2021 yılında Türkiye’de e-ticaret sektörünün toplam hacminin 400 milyar TL’lere yaklaştığını dikkate aldığımızda; e-ticaret pazarının ne kadar büyük olduğunu görmekteyiz. Üstelik tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret pazarı her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Bu pazar büyüklüğü bile tek başına e-ticaret sitelerinin dijital pazarlama çalışmalarına ve özellikle SEO’ya yatırım yapmaları gerektiğini göstermektedir.
Bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz ve bu sektöre siz de yatırım yapıyorsanız bilmelisiniz ki, size uzun vadede en büyük getiriyi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) sağlayacaktır.Peki e-ticaret SEO’su ne demektir. E-ticaret sitelerinin Google başta olmak üzere büyük arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alabilmeleri için gerekli optimizasyon işlemlerine E-Ticaret SEO denir.
SEO çalışmaları büyük oranda aynı mantık ve kaba taslak aynı işlemlerin yapılması şeklinde ilerlerken, konu e-ticaret sitelerine geldiğinde alınması gereken aksiyonlar değişmektedir.
Çünkü e-ticaret sektöründe rekabet, ürün çeşitliliği, pazar yerleri, hedef kitle, kullanılan yazılım, kullanıcı dostu ara yüz ve en önemlisi ciro hedefleri gibi birçok etken aynı anda devreye girer.
Bu sebeple başarılı bir e-ticaret SEO’sunda bu etkenler dikkate alınmalı ve SEO stratejisi buna göre şekillenmelidir.
Son zamanlarda tanıştığımız Pandemi süreci ve tüketici satın alma alışkanlıklarının değişmesi gibi etkenler birleşince e-ticaret sektöründe inanılmaz bir talep patlaması yaşandığını görmekteyiz. Bu talebin sonucu sadece ülkemiz e-ticaret sektörünün pazar büyüklüğü neredeyse yıllık 400 Milyar TL’ye yaklaşmış durumdadır.
Talep artışı ve pazar yeri büyüklüğü dikkate alındığında ise yeni girişimlerin ve yeni yatırımcıların e-ticaret sektörüne girmesi çok doğal bir durumdur.
Bu kadar talep ve arzın olduğu bir ortamda rekabet ise tamamen kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Rakiplerin önüne geçebilmek içinse e-ticaret sitelerinin SEO ve reklam yatırımı yapmaları bir zorunluluktur.
Birçok e-ticaret sitesi sahibi ilk seçenek olarak Google veya sosyal medya reklamları ile rekabette üstlere çıkmayı denese bile sürekli olan reklam giderleri sonucu uzun vadede daha verimli ve kalıcı olan SEO yatırımını tercih etmektedir.
Neden E-Ticaret SEO Yaptırmalısınız?
- Tüketicilerin alışveriş işlemlerinin başlangıç noktası Google arama motorudur. E-ticaret siteniz Google arama sonuçlarında ne kadar üstte çıkıyorsa bu satış yapma oranınızı yükseltecektir.
- SEO ile elde edilen Google konumları çok aksi bir durum olmadıkça kalıcıdır.
- Uzun vadede en çok getiri sağlayan dijital pazarlama hizmeti SEO’dur.
- E-ticaret SEO, rekabette rakiplerinizin önüne geçebilmenize yardımcı olur.
- Google konumlarının iyileşmesi Google Ads reklam maliyetlerinizin düşmesi anlamına gelmektedir. Site sahibi olarak reklam bütçenizi kısabilir veya aynı reklam bütçesi ile daha fazla ziyaretçinin web sitenize gelmesi arasında tercih yapabilirsiniz.
- Google organik arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda çıkarsanız tüketicilerin gözündeki güven oranınız o kadar yüksek olur.
- Rakipleriniz SEO yaptırırken rekabette geride kalmamanızı sağlar.
“Profesyonel e-ticaret SEO hizmeti almalı mısınız?” sorusunun cevabı ise kesinlikle EVET’tir.
Fakat Profesyonel bir e-ticaret SEO hizmetini kimden almalıyım sorusunun cevabını vermesi gereken kişi site sahibi olarak sizsiniz. Öncelikle elinizde olanları (kendi gücünüz, sitenizin gücü, ürünlerinizin gücü ve sermaye gücü) belirleyip, SEO’nun uzun vadeli bir yatırım getirisi olduğunu dikkate alıp (en az 6 ay gibi) nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine siz karar vermelisiniz.
Diğer yandan SEO ülkemizde en büyük pazara sahip Google arama motoru için yapılmaktadır. E-ticaret siteleri için yapılan çalışmalarda mutlaka Google’ın nasıl çalıştığının dikkate alınması gerekmektedir.
Peki Google Algoritması E-Ticaret SEO İçin Nasıl Çalışır?
Günümüzde geldiğimiz durumda Google yapay zekası web sitelerinin içeriklerini, deyimlerin kastettiği 2. anlamlarına kadar büyük oranda bir insan gibi algılayabiliyor. Kaliteli içeriğin neden çok önemli olduğunu da buradan anlayabilirsiniz.
Bizim için önemli olan ise Google’ın kullanıcıların arama terimlerine göre aramayı hangi niyetle yaptığını nasıl anladığı konusudur. Google arama terimleri 4 ana gruba böler.
1- Bilgilendirici (Informational Intent),
2- Gezinme (Navigational),
3- Satın Alma (Transactional Intent),
4- Ticari (Commercial).
Bu gruplamayı dikkate aldığımızda e-ticaret sitelerinde SEO yapılırken içeriklerin arama niyetine göre düzenlenmesi gerekir. En basit hali ile;
Blog yazılarını ve ürün detay sayfalarını bilgilendirici kategorisinde hazırlamak gereklidir.
Bu aşamada kullanıcılar genelde bilgi amacı ile arama yaparlar ve bu tarz aramalardan gelen ziyaretçiler e-ticaret sitelerde satışa dönmez ama marka bilinirliğine katkı sağlar.
Gezinme amacıyla yapılan aramalardan trafik çekebilmek için marka isminize yoğunlaşmak gereklidir. Genelde tek kelimelerden veya marka isimlerinden oluşan arama terimleridir. Örneğin “Seolog” araması buna bir örnektir. Aslında bu tarz aramaların ucu çok açık olduğundan Google arama niyetini anlayamıyor da diyebiliriz.
Satın alma niyeti ile yapılan aramalar genelde tüketicilerin ne alacağına karar verdiği, kesin aramalardır. Tüketiciler için bu aşamada satın alma işlemini gerçekleştirecekleri siteye karar vermek kalmıştır.
Bu tarz aramalardaki tüketiciler büyük olasılıkla odak anahtar kelimelerine “indirimli, ucuz, satın al, ekonomik, aynı gün kargo” gibi yardımcı kelimeler eklerler.
Ticari arama niyeti ile yapılan aramalar ise satın alma işlemi başlamadan önceki karar sürecinde kullanıcıların yaptığı aramalardır. Bu aşamada kullanıcılar örneğin bir kulaklık almayı düşünüyordur ama hangisini alacağına tam karar verememiştir.
Karar verme aşamasında kullanıcılar fiyat, yorum, kalite, teknik özellikler gibi yardımcı kelimeleri kullanırlar.
Google algoritması e-ticaret sitelerini listelerken bu şekilde çalışmaktadır. İçeriklerinizi ve hedeflemelerinizi bu algoritmayı dikkate alarak hazırlamanız sizi rakipleriniz önünde birkaç puan öne geçirecektir.
E-Ticaret SEO birkaç sayfalık makaleler ile anlatılabilecek bir konu olmamasına rağmen elimden geldiğince konuyu özetlemeye çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir.
Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle…