İşte, biz de bu yazımızda “akıllı telefon patlar mı, neden patlar, hangi marka akıllı telefonlar daha tehlikeli, ne yapmalıyız, alınan önlemler ile kendimizi bu tehlikeden koruyabilir miyiz?” gibi sorularınıza cevap arayacağız. O halde okumaya devam ediniz.
Özellikle 21. yüzyılın başlarından itibaren son hızla gelişen teknoloji ile birlikte iletişim araçlarının içerisinde en gözde ve en kullanışlı olanı cep telefonları, yıllar geçtikçe küçüle küçüle ceplerimize kadar girdi.
Bu sayede, hayatlarımızın tam merkezine oturarak ayrılmaz bir parçamız haline geldi. Zamanla, çağ ve ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli kendini yenileme ve gelişme mecburiyetinde oluşan kısır bir döngüye girdi.
Artık akıllı telefonlarımızı bir organımız gibi kullanıyoruz! Onlardan ayrı kaldığımız saatlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Öyle ki, uykudayken bile akıllı telefonumuzda açtığımız müziği dinliyoruz. Bu durum, akıllı telefonların oldukça kısa bir sürede hayatımızın kritik bir parçası olduğunu gösteriyor.
Artık her geçen yıl, hatta her geçen gün yeni bir özelliği ile kullanıcılarını yakalamayı ve memnuniyeti artırmak için hem kendi içinde, hem de kullanıcılarının popülizminde sonu gelmez ve çok uzun süre de gelmeyecek olan bir rekabet piyasasına dönüştü.
Bu rekabet ise, cep telefonlarını artık sadece bir iletişim aracı veya elzem bir ihtiyaç olmaktan çıkarıp adeta bir bağımlılık ve hayatın her alanına yayılan bir cihaz haline getirdi. Öyle ki, artık onlara ‘cep telefonu’ değil ‘akıllı telefon’ şeklinde donanım sağlayıp o şekilde hitap eder hale geldik.
Yanımızdan hiç ayıramadığımız, günlük hayatta her ihtiyacımıza karşılık verebilen akıllı telefonlarımızın özellikleri ve donanımları arttıkça olumlu sonuçlarıyla birlikte, olumsuz ve zararlı yanları da kabul etmiş olduk.
Elbette aşırı kullanılmadığı, olumlu yanları suiistimal edilmediği ve günde belirli bir süre kullandığımız sürece korkmamızı gerektirecek bir faktör olmamaktadır.
Fakat tam tersi akıllı telefonumuzu bir ihtiyaç değil de, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, bir bağımlılık gibi hastalıklı bir hale getirirsek ve yanımızdan, cebimizden, elimizden hiç ayırmazsak doğuracağı olumsuz ve kalıcı sonuçlarına da katlanmak zorunda kalabiliriz.
Özet Bölümü
Akıllı Telefon Patlamaları
Peki, bahsettiğimiz ve olası, hatta kaçınılmaz olduğunun üzerinde durduğumuz bu zarar veya zararlar nedir, ne olabilir?
Elbette, son zamanlarda sık sık duymaya başladığımız “akıllı telefon patlamaları.” Özellikle son yıllarda yurtdışından gelen cep telefonlarının patlama haberleri ile hepimiz tedirgin olmaya ve bu konu ile ilgili beynimizde korkulu senaryolar yazmaya başladık.
Bazıları önlem olarak, akıllı telefonu ile arasına nispeten mesafe koymaya çalışırken, bazılarımız ise, hemen internetten konu ile ilgili derin araştırmalara girerek ‘ne yapmalıyım?’ sorusuna cevap aradı.
İşte, biz de bu yazımızda “akıllı telefon patlar mı, neden patlar, hangi marka akıllı telefonlar daha tehlikeli, ne yapmalıyız, alınan önlemler ile kendimizi bu tehlikeden koruyabilir miyiz?” gibi sorularınıza cevap arayacağız. O halde okumaya devam edin.
Akıllı Telefonu Patlayanlar Neler Yaşadılar?
Öncelikle cevabını arayacağımız soru, akıllı telefon patlar mı? Bu soruya yaşanan gerçek olaylarla cevap aramak daha mantıklı olacaktır sanırım.
- İlk olayımız Kanada’ da geçiyor ve şöyle gerçekleşiyor: Samsung’un piyasaya çıkardığı akıllı telefonu Samsung Galaxy Ace 2’yi kullanan Kanada’nın Guelph Üniversitesi’nde okuyan Hope Casserly adlı öğrenci, cihazının patladığını iddia ediyor ve ekliyor: “Bir gece uyurken cihaz durduk yere patladı ve telefonum şarjda değildi.”
- Bir diğer örneğimiz ise, bir otomobil içerisinde gerçekleşiyor: Erhan Amaç’a ait 68 BT 253 plakalı otomobilde unutulan cep telefonu bilinmeyen bir nedenle patlıyor ve patlamayla birlikte otomobilin döşemelerinde yangın çıkarken, otomobilin ön camının kırıldığı da verilen bilgiler arasında yerini alıyor.
- Son olay ise, Adıyaman’ın Sincik ilçesinde gerçekleşiyor ve adeta durumun tehlikesini gözler önüne seriyordu: Olay, Sincik ilçesi Söğütlübahçe köyünde meydana geliyor ve akşamdan telefonunu şarja takıp ve sabah işe giderken telefonu şarjdan çıkarttığını belirten Hasan Öner, evden çıktığı esnada cebindeki telefonun bir anda patladığını ifade ediyor. Bataryadan kaynaklandığı sanılan patlamada Hasan Öner’in sağ bacağı zarar görüyor ve bacağı parçalanan ve yanan Öner’in pantolonu deliniyor. Olay sonrası Öner, yakınları tarafından olay yerine çağrılan 112 acil sağlık ekipleri tarafından yaralı Sincik Devlet Hastanesi kaldırılarak tedavi altına alınıyor.
Bu yaşanmış ve inanılmaz 3 olaydan da yola çıkarak diyebiliriz ki, “Evet, akıllı telefonlar patlar.” Ulaştığımız bu cevap ise, ne bizi ne de sizi rahatlatmıyor, aksine aklımızı hemen yeni bir soru kurcalamaya ve rahatsız etmeye başlıyor değil mi? Bu da bizi bir diğer konuya yani “akıllı telefonlar neden patlıyor ve patlamaması için ne veya neler yapabiliriz?”
Akıllı Telefonlarının Patlamasından Korkanlar Neler Yapabilir?
- Öncelikle, akıllı telefonların, artık en kötü çift çekirdekli, bir işlemcisi olduğunu, bir RAM’i olduğunu fakat bunlara karşılık içlerinde fan gibi soğutucu bir donanım bulunmadığını bilmemiz gerekir.
- Buna nazaran, akıllı telefonların patlamasının temel nedeninin ‘ısı’ olduğunun unutulmaması gerektiğini ve çeşitli nedenlerle aşırı ısınan telefonumuzun patlamasının kaçınılmaz olduğunun bilincinde hareket etmemiz gerektiğini hatırlatalım.
- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bülent Yağcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada AA muhabirine, telefon patlamalarının batarya, şarj deposu ve şarj adaptöründen kaynaklandığını belirtti ve şarj adaptörlerinin akım gerilim kaynaklı olduğunu anlatan Yağcı, gerilim kaynaklarının telefon marka modellerine ve özelliklerine göre değiştiğini, bunların herhangi birinde uyumsuzluk olması durumunda bataryanın şarj olurken yüksek değerlerde ısındığını ifade etti.
O halde genel olarak patlama sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz:
- Çin malı denen, çok ucuza satılan çakma diye tabir edilen sahte şarj cihazları
Bu cihazlar kullanılan malzeme ve telefonunuza uygun olmama durumu ile elektrik akımını telefonunuza olması gerektiği şekilde aktaramıyor. Bu nedenle de ilk başlarda sıkıntı olmasa da zamanla batarya şişiyor ve akımın etkisiyle patlıyor. Yani, evet patlama da markanın ve ucuz malzemelerin de etkisi yadsınamaz derecede büyük ve önemli olup dikkate alınacak ilk etkenlerdendir.
-
Uzun süre şarjda bırakılan cep telefonları
Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile beraber, insanların şarj başında geçirdiği sürede inanılmaz artış gösterdi. Bir gün bile gitmeyen şarjlar nedeniyle sürekli şarja takılan telefonlar, özellikle geceleri yatarken ya da bir işimiz olmadığında dahi saatlerce (5/10/15 saat arası) prize takılı bırakılıyor.
Bunun sonuncunda, örneğin; kullanım ömrü 10 sene olan bir batarya, gereksiz ve aşırı kullanım nedeni ile ömrünü bir kaç yıla indiriyor. Hele bir de bu şarjlar korsan ucuz prizlerle, şarj cihazları ile dolum sağlanıyorsa bu süre daha da düşebiliyor. Gereksiz şarj etmeler sonucunda yine batarya artık dayanamıyor ve aşırı ısınarak sonunda patlıyor.
Daha birçok neden sayabileceğimiz bu konuda, anlaşıldığı üzere temelde aşırı ısınma kaynaklı patlamalar olduğunun vurgusunu yapabilir ve genelde en tehlikeli ve uzak durulması gereken markanın ise, Çin malı, ucuz akıllı telefonlar olduğunu belirtebiliriz.
Peki, bu sorunu yaşamamak ve kafamız rahat bir şekilde akıllı telefonlarımızla vakit geçirebilmek için ne gibi önlemler alabiliriz?
Her ne kadar bilgisayarlarımızın yokluğunu aratmasa da, akıllı telefonlarınızın saatlerce video izlemek, saatlerce film seyretmek ve yine saatlerce oyun oynamak için olmadığını; bu özelliklerin kısa süreli vakit geçirebilmemiz için eklendiğini unutmamalıyız.
- Telefonunuzu mümkün olduğunca şarjı bitmeden/bitmeye çok yaklaşmadan şarj cihazınıza bağlamamalısınız.
- Şarj cihazına bağlı iken mümkün olduğunca telefonunuz ile işlem yapmamalı -mümkünse şarj olana kadar kapalı tutmalısınız.
- Şarjı tam dolmadan cihazınızı, şarj cihazınızdan ayırmamalı; özellikle de bu işlemi arka arkaya çok sık asla tekrarlamamalısınız.
- Cihazınızı mümkün olduğunca topraklı prizlere bağlayarak şarj etmelisiniz.
Unutmadan; telefonlar değil, içinde yer alan bataryalar patlar. Bu yüzden bataryaları üzecek davranışlardan kaçınmalıyız! Ayrıca, tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da günlük kullanım süresini makul seviyede tutmalıyız.
Makale: Sektörüm Dergisi araştırma servisi