Sektör dostlarım merhaba,
Bu aydan itibaren ilginizi çekeceğiniz bir yazı dizine başlıyorum. Bu yazı dizimizde başarılı denilen işletmelerin ve insanların başarı sırlarının altında nelerin olduğu, bu sırları uygulama tekniklerini görecek ve kendinizde ve işletmelerinizde uyguladığınızda sürdürülebilir verimliliği nasıl arttırılacağını görmüş olacaksınız
Bu yazımda duymuşsunuzdur; başarının 10 basamağı, beş adımda başarının sırları, bilmem kaç adımda başarı gibi renkli süslü başlıklardan bahsetmeyeceğim. Biliyorsunuz en zor olan başarının korunması ve sürdürülebilir olmasıdır.
İlkokul çağlarından itibaren matematik hayatımıza girmiş her ne kadar kimilerimiz için matematik zor, benim işime ne yarar gibi sözler ettiğimiz bir aşikar durum olmuştur.
Hayatımızın her anında gerek sosyal gerek iktisadi ve gerekse iş hayatımızda matematik ne kadar önemli bir bilim olduğu, bunun sonucu başarımızda ne kadar önemli yeri olduğunu hep birlikte anlamış olacağız.
Ev ekonomisi başta olmak üzere işletmelerde konumuz itibariyle verimlilikten söz edeceğiz ve bunun yaşantımızda ve geleceğimizi teminat altına alırken faydalarını; işletmelerde planlamayı, analiz yapmayı büyümede doğru kararları nasıl almamız gerektiğini, bunu nasıl yapacağımızı, hangi yöntemleri uygulayacağımızı, zorlu dönemlerde nasıl kararların alınabilineceğini ve en önemlisi bunları nasıl başarıya götürecek yollardan, kurallardan prensiplerden ve ilkelerden yola çıkarak yapılabileceğimizi anlatarak sahip olduğum bilgileri paylaşmak istedim.
Verimlilik Sırrı: Pareto Yasası
Okuyucu dostlarım içinde iktisat bilimlerinde eğitim alanlar vardır onlar Pareto ilkelerini eğitim süreçlerinde mutlaka öğrenmişlerdir fakat bu ilkeler iş yaşantımızda bizim için çok mu önemli ne kadar önemli? sorusunu her zaman kendilerine sormuşlardır diye düşünüyorum.
Fakat dostlarım gerçekten önemsemediğimiz bazı bilgilerin yaşantımız içinde ne kadar önemli olduğunu, öğrendiklerimizi uyguladığımızda bir kez daha görmüş oluruz.
Pareto nedir adı nereden geliyor şimdi birlikte öğrenmeye çalışalım. Vilfredo Damaso Pareto, bir İtalyan iktisatçı ve sosyologtur. Pareto 1848 yılında Paris’te Cenova’lı soylu bir aileye mensup olarak doğmuştur.
Babasının İtalya’dan o dönemdeki başarısız bir suikast sonucu kaçarak geldiği ve kendisinin de doğduğu Fransa’dan 11 yaşındayken tekrar İtalya’ya dönmüş ve eğitim hayatına burada devam etmiştir.
Mühendislik eğitimi sonrası 26 yaşlarında bir demir üretim tesisinde yöneticilik yapan Pareto, dönemi içinde ekonomi alanında araştırmalar, toplumsal sorunlar ve ekonomi ile ilgili yazılar yazmaya devam etmiş ve konferanslar vererek hayatını kazanıyordu.
1891 yılında Fransız ekonomist Leon Walras ile tanışır ve Lozan Üniversitesi’ndeki kürsüyü devralır ve iktisadi çalışmalara bundan sonra daha yoğun şekilde devam eder.
1897 yılına gelindiğin de hepimizin etkilendiği Pareto ilkeleri ile ilgili çalışmaları, sonuçlarını, yöntemleri anlatmaya başlayacaktır. Fakat bu ilkelerin dünyada bilinmesini ve uygulanmasını göremeyecek olup 1923’te ölür.
Evet dostlarım gelecek sayıdaki yazımda ölümünden sonraki dönemleri ele alacağız ve tekniklerden söz edeceğiz. Bu ilkeleri derinlemesine anlatacak ve hayatımızda ve en önemlisi işletmelerimizde bunun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.
Görüşmek üzere esen kalın..