Ortak akıl diyor ki; gelecekte elzem olacak şey, geçmişte de olduğu üzere “su ve gıda”. Yaşam bu ikisi üzerine şekilleniyor, planlar buna göre yapılıyor. Bilim, teknoloji, tarım.
Hal böyle olunca çözüm yolları bulmakta bu merkezde çoğalıyor. Nüfus ve kentleşme oranındaki artış derken tarım çözümleri de buna paralel şekilleniyor. Heyecanlandıran yeni teknolojik kelimelere yeni kelimeler ekleniyor: Horticulture, agriculture gibi..
Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar, 10 milyara çıkması bekleniyor. Artık daha fazla insan şehirlerde yaşıyor (% 70) ve bu oran artarak devam edecek. Kent çiftçiliği; ekilebilir alanların miktarını azaltırken, büyüyen ve kentleşen nüfustan kaynaklanan bazı zorlukların çözümüne de katkıda bulunabilir.
LED’ler ve büyüme tarifleri konusundaki bilgilerin çok önemli bir rol oynadığı City Farming; üreticilere, daha önce yapamadıkları yerlerde mahsul yetiştirebilme, üretim ve üretim hızını artırabilme kabiliyeti sağlıyor.
Şehirde Tarım İçin Yerin ve iklimin önemi yok
İster dört duvarı kapalı bir alan, ister kara kış altında bir dış mekan.. İster topraksız, ister topraklı tarım.. Her şartta tarım. Kulağa hoş geliyor, değil mi ?
İçerisinin iklimlendirmesi de dahil, LED aydınlatma çözümleri ile dikey tarım, şehirde tarım, beraberinde organik tarım.. Kavramlar çok değerli ve içerikleri dolu dolu..
Öyle efektif çözümler ki; dünyanın neresinde olursanız olun ve enerji fiyatları ne olursa olsun; yıl boyunca taptaze ve kokulu sebze ve meyveler yetiştirip hasat yapabilirsiniz.
Işığın bitkilerinizin arasına yerleştirilmesi, üretiminizden maksimum değer ve getiri elde ederek, aydınlatma giderlerinizde düşüş de sağlayabilirsiniz.
Bir “şehir çiftliği”; aydınlatma, su, besin maddeleri ve CO2 seviyeleri gibi tüm unsurları kontrol edebileceğimiz kapalı bir alandır.
Bu alanda LED ışıklarının, ürünlerin yakınında olduğu, su üzerinde yüzen birden fazla ürün katmanı bulacaksınız. Işıkları mahsullere çok yakın yerleştirilebilirsiniz zira LED’ler ısı yaymaz.
Bu durumda; tarım yapılan alandan en efektif şekilde faydalanarak, aydınlatmayı daha verimli hale getirebilirsiniz.
LED’lerin bir diğer yararı; ışık tayfını ürüne ve yetiştirme döngüsündeki faza ayarlayarak bitkilerin mümkün olan en iyi şekilde büyümesini sağlayabilmektir.
Burada vurguladığım istediğim; “Toplighting compact”, 1000W HPS armatürle aynı çıkışı sağlayan ancak % 50 daha az elektrik kullanan bir LED armatürdür.
Bu ürünü bu kadar benzersiz kılan, üreticilerin mevcut alt yapıda değişiklik yapmak zorunda kalmadan HPS aydınlatmalarını değiştirmelerinin ne kadar kolay olduğu, bu nedenle üreticilerin kurulum sırasında zaman ve para tasarrufu sağlama özelliğidir.
Ayrıca yeni binalar için yüksek verim ve üreticilerin HPS aydınlatmadan daha az armatür monte etmelerine olanak tanır. Kurulumda zaman ve para maliyetini azaltır.
Ek olarak Toplighting compact, yetiştiricilerin ışık seviyelerini yönetmelerine ve örneğin; aydınlatmayı gerektiğinde karartmalarına yardımcı olan GrowWise Kontrol Sistemi ile birleştirilebilir. LED aydınlatmaya geçmek, genel kurulum maliyetlerinin düşmesine neden olur.
Ara aydınlatma sistemi kolay bir tak çalıştır konnektöre sahiptir ve sadece birkaç kablo ve aksesuar bulunmaktadır. 64’e kadar ara aydınlatma modülünü, sadece tek bir elektrik kablosuna bağlayıp, zaman, malzeme ve kurulum giderlerinden tasarruf sağlanabiliyor. Böylece, toplam proje kurulum maliyetini, önemli ölçüde azaltmış oluyorsunuz.
Esnek kablo bağlantısı sayesinde, komple sistem bir defada kolayca bir metre kaldırılabilir ve bu da yine zamandan tasarruf ve kurulum kolaylığı demektir. Işık yanlara doğru dağıldığı icin, yapraklar ışığı optimum düzeyde ileterek daha fazla büyüme verimi sunar.
İster Artvin’de, ister Hakkari’de, ister Akdeniz bölgesi, ister Marmara’da.. Sera yetiştiricisiyseniz, geceleri ve yılın tarım için verimsiz soğuk dönemlerinde üretime devam ederek, daha iyi ürünler, az enerji tüketen bir aydınlatma çözümü ile büyüleyici sonuçlar elde edebilirsiniz.
Şehir çiftçiliği, ekilebilir alanların miktarı azalırken, büyümekte olan ve kentleşen bir nüfustan kaynaklanan bazı zorluklara katkıda bulunabilir:
- Genç bitkilerin çoğaltılması, tam başlı bitkilerin yetiştirilmesi ve daha sağlıklı, pestisit içermeyen mahsullerin yetiştirilmesi için idealdir.
- Birden fazla ürün katmanına sahip olarak üretimi en üst düzeye çıkarır, daha az yer kaplayan daha yüksek bir verim elde eder. (Tahmin edilebilir büyüme, tüm yıl boyunca tutarlı yüksek kalite ve daha yüksek verim)
- Özel büyüme tarifleri; lezzet, besin değeri ve raf ömrünün artmasına yardımcı olabilmektedir.
- Ayrıca, çevre kapalı olduğundan çevreyi kimyasal maddelerle kirletebilecek akış suyu bulunmamaktadır.
- Şehir tarım yöntemleri, su kullanımını önemli ölçüde azalttığı için (% 90’a kadar) çok daha sürdürülebilir ve tüketiciye daha yakın, daha verimli ve daha kaliteli bir üretim şekli sunmaktadır. Gıda atıklarında büyük tasarruf sağlar.
- Konumdan bağımsızdır, bu nedenle tüketicilerin yaşadığı yere yakında çözümler üretebilir. Pazar talebine uyum sağlamayı kolaylaştırır ve yiyecek israfını azaltır.
- Şehir çiftliklerinde bir armatür tipinde dinamik ışık tarifleri sağlanılabilmektedir. Böylece armatürlerde; üretimdeki gıda ürününe paralel, uygun renk verilerek, renk kontrol edilebilir, bu da üreticiye yerel talepleri karşılama esnekliği sağlar.
- Tarifleri ayarlayarak ürünler arasında kolayca geçiş yapma, bazı ürünlerin mevsimsel talebine göre kolay geçiş sağlama imkanı sağlar
- Normal olarak yatırım getirisi, enerji maliyetlerine ve ürünleriniz için elde ettiğiniz fiyatlara bağlı olarak 3-5 yıl arasındadır.
Şehirli Tarımın başlıca avantajlarını kısaca vurgulamamız gerekirse;
- Mahsülde homojen büyüme sağlayan mükemmel ışık homojenliği
- Daha kısa büyüme süresi ve daha kısa sürede daha fazla
- Üründe hep ve düzenli olarak daha iyi renk, şekil ve
- Düşük bakım
- HPS ile karşılaştırıldığında %50 enerji
- Bitkilerinize ve mevsimsel durumunuza göre özel aydınlatma çözümleri.
- Kolay kurulum kolay bağlantı kolay bakım.
- Taptaze marul, en lezzetli fesleğen veya diğer sebze veya meyve yetiştirmek için çok katlı bir sistem kullanarak tarım çözümleri elde edilebilinir.
- Verimi mi artırmak istiyorsunuz ?
- Yıllık tahmin edilebilir üretimi geçmek ya da kaliteyi arttırmak?..
- Belki de büyüme süresini mi kısaltmayı hedefliyorsunuz..
Hepsi mümkün..
Bir daha ki sayımızda, 2020’de olacağız. Şimdiden ağız dolusu tadıyla gelsin, hoşgelsin..