asiri-isik-kirliligi-genclerde-alzheimer-riskini-arttirabilir

Dünya nüfusunun %80’i, ışık kirliliği olarak adlandırılan, açık havada aşırı veya uygunsuz yapay ışık kullanımına maruz kalmaktadır. Geceleri ışığa maruz kalmak, bozulmuş sirkadiyen ritimler ve buna bağlı uyku sorunları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir  nörodejeneratif hastalıklar için bilinen bir risk faktörüdür. Araştırmacılar, geceleri ışığa maruz kalmanın, özellikle genç bir popülasyonda Alzheimer hastalığının yaygınlığını arttırabileceğini buldu.

Dünyanın bazı yerlerinde ışıklar hiç sönmez. Sokak lambaları, yol aydınlatması ve aydınlatılmış tabelalar suçu önleyebilir, yolları daha güvenli hale getirebilir ve peyzaj düzenlemesini geliştirebilir. Ancak kesintisiz ışık ekolojik, davranışsal ve sağlık açısından sonuçlar olumsuz doğurur.

arastirmacilar-insanlari-isik-kirliliginin-yogun-oldugu-bolgede-omur-boyu-yasayamayacagini-belirttiler

ABD’de bazı eyaletlerde ışık kirliliğini azaltmak için yasalar yürürlüktedir; ancak ülkenin birçok yerinde geceleri ışık seviyeleri yüksek kalmaya devam etmektedir.

Oradaki araştırmacılar dışarıdaki gece ışık kirliliği ile Alzheimer hastalığı (AD) arasındaki korelasyonları araştırdılar.

Frontiers in Neuroscience çalışmasının ilk yazarı , Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde doçent olan Dr. Robin Voigt Zuwala,

“ABD’de AD yaygınlığı ile özellikle 65 yaş altındakilerde gece ışığa maruz kalma arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteriyoruz” dedi. “Gece ışık kirliliği  değiştirilebilir bir çevresel faktör  AD için önemli bir risk faktörü olabilir.”

Yüksek Yoğunluk, Yüksek Risk

Araştırmacılar, ABD’nin 48 alt eyaletinin ışık kirliliği haritalarını incelediler ve analizlerine AD için risk faktörü olduğu bilinen veya inanılan değişkenlerle ilgili tıbbi verileri dahil ettiler.

dunyanin-bazi-ulkelerinde-sokak-lambalari-hic-kapatilmaz

Her eyalet için gece yoğunluğu verileri oluşturdular ve bunları en düşükten en yükseğe doğru beş gruba ayırdılar. Sonuçları, 65 yaş ve üzeri kişilerde AD yaygınlığının alkol kötüye kullanımı, kronik böbrek hastalığı, depresyon ve obezite gibi diğer bazı hastalık faktörlerinden daha güçlü bir şekilde gece ışık kirliliğiyle ilişkili olduğunu gösterdi. Diyabet, yüksek tansiyon ve felç gibi diğer risk faktörleri, ışık kirliliğinden daha güçlü bir şekilde AD ile ilişkiliydi.

Ancak 65 yaş altı kişiler için araştırmacılar, daha yüksek gece ışık yoğunluğunun çalışmada incelenen diğer tüm risk faktörlerinden daha fazla AD yaygınlığıyla ilişkili olduğunu buldu.

dunyanin-isik-kirliligi-yogun-olan-bolgeleri

Araştırmacılar, bunun daha genç insanların gece ışık maruziyetinin etkilerine karşı özellikle hassas olabileceğini düşündürebileceğini söyledi.

Genç insanların neden daha savunmasız olabileceği belirsizdir, ancak bunun nedeni ışık duyarlılığındaki bireysel farklılıklar olabilir.

Voigt Zuwala, “Erken başlangıçlı AD’yi etkileyen belirli genotipler, gece ışık maruziyetinin etkilerine karşı artan savunmasızlığa neden olabilecek biyolojik stres faktörlerine verilen yanıtı etkiler,” diye açıkladı.

“Ek olarak, genç insanların kentsel alanlarda yaşama ve geceleri ışığa maruziyeti artırabilecek yaşam tarzlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir.”

isik-kirliliginde-yuksek-yogunluk-yuksek-risk 

Perdeler ve Maskeler

Araştırmacılar bulgularının, insanların geceleri ışığın potansiyel riskleri hakkında eğitilmesine yardımcı olabileceğini umuyor. Voigt Zuwala;

“Dernek hakkında farkındalık, insanların özellikle AD için risk faktörleri olanların kolay yaşam tarzı değişiklikleri yapmalarını sağlamalı” dedi. ” Kolayca uygulanabilen değişiklikler arasında karartma perdeleri kullanmak veya göz maskeleriyle uyumak yer alıyor. Bu, özellikle yüksek ışık kirliliği olan bölgelerde yaşayanlar için faydalıdır.”

Ayrıca, evin içindeki ışık maruziyeti, dışarıdaki ışık maruziyeti kadar önemli olabilir. Araştırmacılar mevcut çalışmada iç ışığın etkilerini incelememiş olsalar da, mavi ışığın uyku üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu ve mavi ışık filtreleri kullanmanın, sıcak ışığa geçmenin ve eve dimmer takmanın ışık maruziyetini etkili bir şekilde azaltabileceğini söylediler.

Araştırmacılar, sonuçlarının ABD nüfusunun bir alt kümesine dayandığını ve insanların hayatları boyunca yüksek ışık kirliliği olan bölgelerde yaşayamayabileceğini belirttiler her ikisi de bireysel sonuçları etkileyebilir.

Ayrıca, geceleri ışığın AD’yi nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylediler.

https://www.frontiersin.org/news/2024/09/06/light-pollution-increase-risk-alzheimers