Belli başlı kondansatörler şunlardır:
- Aydınlatma kondansatörleri
- Endüstriyel kondansatör
- Aydınlatma kondansatör
- Havalı kondansatör
- Kağıt kondansatör
- Mika kondansatör
- Polistren kondansatör
- Tantal kondansatör
- Yağlı kondansatör
- Mylar kondansatör
- Seramik kondansatör
- Polyester kondansatör
- Elektrolitik kondansatör
gibi kondansatör çeşitleri mevcuttur
Kağıtlı kondansatörler:
Yalıtkan olarak kağıt kullanılmıştır. Kağıt kalay veya alüminyum levhaya sarılmıştır.
Plastik kondansatörler:
Dielektrik madde olarak polyester, polipropilen ve polikarbonat kullanılır.
Seramik kondansatörler:
Yalıtkan olarak seramik kullanılmıştır.
Mika kondansatörler:
Yalıtkan olarak mika kullanılmıştır.
Elektrolitik kondansatörler:
+ ve – olmak üzere kutupları olan kondansatörlerdir.
Mercimek tipi (Kutupsuz yani + ve – farketmez) kondansatörler
Mercimek tipi kondansatörler olmak üzere değeri sonradan değişmeyen kondansatör yapılarında kullanılan dielektrik malzemenin cinsine göre değişik şekillerde adlandırılır.
Kondansatör
Sabit kondansatörler ;Değeri sonradan değiştirilmeyen sabit kondansatör denir.Sabit kondansatörler, yapılarında kullanılan dielektrik maddenin cinsine göre ( mika, seramik, kağıt,elektrolitik, tantal gibi ) değişik şekillerde isimlendirilirler.
- Yüksek kapasiteli bir kondansatör elde etmek için plakalar arasındaki mesafe oldukça küçültülür. Bunun için plakalar arasında ince bir elektrolikit tabaka oluşturulur.
- Elektrolit ile metal plakalar arasındaki yalıtımı ince bir oksit filmi sağlar. İletken levha, oksit ve elektrolitten oluşan yapı kapasite etkisi gösterir. Böyle üretilen kondansatörün kapasitesi çok yüksektir ve elektrolitik kondansatör olarak isimlendirilir.
- Kapasiteyi dada arttırmak için metal plakaların yüzeylerine dalgalı bir şekil verilir. Böylece yüzey alanı artar ve kapasitede artmış olur. Son geliştirilen elektrolitik kondansatörler tantal dan yapılmaktadır.
- Tantal elektrolitler oldukça küçük boyutlu, yüksek kapasiteli, değeri sabit ve sızıntı akımı son derece düşük olan kondansatörlerin üretilmesini sağlamıştır.
- Elektrolitik kondansatörler mutlaka doğru gerilimle çalıştırılmalıdır. Gerilim ters bağlandığında yalıtkan oksit film bozulur. Ters polarma nedeni ile oluşan gaz basıncı kondansatörün patlamasına neden olur. Bu nedenle elektrolitik kondansatörlerle çalışırken dikkat etmeliyiz.
- Bunun yanında elektrolitik kondansatör iyi bir kapasitör değildir. Yüksek sızıntı akımları vardır. çevredeki yüksek ısıdan dolayı kurudukları için ömürleri kısadır.
- Bu nedenlerden dolayı, elektrolitik kondansatörleri, diğer kondansatörleri kullanamadığımız zamanlarda kullanmalıyız.
- Bir de, herhangi bir devrede veya sistemde bir kondansatör kullanacaksak göz önünde bulundurmamız gereken başka önemli bir nokta ise kondansatörün gerilimidir.
- Kondansatöre tatbik edilecek olan gerilim kondansatörün dayanabileceği maksimum gerilimden kesinlikle büyük olmamalıdır. Özellikle alternatif gerilimde gerilimin etkin değerini değil maksimum değerini göz önünde tutmalıyız.
- Çünkü kondansatörler maksimum gerilimle şarj olur. mesela 220V’luk şebekede kullanılacak bir kondansatör 250V’luk değil en az 350V’luk olmalıdır.
- Çünkü şehir elektriğinin maksimum değeri 311V’tur. Yapıldıkları dielektrik maddesine göre isim alırlar yani kullanılan dielektrik malzemenin cinsine göre sınıflandırılır.
Kapasitans Nedir
Üzerlerinde bulunan gerilim maksimum değerleridir. Rakam ve renkle değerleri belirtilir. Sabit değerine kapasitans denir.
- Kondansatörler dayanabileceği voltajlar ve toleransları belirlenerek piyasaya sürülürler. RF devrelerinde kullanılan feed-through kodansatörler, trimmer kondansatörler ve varicap’lar da farklı çeşit kondansatörlerdendir.
- Trimmer kondansatörler havalı veya film dielektrik maddenin kullanıldığı ayarlı kondansatörlerdir. 2-10 pf den 10-100 pf kapasitesine kadar imal edilirler.
- Varicaplar kapasite diyotlarıdır. Aslında bir kristal diyottur ve ters polarize edilince kondansatör olarak görev yaparlar; BB139 gibi.
kaynak istanbul emo-Antrak gazetesinden alıntı yapılmıştır.