Günümüz dünyasında artık bir lüks olmaktan çıkarak birer standart haline gelen, yaşam alanlarımızda var olan her tür elektrikli ve / veya elektronik cihaz ve sistemin tek bir merkezden kontrol edilebilmesine olanak tanıyan sistemlere akıllı ev sistemi adını vermekteyiz.
Akıllı evlerin şu ana dek bizlere sundukları arasında aydınlatma sistemlerimizin, ısıtma sistemimizin, soğutma sistemlerimizin, perde ve panjurlarımızın, multimedya sistemlerimizin (televizyon, müzik seti, dvd player, sinema sistemi vb.) ve hatta var ise bahçelerimizin sulanmasının kontrollerini sayabiliriz.
Örneğin evinizde yer alan aydınlatma sistemlerinizin aç / kapa ve /veya derecesel aydınlatma sağla kontrollerini, perdelerimizin panjurlarımızın bizim istediğimiz saatte ve istediğimiz oranda açılıp kapanmasını, ısıtma sistemimizin bizim arzu ettiğimiz oranda ısıtma gerçekleştirmesini, multimedya sistemlerimizin kontrolünü tek bir panelden yapmaya başladığımız andan itibaren bir otomasyon sistemi kullanıyoruz demektir.
Bu kontrolleri genel olarak üç şekilde sağlayabilmekteyiz. Birinci olarak sisteme entegre çalışan ve duvara monte edilmiş bir panel aracılığı ile, HDL’nin sunmuş olduğu 4.3” ekrana sahip, dokunmatik cam panel DLP buna iyi bir örnek olacaktır.
İkinci olarak sistemde yer alan ürünlerin bir kumanda yardımı ile kontrol edilebilmesini sağlayan kızıl ötesi göze sahip kumandalar, son olarakta uzaktan erişim sağlayan cihaz ve yazılımlar aracılığı ile…
Her ne kadar kendi bünyesinde bulundurduğu 7 sayfası ile güvenlik, multimedya, ısıtma, perde panjur ve aydınlatma kontrollerini gerçekleştirmenizi sağlasa da duvara sabit olmasının dezavantaj oluşturduğu yadsınamaz bir hakikat DLP’nin.
Oysa günümüz dünyasında insanoğlu bilgiye parmakları ile birkaç tuşa basarak ulaşabildiği gibi evine de birkaç dokunuşla ulaşabilmek ve kontrol edebilmek istiyor. Akıllı ev sistemi üreticileri de bizlerin bu beklentisini karşılayabilmek için farklı yazılımlar geliştirmekte ve biz evimizden binlerce kilometre uzakta dahi olsak evimize ulaşabilmemizi amaçlamaktalar.
Sektörün piyasada dillendirilmeye başlandığı süreçlerde ilk uzaktan erişim cep telefonları üzerinden SMS mesajları aracılığı ile yapılmaktaydı. Dolayısı ile ilk primitif çözüm bir sms gönderimi aracılığı ile sistemin idaresi idi.
Ancak zaman içinde sadece akıllı ev sistemleri değil aynı zamanda cep telefonu teknolojisi de değişti ve bugün gerek Apple tabanlı (ipad, iphone) gerekse Android tabanlı tablet ve cep telefonları aracılığı ile bu kontrolleri gerçekleştirebiliyor durumdayız.
SMS ile kontrol ise tamamen hayatımızdan çıkmamakla beraber yerini ağırlıklı olarak biz evde yokken olup bitenler ile acil durum bildirimlerine bıraktı.
Uzaktan kontrolü cihazlarımızda sağlayabilmek için gereken altyapı ise aslında son derece basit… Sisteme entegre edeceğimiz uzaktan erişim modülümüz ve yazılım lisansımız bu ihtiyacı karşılayabilecek durumda. SmartBS Otomasyon ve Mühendislik Sistemlerinin Türkiye Distribütörü olduğu HDL’nin I-Life’ı ise arayüz ve kullanım kolaylığı ile pazarda kendine oldukça iyi bir yer bulmuş durumda.
Sonuç olarak, yaşam alanlarımızı akıllı..