faizleri-yukseltme-turk-lrasinin-degerini-arttirirmi-1

TCMB son iki toplantısında piyasa beklentilerinin tam tersine işlem yaparak piyasayı şaşırtmıştır. İlk olarak piyasa politika faiz değişikliği beklemediği halde bir anda 200 baz puan artırım yaparak piyasayı şaşırtmış, akabinde 150-300 baz puan artırım bekleyen piyasaya karşılık politika faizlerini değiştirmemiş, ancak GLP denilen geç likidite penceresinden (bankaların fonlandığı son yer olan piyasada) faiz oranını 14.75’e çekerek 150 baz puan artırım yapmıştır. Şimdi fonlamalar 14-15 faiz aralığında gerçekleşebilmektedir.

Bu kararla birlikte döviz yönünü tekrar yukarı çevirerek dolar 7.9799 TL, euro ise 9.4511 TL seviyelerini görmüş oldu. Bu arada borsada bankacılık hisseleri de %5’lere varan düşüş gerçekleştirdi.

Piyasanın ilk tepkisi bu yöndedir. Bu durum gerçekten de alınan kararın piyasaya vermesi istenen etki midir bilemiyoruz, ancak alınan karar 2 gün öncesine göre piyasayı en azından şu ana kadar bozmuş görünüyor.

TCMB kararı ile ilgili yapılan yorumlara baktığımızda maalesef enflasyon beklentileri yukarı itilmeye başlanırken, bir sonraki ay 150 baz puan artırım olabileceği konuşulmaya başlanmıştır.

Faiz Artırımları TL’nin Değerini  Arttırır Mı?

Türk Lirasının değer kazanabilmesi için döviz/TL dengesinde döviz arzı fazlalığı yaşamamız lazım. Yani döviz arzı döviz talebinden fazla olmalı.

Kurlarda bu kadar istikrarsızlık varken, sizce yabancı yatırımcı dövizden TL enstrümanlara girmeyi dener mi? En azından riski sevmeyenler için bunun mümkün olamayacağını belirtelim.

TCMB faizleri yukarı çekerken hem enflasyon beklentilerinin yukarı çekilmesine neden olur hem de dövizin gelecekteki değerinin yükselmesini sağlamış olur. Diğer bir deyişle faiz artırımı dövizin TL karşısında gelecekteki değerinin daha da yukarıda belirlenmesine neden olur.

Forward, swap, futures, options CDS gibi ürünler de bundan aynı şekilde etkilenirler. Faizler düşük olduğu için para gelmiyor diyen düşüncelere asla katılmıyoruz.

Türk TL cinsi tahvillerinde faizler %14’ler seviyesinde ve reel getiri veriyor. Kaldı ki Türk eurobondları dolar bazında yüksek faiz veriyor. Yani Türkiye’nin faiz seviyesiyle ilgili sorunu yok. Asıl sorun Türk Lirasına geçişi engelleyen nedenler.

Yurt dışında uygulanan ticaret yasakları ve batının takındığı tavır çok net bilgi vermektedir. Türkiye’nin ucuz borçlanmaması için yurtdışında musluğun başında olanlar her türlü engeli çıkarmaktadırlar. Rating de bu oyunun parçasıdır.

Yurt dışında paranın bu kadar bol olduğu, faizlerin yurt dışında bu kadar düşük olduğu ortamda bile Türk Lirası değer kaybediyorsa, yurt dışı dersimizi iyi çalışmıyor olabiliriz diye düşünmekteyiz.

Türk Lirasına güven ancak istikrarla mümkündür. Aksi halde yabancı yatırımcı TL enstrümanlara yönelirken Türk Lirası’ndaki değer düşüşüne göre getiri talep edecektir.

 

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.