gelecegin-teknolojisi-mikro-ledlerde-mi-sakli

Her gün teknoloji alanında yaşanan yeni bir gelişmeye uyanılıyor. Akıllı telefonların uğradığı değişimler, akıllı saatler, sanal gerçeklik gözlükleri derken teknoloji şirketlerinin cephesinde insan hayatını kolaylaştıracak yenilikler piyasaya sunuluyor. Bunlardan biri de geleceğin ekran teknolojisi diyebileceğimiz Mikro  LED’ler.  Peki, nedir bu geleceğin teknolojisi Mikro LED?

Şu an için geliştirilme aşamasında olan düz panel ekran teknolojisi olarak adlandırabileceğimiz Mikro LED’ler, normal LCD ekranlar ile karşılaştırıldığında daha iyi ekran kalitesi sunuyor.

mikro-ledler-en-kucuk-boyuttaki-goruntuleme-cihazlarinda-bile-kullanilabiliyor

En baştan OLED ekran teknolojisini temel alarak geliştirilen Mikro  LED’ler ince panellerin üretilmesini sağlıyor. Ekstra bir aydınlatma mekanizmasına ihtiyaç duymayan Mikro LED’ler enerjinin verimli kullanılmasına da neden oluyor. Bu sebeple, düşük enerjili cihazlarda işlevsel olarak kullanılabilmektedir.  İnce ve verimli ekran anlamına gelen Mikro LED yüksek kontrast ve renk aralığını da sunmaktadır.

Boyut olarak mikroskobik derecede bir küçüklüğü olan LED’leri ifade eden Mikro  LED’ler her bir pikseli oluşturan yüksek enerji potansiyeline sahiptir. Her bir piksel öğesi de tam dizilime sahiptir.

Mikro LED Teknolojisinin Sunduğu Avantajlar

Mikro  LED’in belki de sunduğu en büyük avantajlardan biri, diğer teknolojilerin sunduğu parlaklığı daha düşük güç tüketimi ile kullanıcıya sunmuş olmasıdır.

mikro-led-teknolojisinin-avantajlari

Mikro LED ekranların çok daha ince panellere sığdırıldığı göz önünde bulundurulduğunda hem daha uzun ömürlü kullanma imkânı hem de yüksek kontrast değeri ve canlı renkleri ile diğer teknolojilerle yarışabilmesi en önemli avantajlarının arasında gösterilmektedir. Mikro  LED ekranlarının daha küçük malzemeden üretilmiş olması gerçeği, gerekli olan malzemelerin üretilmesi ile birlikte 4K, 8K gibi çözünürlüklerinde kullanılan ürünlerde de mümkün olabilmektedir.

Mevcut OLED ekranlar tepki süresini mikro saniyelere kadar düşürmüşken Mikro  LED’ler bu süreyi bin kat daha düşürerek nanosaniyelere indirebilme ihtimali de bulunmaktadır.

Mikro LED ve OLED Farkı Nedir?

Mikro  LED teknolojisi OLED ekran teknolojisini baz alarak tasarlanmıştır. Temelde ince paneller üretilmesini sağlayan Mikro LED’ler her bir pikselin kendisini aydınlatmasını sağlıyor ve ek bir mekanizmaya olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

oled-ile-mikro-led-arasindaki-fark-nelerdir

Ortaya çıkan bu enerji verimliliği de OLED ile kıyaslandığında çok daha düşük enerji tüketimine sahip ekranlar ortaya çıkmış oluyor.

Yapılan araştırmalarda gösteriyor ki Mikro  LED’in OLED’e oranla % 50 seviyelerinde daha az enerji harcadığı gözlemlenmiş. Bu da yarı yarıya daha az enerji tüketimi anlamına gelmekte.

Mikro LED ile OLED sistemi her ne kadar benzer özelliklere ve aynı altyapıdan üretilmiş ve yüksek kontrast değerlerine sahip olsa da aralarındaki tek fark enerji tüketimi değil. İki teknolojiyi de birbirinden ayıran birçok özellik bulunmakta.

televizyon-sektorunde-mikro-led-kullanimi

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • OLED ekranlar kaliteli ekran yolculuğu sunuyor olsa bile, giyilebilir teknolojiler ve mobil cihazlar için daha ince panellere sahip olan Mikro LED kullanılıyor.
  • OLED ekranların bulundurduğu piksellerde organik malzemeler kullanılmaktadır. Mikro LED ekranlarında bulunan piksellerinde ise inorganik Galyum Nitrit (GaN) kullanılıyor.
  • İnorganik yapısı bulunan Mikro LED’ler OLED’lere göre daha uzun ömre sahip.
  • Fiyat bakımından bakıldığı zamandan Mikro LED teknolojisi OLED’lere göre çok daha yüksek fiyatlardan satışa sunuluyor.
  • Mikro LED ve OLED arasındaki enerji tüketim farkı da hem enerji verimliliği hem de şarj konusunda kullanıcılara avantaj sağlıyor.

Mikro LED’ler Hangi Ürünlerde Karşımıza Çıkabilir?

Teksas Teknik Üniversitesi’nden Profesör Hongxing Jiang ve Profesör Jingyu Lin’in 2000 yılında başlatmış olduğu Mikro LED teknolojisi, tüketiciler tarafından ilk kez 2012 yılında bir televizyon şirketinin piyasaya sunması ile tanıştı.

mikro-ledler-lcd-ekranlarda-daha-iyi-sonuc-veriyor

Çok daha yüksek bir kontrast ve renk aralığı sunmaktaydı fakat o dönemlerde imalat tekniği dahil son derece pahalı olduğu için ticari olarak uygulanabilme ihtimali de pek mümkün değildi. Şu an ki sürece bakıldığı zaman ise Mikro  LED’ler hayatın birçok alanında aktif olarak kullanılmaktadır.

Otomotiv Sektöründe Mikro LED Kullanımı

Aracınızın ön camının, navigasyon talimatlarını, güvenlik uyarılarını ve artırılmış gerçeklik bilgilerini önünüzdeki yola yansıtarak sorunsuz bir şekilde sürükleyici bir ekrana dönüştüğü bir kullanım imkânı sağlıyor.

mikro-ledlerin-otomotiv-sektorunde-kullanimi

Siz gece sürüşü yaparken, farlarınız karşıdan gelen sürücülerin gözlerini kamaştırmamak için ışın düzenini otomatik olarak ayarlıyor ve optimum görüş sağlıyor. Gösterge paneliniz parlak güneş ışığında bile mükemmel şekilde görülebilen canlı, özelleştirilebilir bir ekranla canlandırıyor.

Bu okuduklarınız bir bilim kurgu romanı değil otomotiv uygulamalarında Mikro  LED teknolojisinin otomotiv sektöründeki kullanıcılarına sundukları.

Giyilebilir Teknolojilerde Mikro LED Kullanımı

Fren lambalarından reklam panolarına kadar çeşitli ürünlerde kullanılan LED’ler, hafif, ince, enerji tasarruflu ve farklı aydınlatma türlerinde görülebilir olmaları nedeniyle elektronik cihazlarda arka aydınlatma ve ekranlar için ideal bileşenler oluyor.

Mikro LED’ler, 2 mikrometre kadar küçük olabilmekte ve herhangi bir boyutta olacak şekilde bir araya getirilebilmekte ve diğer LED’lere göre daha yüksek çözünürlük sağlıyor. Bu da boyut bakımından onları akıllı saatler gibi küçük, giyilebilir teknolojilerde kullanılmasına olanak sağladı.

Televizyon Sektöründe Mikro LED Kullanımı

Mikro LED’ler, sahip olunabilecek en iyi TV teknolojisi olabilir. Boyut sınırlaması olmayan yeni nesil ekran teknolojisi olduğuna inanılan Mikro LED’ler diğer tüm ileri teknolojilerde olduğu gibi, sürükleyici bir izleme deneyimi sunuyor. Ayrıca, parlaklığı korumak için karmaşık bir işleme de ihtiyaç duyulmuyor. Teorik olarak, yüksek görüntü performansı Mikro LED’leri mükemmel bir ekran teknolojisi haline getiriyor.

mikro-ledler-hangi-urunlerde-karsimiza-cikar

Mikro LED’in yaratılmasında temel olarak üç yön içermektedir. Bunları, esnek form, yüksek şeffaflık ve sensörleri takma yeteneği olarak sıralanabilir.

Birçok cep telefonu ekranı delinmeli veya karmaşık ekran altı parmak izi tanıma sistemleri veya ekran altı kameraları kullanılmalıdır. Bunun nedeni, geleneksel ekranların bu ekran dışı bileşenlerle kolayca bütünleşememesidir.

Mikro LED ekranlar için, her bir piksel arasındaki önemli boşluk nedeniyle, aslında tüm algılama ve dokunma bileşenleri gibi birçok işlevsel cihazı ekrana entegre edebiliyor.

Mikro LED ekranlar dahil bu avantajlarından dolayı teorik olarak en küçük boyuttan en büyük boyuta kadar çeşitli görüntüleme cihazlarında kullanılabiliyor.