enflasyon-neden-dusmuyor

Enflasyona sebep olan unsurlar ikiye ayrılır. Talep kökenli enflasyon ve arz kökenli enflasyon olarak sınıflandırılabilir.. Talep kökenli enflasyon talebin fazlalığı nedeniyle ürünün fiyatının artmasına neden olur. Nüfus artışı, gelir dağılımındaki değişim gibi birçok unsur talep enflasyonunun oluşmasına neden olur.

Talep enflasyonuyla mücadele etmek için 2 politika güdülebilir. Ya talebi kısacak politikalar uygulanır ya da arzı artırarak yani satış bacağında daha rekabetçi ortam oluşturarak.

Pandemi sürecinde üretim aksaklığı, lojistik problemleri arzın sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde tüketiciye ulaşamaması böyle bir enflasyona sebep olmuştur. Ancak bu dediğimiz Avrupa ve ABD için geçerlidir.

Gelelim arz kökenli enflasyona; üretimin yapılamaması ve lojistik aksamaları, ürünün tüketiciye ulaşmasında sıkıntı yaratınca fiyatlar yükselir. Kaldı ki ülkemizde daha önemli bir sorun var o da kurların istikrarsız bir şekilde hızla yükselmesidir.

Kurların yükselmesi, girdi maliyetlerinin de yükselmesi demektir. Gerek hammadde ve sermaye malları, gerekse enerji, kur yükselişine hemen tepki vererek yükselmektedir.

Bu durum da doğal olarak fiyatlara yansımaktadır. İşte bizim yaşadığımız enflasyon da böyle bir enflasyon olup adına maliyet enflasyonu denir.

Maliyet enflasyonunun düşürülmesinin tek yolu girdi maliyetlerini düşürmektir. O da kısa vadede sadece kurun düşmesiyle mümkündür. Aksi halde daha ucuz alternatif girdileri bulup almamız gerekir ki bu ekonomik yapıda pek de mümkün görünmemektedir.

Yüksek faiz, gelir dağılımı bozuk bir ülkede tüketici davranışlarını önemli oranda etkilemez. Ancak yatırımcı davranışlarını etkileyebilir.

O zaman döviz, gayrimenkul altın gibi yatırım araçlarından mevduata doğru bir kaymaya neden olur. Bu durumda döviz fiyatı düşer ve girdi maliyetleri de düşer. Böylece enflasyonda hızlı düşüş sağlanabilir. Ancak iç talep azaldığı için değil, maliyetler düştüğü için enflasyon düşer.

Ülkemizde 2023 Haziran ayında %30 civarında yükselen döviz kurunun fiyatlara yansımalarını görüyoruz. Bu durumda yaşanan kur merkezli bir maliyet enflasyonudur. Bu durumda kurlar stabil kaldıkça enflasyonist baskı da azalacaktır.

Peki benzer kur hareketlerinin gelecekte tekrarlanmaması için ne yapılıyor? İşte önemli olan budur. Çünkü her kur oynaklığında tekrar baz etkisini ve ileride enflasyon düşecek hikayelerini duymaya devam edeceğiz.

 

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.