x-kusagi-yoneticilerinin-y-kusagi-gencleri-ile-calisma-hayati

Yeni Kuşaklar

Y Kuşağı gençleri ile çalışmaya başlamak biz X kuşağı yöneticilerini oldukça zorlamaya başladı. Beklentileri ve çalışma tarzları bizleri şaşırttı ve şaşırtmaya devam ediyor.

Peki nasıl olacak da onları motive edecek ve iyi olan çalışanları elimizde tutabileceğiz. Sanırım kesin olan bir şey var ki o da onları biraz daha serbest, başka bir deyişle özgür bırakmak.

Yaptıkları işi sevmeleri, takdir edilmeleri, iş tatminlerinin önemi herşeyden öte öncelikli konuları. Kazandıkları paradan çok, aldıkları ünvan, kariyer yollarının açık olması, sürekli öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmeleri onların en önemli motivasyon kaynağı.

x-kusagi-ve-y-kusagi-gorseli

Biraz sabırsız olmalarına rağmen bizim zamanımıza göre bilgiye ulaşma kolaylıkları onları oldukça yaratıcı yapıyor.

Önemli olan yaratıcılıklarını engellemeden işlerini yapmaları ve şirketine katma değer sağlamalarını destekleyebilmek.

Aslında eskiye göre işimiz biraz daha zor. Bizler zor koşullara göğüs geren, çok zorlanmadıkça iş değiştirmeyen çalışanlardık.

Yeni nesil çalışanlar artık o şirkette öğrenecek birşeyleri kalmadıklarını düşündüklerinde kolaylıkla iş değiştirebiliyorlar.

Biz İnsan Kaynakları profesyonelleri aslında çok kısa aralıklarla iş tecrübesi olan bir CV gördüğümüzde bazen hiç değerlendirmeye almadan eleyebiliyoruz.

Bu CV sahibinin ya performansının düşük olduğu, ya doğru şirket seçimi yapamadığı ya da çok sabırsız olduğu kanısına varıyoruz.

Önümüzdeki zamanda belki de bizlerin aksine her iş yerinde birer yıl çalışan bir aday normal olarak değerlendirilecek.

Bunu henüz bilmiyoruz. Ancak yeni nesil çalışanlar mutlaka her iş yeri, çalışma ortamı, iş arkadaşları ve yöneticilerinden çok şey öğrenecek ve tecrübe edinecekler.

Yüksek rekabet ortamında fark yaratmaya çalışacaklar. Geçmiş 10 yıldaki teknolojik gelişmeleri ve önümüzdeki 20 yıllık gelişmeyi düşündüğümüzde çalışma koşullarındaki önemli değişiklikler aslında onlar adına beni endişelendiriyor.

Farkındalıkları yüksek olan gençleri bir kenara bırakırsak, bazı mesleklerin ortadan kalkacağı ve yeni mesleklerin türeyeceğini yeteri kadar irdelemeyen bir nesil de var.

Günümüzde eskiye oranla çok fazla özel üniversite mevcut.

Kendine uygun meslek seçimini iyi yapan, neticesinde İyi bir eğitim alan, dış dünyadan haberdar olan, vizyonunu geniş tutanlar fark yaratacak.

X kuşağı yöneticileri olan bizler de onların genel özellikleri ve beklentilerini bilirsek birlikte uyumlu çalışmayı başarabileceğiz. Ülkemize katkı sağlayacak, bizleri gelişen dünya ekonomisi ile olan rekabetimizde destekleyecek gençlere ihtiyacımız var.

Onların değişen istek ve ihtiyaçlarına kayıtsız kalmamak, anlamaya çalışmak en önemli konularımızdan birisidir. Bizlerin de onlardan öğreneceği çok şey var.

Hep birlikte uyumlu çalışmak ve gelişmek bizleri de motive edecektir.

Görüşmek dileğiyle..