google-arama-ipuclari-nasil-kullanilir

Google, bilişim dünyasının mega düzeydeki bilgi çöplüğü oldu artık. Çok değil günlük hayattaki bilgilere ulaşmak bile azminize kalmış bir durumdan ibaret. Samanlıkta iğne aramaktan farksız olan bu durumda, aradığınızı hızlı ve kolay bir şekilde bulmak elbette biraz emek ve bilgi gerektirmektedir.

Google’ın kullanımı pek sade ve çokça basit bir arayüze sahip. Bunun yanı sıra bir sihirbaz misali pek çok güçlü numara ve aracı gizler bünyesinde. Ama bu sihirbaz numaralarını gizlemek yerine size verdiği ipuçları ve püf noktaları ile daha önce hiç olmadığı kadar kolay, basit ve konforlu bir şekilde aramalar-incelemeler yapmanıza olanak sağlar. Üstelik faydalı faydasız sınıflandırmadan.

Bu basit ve sadelik artık Google’ın mevcut internet tarayıcıları arasındaki popülerliğini günden güne artırmaktadır. Popülerliğinden kaynaklı pek çok sayfanın erişimine göz yummayı tercih ediyor.

Çokta umursamıyor, çeşitli kod ve disiplin vererek ulaşmak istediğinize bu şekilde ulaşın demekte.

Bu pastadaki en büyük pay olan reklam gelirlerini arttırmaya çalışan webmasterlar pastadaki en fazla payı almak için bu kaosu fazlasıyla güçlendirmeye niyetli. Surlarda açılan gedik misali sistemin açığını yakalayanlar, bu gedikten gereksiz bilgileri çoğaltarak Google için mega bir çöp konteynırı oluşturmuş durumda..

Bu durum göze alındığında kullanıcılar için işleri yokuşa sürmemek için kimi ipuçları çok kritik bir hale geliyor. Bu ipuçları sayesinde yaptığınız aramayı daha net ve istediğiniz cevaba en yakın halde bulabilirsiniz. Bize bu konuda yarımcı olabilecek çok sayıda ipucu bulunmaktadır. Sizin için hazırladığımız ipucu listesine geçelim.

Google Arama İpuçları Listesi

  • Sekmeleri Gözden Kaçırmayın:

Arama yaptığınız zaman bunun içeriğiyle alakalı olarak Google’ın arama sekmelerinde tümü, haritalar, görseller, alışveriş, video gibi devam eden sekmelerini kullanarak aramanızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

Örneğin yaptığınız aramanız bir video içeriğiyse video sekmesine tıklayarak aramanıza oradan göz atmanız size aramanızda daha yardımcı olacak bir ipucudur. Başka bir örnek de harita üzerinden verirsek Google’ın harita özelliği oldukça gelişmiştir ve siz de aradığınız bir yeri haritalar sekmesinde incelediğinizde nerede olduğunu daha rahat görebilirsiniz.

  • Tam Bir İfadeyi Arama:

Bunun için aradığınız ifadeyi tırnak içerisine almanız size yardımcı olacaktır. Örneğin “Türkiye Ligi Puan Durumu” diye bir arama yaptığınızda aramalar yakın sonuçlar olarak karşımıza çıkabilir. Mesela eksik kelimeler içeren sonuçlar karşımıza çıkabilir ki şöyle bir sonuçla karşılaşmanız da mümkündür “Türkiye Ligi Fikstürü”. Tırnak işareti kullanarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

  • Yıldız(*) İşareti Kullanmak:

Yıldız işaretini kullanmak size büyük faydada bulunabilecek bir ipucudur. Yıldız işaretinin kullanımı şu şekildedir. Örneğin hatırlayamadığınız ve ya bilmediğiniz eksik kelimelerin yerine yıldız kullanarak aramanızı yapabilirsiniz.

Örnek olarak “Sabahattin Ali * Yusuf” adlı bir arama yaptığınızda yıldız işareti size boşluğa uygun nelerin gelebileceğini listeler. Bu vasıtayla boşluğa gelebilecek en olası kelime olan “Kuyucaklı” kelimesini bularak size aramanızda yardımcı olur.

google-aramada-yildiz-isareti-kullanmak

  • Belirli Bir Web Sitesinde Arama Yapmak:

Bu ipucumuzun kullanımı şu şekilde işlemektedir: site: yazıp aradığımız sitenin türüne göre com, org ve edu gibi terimleri sitenin sonuna ekleyerek aramak istediğiniz şeyi en sona yazınız.

  • Belirli Bir Dosya Türünü Aramak:

Bu özelliği ise şu şekilde kullanıyoruz: filetype:XLS (ya da başka hangi dosya türünü arıyorsanız o dosya türünün adını girebilirsiniz) yazarak başına arayacağınız dosyanın adını girerek bulabilirsiniz. Örneğin Hacettepe Üniversitesi akademik takvim filetype:PDF yazarak size üniversitenin akademik takvim ile ilgili dosyasını bulacaktır.

  • Google’ın Hesap Makinesi:

URL kısmını bir hesap makinesi olarak kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? 3+5 gibi basit bir işlemden herhangi bir denkleme kadar çözebilen bir hesap makinesi olan Google ayrıca sizin İngilizce olarak sorduğunuz “How much cm is 1 inch?” gibi bir sorunun da cevabının size anında yanıtlayabiliyor.

google-sorulara-verilen-cevap-ornek-gorsel

  • Döviz Kuru Hesaplama:

Google her alanda size yardımcı olmakta çekinmediği için borsa konusunda da yardımını esirgemiyor. Örneğin URL kısmına 1 dolar yazdığınız anda kaç TL olduğunu size anında cevaplayabiliyor.

  • Ölçü Birimleri Dönüştürme:

Az önce İngilizce basit sorulara cevap verebiliyor dediğimiz zamanki örneğimizi aynı zamanda “1 mil” yazarak eşittir işareti kullanarak dönüştürmek istediğiniz birimi yazarak sorunuza cevap alabilirsiniz.

  • Uçuş Arama:

Bulunduğunuz konumdan gitmek istediğiniz bir yere olan uçuş programlarını rahatlıkla bulabiliriz. Bu arama yöntemini “flights from x şehri to y şehri” şeklinde aratarak kullanabilirsiniz.

  • Dünya Saati:

Başka bir ülkede saatin kaç olduğunu merak ediyorsanız Google bunu da hesap edip işinizi kolaylaştırmak için sistemine bunu da eklemiş. “time: Milano” yazarak Milano kentinde saatin kaç olduğunu kolayca görebilirsiniz.

  • Gün Doğumu Ve Ya Batımını Öğrenmek:

Bu arama yöntemiyle yaşadığınız yerde gün doğumunu ve gün batımını saat olarak öğrenebilirsiniz. “sunset: Ankara” ve ya “sunrise: Ankara” yazarak Ankara’nın gün doğumu ve gün batımını öğrenebilirsiniz.

  • Hava Durumu:

Google’a direkt olarak “weather” yazınca size bulunduğunuz lokasyonun hava durumu bilgilerini sunmaktadır. “weather: x şehri” yazdığınızda size x şehrindeki hava durumu bilgilerini sunmaktadır.

  • Bir Yeri Haritada Bulmak:

Bir yerin haritadaki konumunu bulmak için aradığınız yerin adını ardından “map” kelimesini yazarak bulabilirsiniz.

  • Konuyla Alakalı Arama Yapma:

Bu arama ile yaptığınız aramanın sizin aradığınız sonuca kesin olmayan, yakın konumdaki sonuçlarını listeler. Herhangi bir şeyi tam olarak bilemediğiniz, hatırlayamadığınız durumda kullanarak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Örneğin “related: Kayısı” dediğinizde size kayısı ile alakalı sonuçları listeleyecektir.

  • Bir Siteye Bağlantı Veren Siteleri Öğrenmek:

Google’a “link:” komutunu yazarak o sitenin nerelerden bağlantı aldığına erişebilirsiniz.

Google’da Daha Hızlı Ve Etkili Arama Yapmak:

Google aramaları botlar üzerinden yaptığı için sizin yazdığınız kelimeler çok önemlidir. Aradığınız kelimeler diğer sayfalardaki kelimelerle eşleşerek bulunuyor. Bu yüzden bir arama yaparken kritik kelimeler kullanmaya dikkat edin.

Aradığınız kelimeler yaklaşık olan kelimeleri de içeren popüler sonuçları da görüntüleyeceği için aradığınız şey adına ayırt edici kelimeler kullanmak size arama yaparken faydalı olacaktır.

Yaptığınız yazım hatalarına çok dikkat etmenize gerek yok. Google yazdığınız kelimenin sık kullanılan halini denetleyicisi vasıtasıyla bularak değiştiriyor.

Aynı şekilde yaptığınız aramadaki büyük harfler Google tarafından tek bir halde algılandığı için büyük ya da küçük harflere pek dikkat etmenize gerek yok. Ayrıca Google’da arama yaparken mümkün oldukça az kelime kullanmaya çalışın. Fazla kelime aratınca aramadan alacağınız verim düşmektedir.

Makale: Sektörüm Dergisi araştırma servisi