Cv (özgeçmiş) Nedir, nasıl hazırlanır ?
İş ararken farkı özgeçmişiniz ile yaratın…
Günümüz koşullarında çoğu kişi iş aramakta veya mevcut işlerinden memnun gözükmemektedirler. İş ararken en kolay iş bulma yöntemi olarak kariyer siteleri yer almaktadır.
Bu sitelerde şirketlere ait bir çok ilan olmasına rağmen çoğundan olumlu veya olumsuz geri dönüş alınamamakta yada şirketlerin hazırlamış oldukları otomatik cevap ile yanıt verilmektedir.
Sonuç olarak iş ararken kendimizi ön plana çıkaracak, kendimiz ile diğer adaylar arasında farkı yaratacak ipuçları bulmamız gerekmektedir. İlk akla gelen kendimizi anlatan özgeçmiş diğer adı ile CV (Curriculum Vitae) hazırlanmasıdır.
Özgeçmiş format ve içerik olarak çok önemlidir. Düşünün ki şirket sahibi olarak ilan vermişsiniz ve bu ilana başvuran bir sürü adayın özgeçmişi bulunmaktadır. İstediğiniz profile en yakın adayı aramaktasınız. Özgeçmişe baktığınız ilk anda anlaşılır formata ve istenilen bilginin kolayca görülmesi ilgili kişinin özgeçmişini ön plana çıkacaktır. Bu özgeçmiş değerlendirmeye alınacak özgeçmişler arasında tercih sebebi olacaktır.
Şimdi bir özgeçmişte olması gereken bilgileri sırası ile inceleyelim;
- Kişisel Bilgiler :
Bu bölümdeki bilgiler; ad, soyad, doğum tarihi ve yeri, medeni hal, askerlik durumu ve varsa tecil süresinin ne olduğu, uyruk, varsa ehliyet ve sınıfı, adres bilgisi, size en kısa sürede ulaşılmasını sağlayacak cep ve sabit telefon numaralarını ve e-mail adresinizi içermektedir.
- Tahsil Bilgileri :
Mezuniyet durumunuz ve şu andaki durumunuz (üniversite/lise mezunu, öğrenci v.b.) bitirmiş olduğunuz lisenin isminden başlayarak en son bitirdiğiniz üniversiteye kadar mezun olduğunuz üniversitenin bölümleri ile mezun yıllarının yer aldığı bilgilere bu bölümde yer verilmesi gerekmektedir.
-
Katılmış olduğunuz kurslar ve seminerler :
Tahsil süresinde veya çalışmış olduğunuz firmalarda katılmış olduğunuz kurslar ve seminerleri, varsa aldığınız sertifika bilgileri ile birlikte belirteceğiniz bölümdür. Tarih sıralaması sondan başlayarak ilk tarihe kadar sıralı olmalıdır.
- İş Tecrübesi :
Şimdiye kadar çalışmış olduğunuz firmaların isimleri, işe başlama ve bitiş tarihleri ve yapmış olduğunuz görevlerin yer alacağı bölümdür. Son işyerinden başlayarak ilk başladığınız iş yerine kadar sıra takip etmelidir.
-
Başvurulan pozisyon :
Firmaya başvurduğunuz pozisyon isminin ve niçin bu pozisyona başvurduğunuz bilgisinin kısaca yer alacağı başlıktır.
- Hobiler :
Kendinize ait hobilerin, seviyelerinin ve kaç yıldır bu hobiler ile uğraştınız bilgisinin yer aldığı bölümdür.
- Üyesi olduğunuz dernekler ve kuruluşlar :
Üyesi olduğunuz dernek ve kuruluş isimlerine bu bölümde yer vermeli ve bu derneklere/kuruluşlara belli dönemlerde zaman ayırmanız gerekiyor ise mutlaka belirtmelisiniz.
Özgeçmişinizi yukarıda yer alan bilgileri içerecek, 2 sayfayı geçmeyecek ve fotoğraflı olarak hazırlayınız. Fotoğrafınızın sağ üst köşede olması, erkekler için takım elbiseli ve kravatlı, bayanlar için ise resmi kıyafetli olması tercih edilmektedir.
Özgeçmişinizi bilgisayarda yazarken Times New Roman veya Arial fontlarını 12 punto büyüklüğünde kullanınız. Şunu unutmayınız ki özgeçmişiniz kolay anlaşılır ve okunabilir olmalıdır.
Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle