Yapay zeka ( Artificial intelligence- AI) dünyamızdan, uzak bir kelime olmaktan çıktı. Öyle faydalı donanımları yönetip hayatımızın merkezine forwardlıyor ki; özellikle IoT (Internet of Things – Nesnelerin İnterneti) kavramı ile her yer akıl almaz şekilde akıllı oldu.
Akıllı telefonlar, akıllı saatler, akıllı evler, akıllı binalar, akıllı belediyeler, akıllı şehirler.
Bu şık ve akıl dolu tabloda, akıllı direkler kavramı da hayat buldu, yerini aldı.
Şehirlerde aşina olduğumuz direkler var:
- Aydınlatma direkleri,
- Baz Istasyonu direkleri,
- Kamera direkleri gibi.
Hepsi sadece kuruldukları amaca uygun kullanılıyor.
Şimdilerde ise; akıllı direk ile bu fazla ve üzerine birden fazla fonksiyon ilave edilmiş estetikten yoksun direk trafiğinden kurtuluyoruz.
Sokak lambasından akıllı direğe geçmek büyük bir hamle.
Gelişkin Nesnelerin İnterneti özelliklerine sahip yeni direkler, sokak aydınlatmasının bir belediye hizmeti ve mali yük olmasından çıkarak, potansiyel olarak gelir kazandıran dinamik bir veri noktası, kablosuz bağlantı merkezi ve çevre monitörü haline geliyor.
Alt yapıları sayesinde telekomünikasyon ve hatta reklamcılık gibi yeni hizmetler sunarak belediyelere ek gelir olanağı da sağlıyor.
Bir de bu direkte solar uygulama yapıldığını düşünelim, ne yüksek verimlilik sağlanır öyle değil mi?
Bir akıllı direkte neler var neler;
- LED Aydınlatma Armatürünü üzerinde barındırır. Bu armatür solar olabilir.
- Kent genelinde kullanılan 4G / 5G için bir baz istasyonudur.
- Wi-Fi veya Li-Fi için modem görevi görür.
- Üzerindeki kameralar vasıtasıyla; çevre izleme ve olay tespiti gibi gelişmiş güvenlik seçenekleri sunar. Veri alır ve iletir.
Bu kameralar, trafik akışını iyileştirmek, bakım kararlarını şekillendirmek ve gerektiğinde acil durum ekiplerinin harekete geçmesini sağlamak için yol koşullarını gözlemleyebilir.
- Üzerindeki farklı ve çeşitli “Nesnelerin İnterneti” sensörleri ile, telekomünikasyon ve reklamcılık kanalıyla da potansiyel olarak gelir kazancını arttırmaya yönelik hizmetler sunar.
- Elektrikli araçlar için, şarj ünitesi görevi yapar.
- Üzerindeki prizler ile telefon şarj etmek gibi pratik çözümler sunar.
- Üzerindeki gizli entegre antenler sayesinde, hava durumu ve kalitesi, gürültü ve olay tespiti de dahil olmak üzere güncel çevre izlemesi sağlayan ve kentsel alanlarda genel yaşanabilirliği arttıracak kararları desteklemek amacıyla veri toplanabilir.
- Üzerindeki gelişmiş örüntü tanıma özellikli akıllı mikrofonlar ile; bağırma, araç alarmları, cam kırma ve hatta silah sesleri gibi, anti sosyal davranışlarla ilişkili seslerle tetiklenerek ilişkilendirilmiş merkezlere data aktarır.
Bu tip durumlar sonrasında otomatik olarak aydınlatmayı güçlendirir, sesleri kaydeder ve acil durum servislerini uyarırlar.
- Tüm bunlara ilave solar panel eklenerek, tüm bu aparatlara enerjiyi bedava sağlama lüksü verir.
Bu arada şık tasarımı ve dekoratif dış görünümleri ile akıllı direkler, kentin genel estetiğini koruyarak çevreye uyum sağlar, değer katar. Baz istasyonu için kurulmuş çirkin görüntüler ortadan kalkar. Teknoloji, insanların hayatına daha hızlı servis edilir.
Akıllı belediyecilik ve sürdürülebilir politikalar adına, sokaklarda, parklarda bahçelerde yüksek konfor alanı yaratılır.
Bu konforlu alanı yaratmada, firmalar varlık gösterip fayda sağlamak, yaşamsal alanların iyileştirilmesinde paydaş olmak için Ar-Ge’lerini güçlendiriyorlar.
Bir akıllı direk düşünün ki, bulunduğu alandaki kalabalığı ölçümlüyor, cinsiyetlerini tespit ediyor. Sonra kadın sayısının fazla olduğunu görünce; entegre olduğu yakındaki reklam panosunda kadın parfümü veya giyim mağazası reklamı, erkek sayısına göre, saat veya araba reklamı dönmesini sağlıyor.
Böylece sadece gelirleri ve yönetimi üzerinden belediyeye gelir sağlıyor. Bu varyasyonlar çoğaltılabilir…
Yeterki algoritması hazırlansın, hayaller kurgulansın. Direk deyip geçmemek lazım, çok akıllılar çoook.
Akıl dolu yarınlar dileğimle, Hoşgeldin 2020..