google sıralamalarını yükseltmesi gerektiğini çok iyi biliyor.

Peki, Google’da yükselmek, büyük rakiplerin önüne geçmek mümkün mü? Akılcı ve hedefe yönelik SEO çalışmaları ile Google’da yükselmek tabi ki mümkündür.

Yalnız detaylara girmeden SEO’nun diğer dijital pazarlama dallarına göre uzun vadeli bir yatırım olduğunu, buna karşılık kalıcı ve uzun vadede getirisi en yüksek yatırım olduğunu baştan söylemeliyim. Örneğin farklı kanallar üzerinden verilecek reklamlar kısa sürede iyi sonuçlar almanıza sağlayabilirken reklamlarınızı durdurmanız durumunda sitenize sağladığı fayda da büyük orada azalacaktır.

SEO çalışmalarınızı planlarken geri dönüşün en erken 4-6 ay arası olacağı bilinci ile yola çıkmak en doğrusu olacaktır. İşte web sitenizi Google sıralamalarında yükseltmek için yapmanız gereken birkaç SEO çalışması…

  • Site Mimarinizi Detaylı Bir Şekilde Analiz Edin

Kendinizi ziyaretçilerinizin yerine koyarak empati yaparak işe başlamalısınız.

Sitenizde dolaşmak, aradığınızı bulmak kolay mı? Bunu hem masaüstü hem de mobil cihazlar ile test ederek mimarinizi kontrol edin.

Kullanıcıların tasarım ve erişebilirlik konularında sıkıntı yaşadığı web siteleri çok büyük reklam veya SEO çalışmalarının boşa gitmesine sebep olabilir.

Önceliğinizin mobil olması faydanıza olacaktır. Çünkü günümüz de mobil aramalar ve site ziyaretleri masaüstünü geçmiş durumdadır.

  • Düzenli Olarak Teknik Seo Denetimi

Web sitenizi ücretli veya ücretsiz SEO araçlarından faydalanarak teknik açıdan inceleyerek varsa hataların düzeltilmesi Google’ın gözündeki değerinizi arttıracaktır.

Burada mantık şu şekilde ilerlemektedir; Google bir işletme ve bu işletmede günde milyarlarca siteyi dolaşan Google Botlar çalışır. Bu botlar sürekli siteleri dolaşmak, hiç durmamak ve sürekli ileriye doğru gitmek üzere programlanmışlardır.

Ulaşılamayan 404 hatası veren bir sayfanız veya bir dış linkiniz olması ya da ulaşıldığı halde devam edebileceği bir linkin olmaması, çıkmaz sokak bir sayfanız olması Google’ın en sevmediği durumların başında gelir.

Bu durumu kötü kullanıcı deneyimi olarak lanse etse bile aslında olay Google’a verdiğiniz zarardır. Google Botlarının verimliliğini düşürüyorsunuz.

  • Tekrarlanan İçerikler

Bakmanız gereken diğer bir konuda içerik tekrarlarıdır. Aynı içeriği sitenizin farklı sayfalarında kullanmanız özgün olsa bile Google tarafından kopya içerik olarak algılanacaktır.

İstenilen her sayfanızın özgün içeriğe sahip olmasıdır. Fakat bunu gerçekleştiremiyorsanız mutlaka Canonical meta etiketi ile bunu Google’a bildirmelisiniz.

Aynı içeriğe sahip 10 adet sayfanız olması durumunda Google serp sonuçlarında bu sayfalardan hangisini tercih etmeli? Google bunun için karar vermek yerine kopya içeriğe sahip sayfaları hiç göstermez veya alt sıralarda gösterir.

Kendi işinizi Google’a bırakmak yerine kendiniz yaparak Google’a iş bırakmamanız sitenizin Google gözündeki itibarını arttıracaktır.

Diğer bir konuda yine Google’a ekstra iş yükü çıkaran site adresinin farklı varyasyonlarıdır. Şöyle ki bir web sitesine http://siteadi.com – http://www.siteadi.com – https://siteadi.com – https://www.siteadi.com şeklinde erişmek mümkündür.

Burada sitenizi hangi şekilde kullanmak istiyorsanız onu belirleyip diğer şekilde olan adresleri belirlediğiniz adrese yönlendirmelisiniz.

Bunu farklı yönlendirmeler ile düzeltebilirsiniz. Burada mutlaka ve mutlaka sitenize gelen backlinklerin, sitenizdeki iç linklerinde belirlediğiniz şekilde verildiğinden emin olun. Tavsiyem https://www.siteadi.com şeklinde kullanmanız olacaktır.

  • Mobili Asla Göz Ardı Etmeyin

Google artık siteleri mobil öncelikli olarak tarıyor ve kullanıcılarına öncelikli olarak mobil sürümleri sunuyor. Diğer yandan mobil ziyaretçi sayıları masaüstü bilgisayar kullanıcılarının çok üstünde olduğunu da dikkate aldığımızda sitenizin mobil (telefon, tablet) sürümlerinizi mutlaka kontrol etmelisiniz.

Google Mobil Uyumluluk Testi aracı ile kontrolünüzü basit bir şekilde sağlamanız mümkündür.

Bu konuda empati her zaman işe yarar. Kendi sitenizi cep telefonunuz ile ziyaret edin ve sitenizde yapmak istediğiniz işlemleri kolay bir şekilde yapıp yapamadığınıza bakın. Diğer yandan eğer bir Android TV’niz varsa web sitenizi televizyonunuzda da dolaşmakta fayda var.

  • Sitenizi Hız İçin Optimize Edin

Site hızı özellikle kullanıcı deneyimi dikkate alındığında önemli SEO kriterleri arasındadır. İnanması zor gibi gelse de site hızlarında milisaniyeler bile çok önemlidir. Özellikle alışveriş siteleri üzerine yapılan araştırmalarda birçok alışveriş sitesinin site hızları sebebiyle çok fazla ziyaretçi kaybettiği kanıtlanmış bir gerçektir.

Site hızınızı kontrol etmek için bilinen en yaygın araç Google Page Speed’tir. Sizde bu aracı kullanarak web sitenizin hız testini yapabilir, sitenizin yüklenme süresini azaltan etkenleri burada bulabilirsiniz.

Site hızı konusunda; Site trafiğinize göre hızlı bir hosting veya VDS/VPS sunucuya geçmek, CDN kullanmak, tarayıcı önbelleğe alma özelliğinden yararlanmak, özellikle WordPress siteler için iyi bir caching eklentisi yüklemek gibi basit çözümlerle bile rakiplerinizden çok daha hızlı bir site haline gelebilirsiniz.

Site hızı konusunda görsellerin optimizasyonu da önemli bir unsurdur. Özellikle mobil cihazlarda site yüklenme süresi kullandıkları internet yüzünden masaüstü bilgisayarlara göre daha yavaştır.

Sitenizde kullanacağınız görselleri yüklemeden önce iyi bir sıkıştırma programı ile sıkıştırmak, görselin kullanım alanına göre ölçeklendirip ayarlamak basit ama etkili çözümlerdir. Görseller için CDN kullanmakta etkili olan seçenekler arasındadır.

Diğer yandan biraz daha teknik bilgi gerektirse de sitenizde kullanılan CSS ve Java kodlarını sadeleştirmek, önemsiz script kodlarını sayfanın ilk yüklenmesini yavaşlatmaması için kodların sonuna almakta sitenizin yüklenme süresini azaltacak çözümlerdendir.

Site hızı kullanıcılar için olduğu kadar Google içinde önemlidir. Google Botları siteniz içinde ne kadar hızlı ve sorunsuz dolaşırsa Google’ın siteniz için ayırdığı bütçe ve zamanda artacaktır.

  • SİTE İÇİ VE DIŞ LİNKLER

Eskiden önemi çok çok fazla olan dış linkler Google’ı kandırmak için spam kabul edilen yanıltıcı teknikler (Siyah Şapka SEO) kullanılması sonucunda etkisini geçmişe göre azaltmıştır.

Eskiden hiç önemli olmayan iç linkler ise buna paralel bir şekilde etkisini arttırmıştır. Linklerin kullanım mantığını birkaç satırda tabi ki anlatamam ama bazı SEO uzmanlarının aksine iç linklerin çok önemli olduğunu ve sitelerdeki link ağacının çok iyi bir şekilde kurgulanması gerektiğini söyleyebilirim.

Linkleri kurgularken yollarda kullanılan yön tabelalarına benzetebilirsiniz. Örneğin Türkiye’nin hangi ilinden yola çıkarsanız çıkın İstanbul’a gelmek için  yoldaki İstanbul tabelalarını izlersiniz.

Yola nereden çıkarsanız çıkın ve kullandığınız yol hangisi olursa olsun hedefiniz İstanbul olduğu sürece İstanbul tabelalarını takip ederek hedefinize ulaşabilirsiniz. İstanbul tabelası sizi Ankara ya da Adana’ya asla götürmez. Site içi linklerinizde bu şekilde olmalıdır. Bir sayfa için kullanacağınız çapa metinlerin her zaman aynı sayfayı gösterdiğinden emin olun.

404 hatası veren linkleriniz varsa bunları düzenlemelisiniz. 404 hatası veren sayfalarınızı taşıdıysanız 301, tamamen kaldırdıysanız 410 yönlendirmeleri ile kalıcı çözümler üretin ki Google Bot gereksiz yere sitenizde dolaşıp zaman kaybetmesin.

Sitenizin linklerini kontrol edebileceğiniz birçok ücretsiz SEO aracı bulabilirsiniz. Linklerinizi düzelterek kullanıcılarınızın ve Google Bot’un sitenizde yolunu kaybetmeyeceğini garanti edin.

  • SAYFA İÇİ OPTİMİZASYON

Sitenizi oluşturan sayfaları tek tek optimize etmekte fayda vardır. Bu sayfa içi optimizasyonda; sayfa başlığına mutlaka ama mutlaka özen gösterin. Çünkü aslnda sayfa başlığı yani Title etiketi sayfanızın tabelasıdır.

Arama motoru sonuçlarında kullanıcıları sitenize çekecek asıl bölüm burasıdır. Başlık sayfanızın içeriği ile alakalı olmalı, hedef anahtar kelimenizi içermeli, kelimeler büyük harfle başlamalı, mümkünse rakam, marka adı kullanılmalı. Tabi birde başlıklarınız 55-60 karakter arası olmalıdır.

Meta açıklamalarda 140-160 karakter arasında ve diğer sayfalardan farklı özgün olmalıdır. Yine hedef anahtar kelimelerinizi ve marka/site adının açıklamada geçmesi faydalı olacaktır.

H etiketleri sayfalarda kullanılan başlık etiketleridir. Google bir sayfanın içeriğini analiz ederken H etiketlerinden yararlanır.

Kullanıcıların sayfa içinde ilk fark ettikleri yazı olması sebebiyle aslında kullanıcılara sayfa hakkında bilgi vermektedir. Hedef anahtar kelimenizin H1 etiketinde mutlaka geçirmelisiniz.

H etiketleri için dikkat etmeniz gereken konu aynı metni H1 etiketi olarak farklı sayfalarınızda asla kullanmayın. Yani her sayfanızın H1 etiketinin özgün olduğundan emin olun. Ayrıca her sayfada 1 adet H1 etiketi kullanmalısınız.

Sayfanın içeriğine uygun Şema (Schema) kullanarak sayfanızın ne hakkında olduğunu Google’a göndermelisiniz.

Bu basit ama etkili çalışmalar ile benim deyimim ile sitenize Googleca öğretmiş olursunuz. Google’ca konuşabilen bir site hem derdini Google’a anlatabilir hem de Google’ı çok iyi anlar.

Bu basit çözümler ile bir rakiplerinizin bir çoğunun önüne geçeceğinizden emin olabilirsiniz. Rekabeti yüksek anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmak için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Umarım faydalı ve anlaşılır bir makale olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.