Özellikle web sitelerinin blog bölümleri uzun metinlerden oluşan kaliteli ve özgün içeriklerden meydana gelir. Site yöneticileri bu içerikleri kendileri oluşturabileceği gibi dışarıdan da destek alabilir.
Buraya kadar her şey normal ilerlerken, bu içeriklerin Google tarafından indekslenmesi ve arama sonuçlarında listelenmesi bazen çok uzun sürer ve tüm emeğin karşılığının bu olması kesinlikle can sıkıcı bir durum haline gelir.
İçeriğinizi oluştururken ciddi bir emek harcamış ve bunun yanında hedef anahtar kelimelerde üst sıralara çıkabilmeyi amaçlamışken, bırakın Google arama sonuçlarını, Google dizinine bile girememişsinizdir.
İşte bu makalemde bir SEO uzmanı olarak hazırladığınız içeriğin veya tüm web sitenizin Google tarafından nasıl fark edilip daha hızlı indekslenebileceği konusunda birkaç ipucu vereceğim.
Özet Bölümü
Arama Motorları Siteleri Nasıl Tarar?
Bilmemiz gereken ilk konu arama motorlarının siteleri nasıl taradığı olmalıdır. Arama motorları web sitelerini kendi dizinlerine eklemek için arama motoru botu dediğimiz yazılımları kullanmaktadır.
Botlar web sitelerini, site içerisindeki linkleri kullanarak dolaşır ve sayfa içeriklerini okuyarak arama motoruna bilgi verir. Botların görevi ziyaret ettikleri web sitesi içindeki iç ve dış linkleri okuyarak site içerisinde gezip sayfaları taramak ve varsa dış linkleri kullanarak diğer sitelere gitmektir.
Diğer yandan Google gibi büyük arama motorlarının tarama bütçesi dediğimiz, web sitelerinde geçirdikleri bir süre sınırı vardır. Bu süre sitelerin içerik kalitesi, ziyaretçi sayısı, site güncelleme sıklığı gibi durumlara bağlı olarak değişir. Yani arama motorlarının çalışanları botlardır. Bu sebeple botlar ile aramızı iyi tutmalıyız.
Sitemizde 404 Hatası Veya Çıkmaz Sokak Sayfalar Olmadığından Emin Olun
Arama motoru botları sadece ileri gidecek şekilde programlanmıştır. Eğer 404 hatası veren bir sayfaya giderse ve 404 sayfası düzenlenmemiş ise, bot gidecek bir yer bulamayacağı için çıkış kaynağına geri dönmek zorunda kalacaktır.
Bu durumda Google, onun bir çalışanının verimliliğini düşürdüğünüz için size eksi puan yazacaktır. Konuyu daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki gibi bir kurgu tasarlayalım.
Uzayla ilgili bir blog içeriği oluşturdunuz ve içeriğinizde geçen bir konunun kaynağı, Avustralya kıtasında yaşayan X bilim insanın sitesindeki bir sayfa. İçeriğinizi yayına aldınız. Ardından Google Botları içeriğinizi ziyaret ederken bu linki buldu ve X bilim insanının sayfasına gitti. Fakat X bilim insanının sayfası kapanmış ve Google Botları bu içeriğe erişemediği için kaynağına geri dönmek zorunda kaldılar.
Google Botları Avrupa’dan yola çıktı, Türkiye’de web sitenizi ziyaret etti ve siz onu link ile Türkiye’den Avustralya’ya gönderdiniz. Orada kapı duvar ile karşılaştı ve Avustralya’dan Avrupa’ya geri döndü. Siz Google’ın yerinde olsaydınız böyle bir web sitesini ne kadar ön plana çıkarırdınız?
Site Haritalarınızı Güncel Tutun
Site haritaları, Google Botları’nı hızlı ve kolay bir şekilde yönlendirmek için oldukça önemli bir SEO kriteridir. Diğer yandan tarama bütçesini dikkate alarak site haritasını bölmek oldukça faydalı olacaktır.
Site İçi Linklerinizi Düzenleyin
Google Botları’nın web sitesi içerisinde rahat bir şekilde gezinebilmesi, hedef anahtar kelimeleri ve sayfaları daha iyi analiz edebilmesi için iç linklerinizin düzenli ve istikrarlı olduğundan emin olmalısınız.
Robots.Txt Sorunlarını Kontrol Edin
Robots.txt dosyaları yine Google Botları’nın işini kolaylaştıran bir dosyadır. Robots.txt dosyası sayesinde Google Botları, hangi sayfaları Google dizinine kontrol için gönderebileceğini belirler.
Eğer siteniz Google tarafından indekslenmiyorsa ilk bakmanız gereken Robots.txt dosyanız olmalıdır. Google Botları’nın sitenizi ziyaret etmesine ve sayfaların Google tarafından değerlendirilmesine izin verip vermediğinizi kontrol etmelisiniz.
Backlink Çalışmaları
Site içi kontrollerin tümünü yaptıysanız, Google Botları’nın sitenizi daha sık ziyaret etmesi ve içeriklerinizi daha hızlı bir şekilde Google dizinine ekleyebilmesi için yeni içeriklerinize alakalı web sitelerinden backlink almaya çalışmalısınız. Ayrıca yeni içeriğinizi mutlaka varsa sosyal medya hesaplarınızda link kullanarak paylaşmalısınız.
İçeriğiniz ile alakalı farklı web sitelerinden alacağınız backlinkler sayesinde Google içeriğinize artı puan verir. Bu artı puanların içeriğinizin Google’da çok daha hızlı bir şekilde indekslenmesi ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasına yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.
Search Console ve Diğer Web Master Araçlarını Takip Etmek
Özellikle Google Search Console, web sitenize yönelik durum, hata, uyarı, ceza ve Google Botları konularında size birçok bilgi verir. Bu sebeple web masterların ve SEO uzmanlarının bu aracı çok iyi takip etmesi gerekmektedir.
Search Console sayesinde gözünüzden kaçabilecek hataların farkına varabilir ve gerekli düzeltmeleri çok daha net ve kesin bir şekilde görüp, müdahale edebilirsiniz.
Güvenlik (SSL Sertifikası)
SSL sertifikası Google sıralama sonuçlarına ciddi anlamda etki eden bir SEO kriteridir. Günümüzde SSL sertifikası olmayan web sitelerinin çoğu arama sonuçlarında listelenmemektedir. İçerikleriniz ne kadar başarılı olursa olsun eğer SSL sertifikanız yoksa siteniz indekslense bile arama sonuçlarında listelenmez.
Site Hızı
İçeriklerinizin Google arama sonuçlarında listelenmemesinin bir diğer sebebi de site yavaşlığı olabilir. Google Search Console raporlarını inceleyerek sayfalarınızın hızı hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yavaş sayfalarının listesini alarak ve Google Hız Testi’ni ya da GTmetrix’i kullanarak sayfa hızını etkileyen sorunları görebilirsiniz.
Normal şartlarda tamamı kesin olmamakla birlikte, 200’den fazla SEO kriteri olduğunu biliyorum. Tüm kriterler olmasa bile önemli olanlar içinden seçtiğim ve bence olmazsa olmazlar içindeki 8 maddeyi açıklamaya çalıştım.
Umarım sizin için faydalı bir içerik olmuştur.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…