google-armalarinda-yukselmek-icin-neler-yapilmalidir-1

Google aramalarında yükselmek, web sitenizin çevrim içi dünyada görünür olmasını ve daha fazla etkileşim kazanmanızı sağlar.

Google arama sonuçlarında yükselişe geçmek özellikle marka sahipleri için oldukça önemli bir konudur. Bazı adımları izleyerek, SEO kurallarına dikkat ederek ve çeşitli analizleri gözden geçirerek Google arama motorlarında yükselişe geçebilirsiniz.

Yükseliş biraz zaman alacak olsa da, Google aramalarına öne çıkmak için yeterli olan tüm gereklilikleri sağlayın ve sabırlı olmaya dikkat edin.

  • Google Aramalarında Yükselmek Neden Önemlidir?

Google aramalarında yükselişe geçmek markalar adına önemlidir. Markanın popülerliğini artırmak ve satışların hızlanmasını sağlamak için Google arama motorlarında yükselmeyi hedefleyebilirsiniz.

SEO kapsamında izleyeceğiniz bazı yöntemlerle beraber Google arama motorlarında üst sıralara çıkmak, markanızın tanınır olmasını ve pazarladığınız ürünlerin daha ön planda olmasını sağlayacaktır.

  • Google Aramalarında Yükselmek İçin İzlenecek Adımlar

Google’da yükselişe geçmek bazı kurallara uymakla gerçekleşse de, çoğu zaman yeni stratejiler üretmek ve bunları web siteniz üzerinde faaliyete geçirmek sizi daha özgün ve rakipsiz kılacaktır.

İlk yıllarından günümüze kadar çok farklı aşamalardan geçen Google özellikle 2013 yılında yaptığı Hummingbird algoritma güncellemesi ile gelecekte Google’ın nasıl bir arama motoru olacağına dair ipuçlarını vermişti.

Günümüz ve gelecek için Google’ın merkezinde kullanıcıları var ve kullanıcılarını memnun eden siteler her zaman kazanan web siteleri olacaktır. Bunun farkına varan ve web sitelerini kullanıcıları için hazırlayan, empati yaparak kendilerini ziyaretçilerinin yerine koyan web siteleri yarışa her zaman bir adım önde başlamış olacaktır.

Fakat kullanıcı odaklı olmanın yanında Google’ın sitenizi anlayabilmesi ve iyi bir şekilde analiz edebilmesini de sağlamanız gerekmektedir.

Ekrem Karataş olarak bana en çok sorulan soruların başında gelen SEO nedir gelmektedir.

“SEO Google’ca Konuşabilmektir” şeklinde cevap vermemin sebebi de aslında budur.

Hazırladığınız web siteniz görünüş olarak çok iyi olabilir, ziyaretçileriniz memnun olabilir ama diğer yandan sitenizi Google’ında anlayabilmesi gereklidir.

Google’ın konuştuğu dile Googleca dersek web siteniz ne kadar iyi Googleca bilirse kendi o kadar iyi ifade edebilir, Google Botlarına anlatabilir ve Google’ı anlayabilir.

Peki Googleca nasıl konuşabilirsiniz? Aslında bu sorunun cevabını da yine veren Google’dır. Google kalite yönergelerinde web sitelerinin hem teknik hemde genel olarak hangi kurallara uyması gerektiği, neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiği gibi konuların bir çoğuna açıklık getirmiştir.

SEO kriterleri olarak bilinen bu kuralların tümü olmasa bile basit ve temel düzeydeki adımları yapmak bile rakiplerinize karşı elinizi güçlendirecektir.

Google aramalarında sizi daha yükseğe taşıyacak bazı adımlar;

  • SEO kurallarına uyun,
  • Anahtar kelimeleri doğru kullanın,
  • İçeriklerinizde alt başlıklara yer verin
  • Sayfalarının başlık ve meta etiketlerine dikkat edin,
  • Görsellerinizin İçerikleriniz ile alakalı olmasına dikkat edin,
  • İçeriklerinizi Kullanıcılarınız İçin Hazırlayın.

Google arama motorlarında ürünlerinizi ve markanızı üst sıralara taşıyacak olan adımları sabırla takip edin.

Kısa sürmeyecek olan bu sürecin sonunda istediğiniz etkileşimi elde edebilir ve üst sıralara yükselmeye başlayabilirsiniz.

  • SEO Kurallarına Uyun

SEO kurallarına uygun içerikler ve sayfalar hazırlamak web sitenizi organik arama sonuçlarında sizleri daha yükseğe taşıyacak tüm faktörleri içerir.

SEO kuralları, bugün büyük  marka ve web sitelerin uyguladığı, arama motorlarında öne çıkmanızı sağlayacak en etkili araçtır. SEO kuralları hakkında temel bilgileri edindikten sonra siteniz üzerinde uygulamalısınız.

  • Anahtar Kelimeleri Doğru Kullanın

Anahtar kelimeleri doğru seçmek ve etkili bir şekilde kullanmak, Google arama motorlarında öne çıkmanızı sağlayacak diğer bir adımdır. SEO aşamasında mutlaka anahtar kelimeleri özenle seçmeli ve etkili bir şekilde kullanmalısınız.

Anahtar kelimeleri içeriğiniz de geçireceksiniz diye makaleyi gereksiz anahtar kelimelerle doldurmak, faydadan çok zarar getiren bir davranıştır.

  • Alt Başlıklara Yer Verin

Alt başlıklara ayrılan bir makale, okuyucunun sıkılmadan tek solukta okumasını sağlar. Okuyucunun aradığı soruya yanıt bulması ancak alt başlıklarla mümkün olur. Düz bir şekilde yazılan ve alt başlıklara ayrılmamış bir yazı, okuyucunun sıkılmasını neden olarak kısa sürede siteyi terk etmesine yol açar.

  • Meta Etiketlere Dikkat Edin

Meta etiketler arama motorlarına sayfanız hakkında bir çok özet bilgiyi verir. Kullanıcılar bu etiketleri görmez ama arama motorları için meta etiketler önemlidir. Bu meta etiketlerin etkili olması, özgün ve sayfalarınız arasında tekrarlamayacak şekilde hazırlandığından emin olun.

  • Kaliteli ve Özgün Görseller Kullanın

İçeriklerinize görsel eklemek, makaleniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir. Kaliteli görseller eklemek, makalenizi daha zengin ve okunabilir yapacaktır.

Makaleniz daha dikkat çekici olurken, ziyaretçinin sitede daha uzun süre kalmasını sağlar. Düz bir yazı yerine anahtar kelime, alt başlık ve kaliteli görseller içeren bir yazı hazırlamak, Google arama motorlarında öne çıkmanız için gerekli olan etkiyi sağlar.

SEO çok kapsamlı ve uzun vadede her zaman başarı getiren bir disiplindir. Yukarı da bahsettiğim birkaç adım en basit ve işin daha başında olan adımlar olsa bile mutlaka dikkat etmeniz gereken başlıklardır.

Bu basit adımları gerçekleştirerek bile SEO yaptırmayan rakiplerinizin önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.