Bir işletmenin etkili ölçüde enerji tasarrufu yapabilmesi için tüm dünyada yaygın olan bazı yöntemler var. Birçok işletme, çalışanlarından, enerji tasarrufu hedeflerine destek olmalarını bekliyor.
İşletmelerin verimliliği ve karlılığını belirleyen en önemli faktörlerden biride enerji maliyetidir. İşletmenizin faaliyetleri kapsamında en uygun enerji tüketim modelini seçerek hem maliyeti düşürebilir hem de verimliliği sağlayabilirsiniz.
İşletmelerin en büyük gider kalemlerinden birini oluşturan enerji tüketimi, tasarrufa gitmek isteyenlerin en çok aklını kurcalayan sorulardan biridir.Bu makalede, 5 adımda nasıl hızlı, kolay ve etkili enerji tasarrufu sağlayabileceğinizi görebilirsiniz. Üstelik verimlilikten taviz vermeden…
- “Lüzumsuzsa Söndür”: Elektrik Tasarrufu Yapın
Özellikle askerliğini yapanlar için “lüzumsuzsa söndür” yazısı, enerji tasarrufu hedeflerinin unutulmaz bir simgesidir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin enerji tasarrufu için hala ilk akla gelen en etkili yöntem “lüzümsuzsa söndürmek”tir.
Bu, bir ofis binasında, depoda veya bakım evinde çalışıyor olsanız da, aydınlatma için kullanılan elektrik miktarını azaltmayı sağlar ve harcadığınız enerjiyi düşürür.
Elbette işletmenizin çeşitli yerlerine uyarı yazıları asabilirsiniz. Bir adım daha atarak kendiniz, kullanılmayan, boş alanlardaki ışıkları söndürün. Ayrıca az kişinin az sıklıkla uğradığı alanlara hareket sensörleri takarak burada ışıkların gereksiz yere açık kalmasının önüne geçin.
Bunun gibi küçük değişiklikler aylık faturanız geldiğinde büyük bir fark yaratacaktır.
Son olarak, çalışanlar genellikle gündüz vardiyasında çalışıyorsa, perdeleri açın ve ücretsiz doğal ışığın avantajlarından yararlanın.
Ancak tüm bu önlemlerde, sizin için “lüzumsuz” görülebilecek durumların çalışanlarınız açısından fazlasıyla lüzumlu olabileceği ihtimalini akıldan çıkarmayın.
Giriş kısmının sonunda söylediğimiz “verimlilikten taviz vermeden enerji tasarrufu” sağlamak için bu konuya dikkat etmek gerekiyor.
Yoksa işletmenizde hiç ışık yakmayarak sadece vergilerden oluşan çok düşük bir fatura ücreti ödeyebilirsiniz. Ancak aydınlatma olmadığı için işlerin tamamına yakını aksayacak, verimlilik de geliriniz de düşecektir. Önemli olan verimliliği koruyarak enerji tasarrufu sağlayabilmektir.
- Isıtma / Soğutma Tasarrufu Yapın
Çoğu tesis için, tüketilen enerjinin çoğu ısıtma, soğutma ve havalandırmaya gider. Isı, soğutma ve havalandırmaya ihtiyaç duymayan depo, arşiv, kiler gibi alanlarınız varsa buralara sağlanan enerjiyi kısarak tasarruf yapabilirsiniz. Enerji tüketen bu üçü, yalnızca aktif olarak kullandığınız alanlar için sağlanmalıdır.
Ancak bir önceki maddede olduğu gibi burada da karar vermeden önce, bahsi geçen alanları kullanan çalışanlarınıza danışmayı ihmal etmeyin. Sizin kullanılmayan bir alan olarak gördüğünüz bir odada çalışan kişiler bulunabilir. Veya birkaç gün sonra bir çalışanınız oraya taşınabilir. Çalışanlarınızın memnuniyetini sürdürmek, verimliliği korumak adına en önemli hedeflerden biridir.
- “Enerji Vampirleri”ni Fişten Çekin
Fabrikalarda, ofislerde, mağazalarda çok sayıda “enerji vampiri” bulunuyor. Tahmin edildiğinden çok daha fazla enerji tüketen cihazlar, faturanızda size küçük sürprizler yapabilir.
Kapalı oldukları durumda dahi enerji tüketmeye devam eden cihazlarınız için önlem almanız gerekir. Bilgisayarlar, televizyonlar, monitörler, şarj istasyonları ve hatta bazı üretim makineleri, kullanılmadıkları zamanlarda da enerji çekmeye devam edebilir.
Evet, günün sonunda ofisinizden ya da mağazanızdan ayrılırken fişinizi çekiyor olabilirsiniz. Fakat bu cihazlar gün boyunca ciddi miktarda enerji emerek maliyetinizi artırdı. Tüm bağlı cihazlara giden gücü kesebilecek bir güç şeridi kullanmak size zaman kazandıracak ve tasarruf hedeflerinizi kolaylaştıracaktır.
- Donanım Planı
Her hafta başında hava durumu tahminlerine göz atmayı ihmal etmeyin. Tesisinizin düzgün çalışması için belli bir ısı aralığına ihtiyacınız olacağını biliyorsanız, günün erken saatlerinde sıcaklığa dikkat ederek planlamanızı yapın.
Örneğin, 40 derece öngörülen bir günün sabahı, tesisinizin sıcaklığını normalde tuttuğunuzdan daha düşük bir değere düşürün. Tesisinizi önceden soğutarak, bazı bölgelerde çok daha ucuz olan “yoğun olmayan enerji saatleri” uygulamasından yararlanabilirsiniz.
Muhtemelen günün geri kalanında bir kaç kez ısıtma ve havalandırma sistemini yönetmeniz gerekecek, ancak bunu manuel olarak yapın. Termostatı otomatik tutmak, gerekli olandan daha fazla enerji harcar.
- Akıllı Sayaçlar
Geleneksel elektrik sayaçlarından farklı olarak akıllı sayaçlarda, aboneliğin bulunduğu işletme ile elektrik dağıtıcısı firma arasında iki yönlü iletişim sağlanabiliyor.
Uygun araçları edindiğinizde, enerji tüketiminize ilişkin verileri saat, gün, hafta, ay hatta yıl aralığında düzenli olarak izleme imkanına sahip oluyorsunuz.
Ayrıca bu verileri dijital cihazlarınızda görüntüleyebilir ve arşivleyebilirsiniz. Enerji tüketiminizi günlük izleyebilmek, enerji tüketim planlamanızı yapmada çok fayda sağlayacaktır.
Makale: Sektörüm Elektrik Aydınlatma Dergisi