Yavuz Canbazlar Kimdir?
Ledplast firma sahibi Yavuz Canbazlar, 1977 Rize doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Canbazlar, iş hayatının yoğun temposuna erken atılan isimlerden.. Bu nedenle üniversite eğitimini yarıda kesmek zorunda kalan Yavuz bey; evli ve bir erkek, bir kız iki çocuk babası..
Yaklaşık 17 senedir plastik sektöründe faaliyet gösteren Yavuz Canbazlar, 8 yıl önce Ledplast’ı kuruyor ve 8 yıldan beri aydınlatma sektörü ve LED üreticilerine yönelik mercek imalatı üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
Nurşah SUNAY: Yavuz bey, teknik bir bilgi alarak başlayalım.. Aydınlatma ürünlerinin birçoğunda LED lensler kullanılıyor.
Peki nedir bu LED lensler ve ne işe yarar, nerelerde kullanılır ?
Yavuz CANBAZLAR: LED’li aydınlatma ürünlerinin komponentlerinden biri olan LED mercekler(LED lens), kaynaktan çıkan ışığı daha uzak ve geniş alana yaymak amacıyla kullanılan tamamlayıcı ürünlerdir.
Sektörde ağırlıklı olarak dış aydınlatma alanında kullanılan LED lenslerin yoğunlaştığı ürünlerden başlıcalarının; projektörler ve wallwasherlar olduğu söylenebilir.
Elbette birçok teknik ayrıntısı da olan bu ürünün kullanımı bu alanlarla sınırlı değil. Yaklaşık 8 yıldır üretimini yaptığımız, sürekli talep gören ve standartlaşmış ürünlerin yanı sıra; sokak tünel aydınlatmaları, havuz aydınlatmaları, makam araçlarının çakar sistemlerine özgü ürünler ve sera aydınlatmaları gibi birçok alan için özel üretimler de yapıyoruz.
Öyleyse “Ledplast ihtiyacınız olan her çeşit LED lensi üretebilir” diyebilir miyiz?
Elbette. Ürünlerimizin tüm Ar-Ge süreçlerini kendi bünyemizde yaptığımız gibi, özel tasarım olarak talep edilen ürünleri de, tasarımdan kalıplamaya kadar tüm süreçlerini firma bünyesinde karşılayacak bir üretim tesisine sahibiz.
Yerli üretimimiz %100 yerli ve öz sermayedir. Dünyada bu branşta kendine özel alan açmış birkaç marka var. İnsanlar bu markalardan kopmak istemiyor ya da alışkanlıklarından kolay vazgeçemiyor diyelim.
Genelde böyle olmasının sebebi, geçmişten gelen ve maalesef yanlış biçimde yerleşmiş olan “üretilemez” “yapılamaz” algısı. Bu uluslararası firmalara, ürün kaliteleri konusunda haksızlık etmek istemem ama bu algıyı kırmamız lazım. Her şeyi üretebilecek yeterliliğe sahibiz.
Peki plastik sektöründen, bir aydınlatma komponenti üretimine geçişiniz nasıl oldu?
Plastik sektöründe faaliyet gösterdiğimiz yıllarda, bu alandaki uzmanlığımız ile belli bir ürün grubunda branşlaşma kararı almıştık. Aynı dönem, LED lenslerin üretim ve ithalat sürecinde yaşanan problemleri görüp bu alanda bir boşluk olduğunu tespit ettik.
Aydınlatma sektörünün ihtiyacı olan lens çeşitlerini üretmeye karar verip, ilk tekli lensimizi çıkararak piyasada denedik. Ürünün beğeni görmesinden sonra bu işe profesyonelce girme kararı aldık.
Bugün, Türkiye’nin her yerinden imalatçılar ve belli başlı toptancılarla çalışıyoruz. Bu iş ortakları dolayısıyla direk gitmediğimiz birçok noktada ürünlerimiz kullanılıyor.
Yerli üretimde rekabet sorununuzun minunum olmasından hareketle, Ledplast’ın ürünlerini ithal lenslerle karşılaştırırsak, pazardaki konumuzu nasıl değerlendirirsiniz? Kendinizi daha çok duyurmaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyor musunuz?
Yanıtıma rekabet kısmından başlayayım.. Bugün aydınlatma piyasasında aktif olarak Çin menşeili ithal ürünler mevcut ve genellikle ürünlerimiz bunlarla mukayese ediliyor.
Dolara endeksli hammadde konusunda ithal ya da yerli ürün, tüm paydaşlar benzer maliyet hesaplarına maruz kalır. Ancak işçilik dediğimizde her şey değişir.
Taleplerinin tüm süreçlerde karşılanması noktasında, ürünlerimizin arkasında üreticilerimizin yanındayız. Sürekli olarak stok tutuyoruz ki; stoksuz ürünlerde termin süremiz oldukça kısa.
Kendimizi duyurma ve üreticiye ulaşma konusunda size teşekkür etmeden geçmeyeceğim. En büyük medya partnerimiz ve desteğimiz olan Sektörüm Dergisi vasıtasıyla bugüne kadar bize ulaşan birçok firma oldu.
Kimiyle çalıştık, kimiyle görüştük. Geldiğimiz noktada üretim alanımız bize yetmemeye başladı. Bu nedenle yerleşkemize sığamadığımız için, 1000 m2’lik bir ek tesis yahut taşınma planımızı kısa vadeli hedeflerimiz arasına aldık. Önümüzdeki yıl hayata geçmiş olacağını düşünüyoruz.
Çalışmalarımız ve sonuçlarından memnunuz. Ancak hiçbir noktada çok hızlı hareket etme taraftarı değiliz. “Adımınızı doğru zaman geldiğinde tüm göstergeler işaret ettiğinde atmalısınız” prensibiyle hareket ettiğimiz için saldırgan bir satış politikası izlemedik, izlemeyeceğiz. Ürünlerimizle tanışan her üreticiyle doğru vakit geldiğinde zaten tanışacağımızı düşünüyoruz.
Yavuz bey, son olarak okurlarımızın ciddi bir kısmını oluşturan üreticilerimize neler söylemek istersiniz? Neden sizi tercih etsinler?
Süreklilik ve maliyet dolayısıyla yine maliyet.. Amerika ya da Çin.. Dünyanın neresine giderseniz gidin LED lens imalatının hammaddesi PMVA ve PC’dir. Biz ürünlerimizde, en kaliteli sonucu veren hammadde kullanıyoruz.
Ürün kalitesinde yeterliliği sağlamamızın yanı sıra; sürekliliği ve termin süresinin ithal ürünlere kıyaslanmayacak kadar kısa oluşu ise müşterilerimizin Ledplast’ı tercih etmelerine bir başka önemli etken.
Yurtdışından normal yollarla LED lens ithalatı yapmak isteyen bir üretici ortalama 60-70 gün beklemek zorunda kalıyor. Bu süreler üreticiye vakit kaybettiren çok ciddi zaman dilimleri..
Üstelik operasyonel olarak bu sorunu çözmenin tek yolu ciddi lens stoğu tutmak. Peki depolama maliyetlerini ne olacak?..
Tüm bu sorunlardan kurtulmakla beraber, kaliteli ürüne ulaşmak için tüm üreticilerimizi Ledplast ürünlerini, en azından incelemeye davet ediyoruz.
Tüm okurlarınızı selamlıyor, firmamıza verdiğiniz destekten ötürü teşekkür ediyorum.
Röportaj: Sektörüm elektrik aydınlatma dergisi dijital Nurşah SUNAY