etkili-e-icerik-nasil-hazirlanir

Arama motorlarında özellikle Google’da ilk sıralarda çıkmak için uğraş veren herkes çok iyi bilir ki “İçerik Kraldır.” SEO çalışmaları arama motoru botlarının web sitenizi daha iyi anlayabilmesi için yapılan işlemlerken, içerik ziyaretçileriniz için olmalıdır.

Çünkü içeriğinizi robotlar değil ziyaretçileriniz okur, izler veya dinler. Arama motorları ise içeriğinizi aslında anlamaz, onları ilgilendiren size gönderdikleri ziyaretçinin sitenizde ne kadar kaldığıdır. Bu arama motorlarının içeriğinizin kalitesini belirleme kıstasları içinde büyük yer kaplar.

Siteniz SEO (Arama motoru optimizasyonu) bakımından, teknik olarak, ne kadar iyi olsa da içeriğiniz kullanıcıları tatmin etmiyorsa arama motorlarında üst sıralarda kalmanız çok uzun sürmez. Aksine çok kaliteli ve açıklayıcı yeterli içerik bile tek başına arama motorlarında üst sıralarda çıkmanıza bile yetebilir.

Bu sebepledir ki web siteniz için yapılacak SEO stratejinizde içeriklerinizi göz ardı etmemelisiniz ve planlamanıza içeriklerinizin güncellemesi eksik bölümlerinin tamamlanması ve yeni içerikler eklenmesini dahil etmelisiniz.

Peki, e-içeriklerinizi nasıl hazırlamalısınız?

1-E-İçeriklerinizi Çeşitlendirmelisiniz

İçeriğinizin konusu bir çok kişinin ilgisini çekecek çok güzel bir konu başlığı olabilir. Hatta binlerce kelimeden oluşan size göre çok açıklayıcı bir makale hazırlamışta olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

Bazı insanlar okumayı hiç sevmezler. Okumayı sevmeyen benim siteme gelmesin diyecek durumumuz olmadığına göre içeriğimizi oluştururken mutlaka çeşitlendirmek faydalı olacaktır. Bu çeşitlendirmeyi kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alarak makaleye video, ses veya ekstra görseller ile zenginleştirerek yapabilirsiniz.

Örnek birçok firmanın web sitesinde bulunan ve bir rakibinizin satmış olduğu bir led armatür modelini sizde web sitenizde tanıtıyorsunuz. Bu armatürün tüm sırlarını yazsanız bile ekleyeceğiniz gerçek uygulama görselleri ziyaretçilerinizin büyük kısmı için sizi tercih etme sebebi olacaktır.

Bunun yanına ekleyeceğiniz uygulama videosu emin olun ziyaretçilerinizin gözündeki güveninizi arttıracaktır. Hem bu şekilde hazırlanan içeriklerde ziyaretçilerin sayfada geçirecekleri süre artacağından arama motorları gözünde iyi bir kullanıcı deneyimi meydana getirecektir.

2-Dijital İçeriğinizin Okunabilirliğini Arttırın

Okumayı çok seven insanlar bile konu internette bir konu veya ürün aramaya geldiğinde içeriklerin ortalama %20 kadarını okurlar. Bu sebeple hazırladığınız içeriği kullanıcılarınıza okutmalısınız. Bunu bazı basit ama etkili yöntemle yapabilirsiniz.

  • Öncelikle hazırlanan metin içeriği paragraflara bölmelisiniz ki sayfaya ilk girişte kullanıcılarınız korkmasın.
  • Mümkünse 2-3 paragraftan sonra alt başlık kullanın.
  • Makale içinde geçen ve kullanıcıların okuması gerektiğini düşündüğünüzün cümleleri mutlaka bold veya farklı renklerle vurgulamalısınız.
  • İçeriklerinizi birkaç kez okuyun ve kelime hataları varsa mutlaka düzeltin.
  • Bu yazıda yaptığım gibi madde işaretleri kullanarak içeriğinizin uygun yerlerini listeler şeklinde yazın.
  • İçeriğinizin samimi olması için kendinizden bir şeyler katarak samimi olun.

3-İçerik Uzunluğu Ne olmalı ?

Birçok kişi içeriklerin en az 250-300 kelime arasında olması gerektiğinden bahseder. Ancak bu geçmişte kalmış bir kriterdir. Günümüzde arama motorları için bu 1800-2000 kelime sayısına kadar çıkmıştır.

Peki bir konuyu açıklamak için gerçekten 2000 kelimelik içerik mi hazırlamak gerekiyor? Tabi ki hayır! Hazırladığınız içeriğinizin mutlaka kullanıcılarınızı aydınlatması yeterlidir.

4-Konunuzda Otorite Olduğunuzu Gösterin!

İçeriklerinizi hazırlarken kaynaklarınızı göstermekten ve onlara link vermekten çekinmeyin. Bir konu hakkında 4-5 farklı kaynaktaki bilginin toplandığı 1 sayfa varsa bu ziyaretçilerin gözünde daha değerli bir kaynaktır.

Bununla birlikte tabi ki arama motorlarıda bu şekilde düşünür. Burada dikkat etmeniz gereken asıl konu içeriğinizin özgünlüğü olmalıdır. X kaynaktan aldığınız bir bilgiyi olduğu gibi sitenizde yayınlamanız sizi sadece kopyacı durumuna düşürür. Bu sebeple kendi farkınızı içeriğinizde göstermekten çekinmeyin.

5-Mobil Dünyayı Pas Geçmeyin!

Bildiğiniz gibi mobil aramalar masaüstü aramaları çoktan geçti ve aradaki fark giderek açılıyor. İçeriklerinizde mobil kullanıcıları göz ardı edemezsiniz. Onlar için eklemeler yapmak size oldukça faydalar sağlayacaktır.

En basiti telefon numarasına tıklandığında direkt arama yapabilmesi gibi… Ayrıca bir dip not; mobil aramalarda en büyük pay uzun kuyruklu yerel aramalardır. Örnek; LED lamba Şişli gibi. Bu sebeple içeriklerinizi hazırlarken yerel kullanıcıların sizi bulmasını sağlayacak il/ilçe isimlerini iletişim sayfanız dışında da kullanmayı düşünebilirsiniz.

6-İçerik + Başarılı Bir SEO Çalışması

Çok güzel bir içerik hazırladık bu tek başına ziyaretçileriniz gözünde, sonrasında arama motorları gözünde artı değer katacaktır. Bu içerikleri başarılı seo çalışması ile birleştirerek organik arama sonuçlarında daha üstlere ve daha hızlı zamanda yükselebilirsiniz.

Google’ın söylediği gibi içeriklerinizi ziyaretçileriniz için hazırlayın, arama motorları için değil.

Umarın sizin için faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.