Endüstriyel Sistemler Satış Müdürü Sn.Tarık Düdükçü ile Özel Röportaj
Bu sayımızda 50 yılı aşkın süredir çözüm odaklı partnerlik yaklaşımı ile kablo sektörüne yön veren, üretim kabiliyeti ve ürün gurubu bakımından Dünya’daki sayılı firmalar arasında yer alan, %100 yerli sermaye ile üretim yapan üreticimiz Üntel Kablonun son ürünü olan, elektrikli araç şarj kabloları hakkında firmanın Endüstriyel Sistemler Satış Müdürü Sn.Tarık Düdükçü’den bilgi alacağız.
Tarık Bey, kablo sektöründe geçen 18 yılının son 7 yılını Üntel Kablo’da sürdürüyor. Ağırlıklı olarak endüstriyel ve enerji üretim tesislerine ve bu tesislere hizmet veren EPC firmalarına yönelik çalışmalar ve proje takiplerinden sorumlu. Tarık Bey bugün bize yerli üretime başladıkları Elektrikli Araç Şarj Kablolarından bahsedecek.. Keyifli okumalar..
Tarık Bey, kısa süre önce elektrikli araçlar fuarında yer aldınız ve bu araçlar için özel üretilen kablolarınızın lansmanını yaptınız. Fuarda ürüne gelen ilk tepkiler nasıldı, gözlemlerinizi aktarır mısınız?
Aslında geçen yılda da katıldığımız fakat sertifika süreçlerimiz o zaman henüz devam ettiğinden lansman şeklinde bir çalışma yapmadığımız ama yoğun ilgi gördüğümüz bir fuardı.
Bu seneki fuarda TÜV Rheinland ve VDE sertifikalarımız ile birlikte ürünlerimizi sektör ile tanıştırmak istedik. Fuarın denk geldiği takvim neticesinde aslında genel anlamda sakin bir fuar olsa da yaptığımız pazarlama aktiviteleri ile adımızdan ve ürünümüzden bahsettirmeyi başardık diye düşünüyorum.
Bize biraz bu kablonun özelliklerinden ve elektrikli araçlar için öneminden bahseder misiniz?
Dünyada ve ülkemizde petrol türevlerinin ve fosil yakıtların kullanımından kaynaklı karbon salınımı ve benzeri unsurlardan oluşan çevre kirliliği dolayısı ile tüm sektörlerde yeşil enerji kullanımı konusunda bildiğiniz üzere büyük bir yatırım ve yönelme söz konusu. Elektrikli araçlarda bu konuda büyük yer sahibi. Bir çok ülke hali hazırda tamamen elektrikli araca geçmeye hazırlanıyor.
Örnek olarak Norveç, 2025 yılı itibarıyla içten yanmalı motorlu araçların satışını tamamen yasaklamayı planlayan ilk ülke olmuş durumda. Ancak bu hedef, 2021 yılında elektrikli olmayan araçların satışlarının tek haneli yüzdelere gerilemesiyle fiilen erkenden gerçekleşti.
Hatta, 2023 Eylül ayında elektrikli araç sayısı benzinli araçları geçti. Elektrikli araçların sayısı arttıkça araçların şarj edilmesi konusu gündeme gelmekte.
Kablomuz şarj sırasında araç ile şarj istasyonu arasında önemli bir rol almaktadır. Bu bilinçle üretimini yaptığımız kabloların TÜV ve VDE gibi dünyada saygınlığı ve geçerliliği olan kuruluşlardan sertifikalarını alarak kalitemizi de belgelendirmek istedik.
İlgili kablolar standartları neticesinde ve şarj istasyonlarının da malum dış ortamda kurulu olduğunu düşünürsek sıcaklık, alev yürütmezlik, dış ortama ve mekanik streslere dayanıklılık gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Standart özellikler dışında Üntel Kablo olarak Ar-Ge çalışmalarımızı bir çok farklı konuda ürünlerimizde kullanım kolaylığını ve kullanıcı dostluğunu önemseyerek yaptığımız gibi; şarj kablolarımızın dizaynları, istasyondan araca bağlantı işlemi manuel olarak yapıldığından esneklik ve hafiflik gözetilerek yapılmıştır.
Çalışmalarımız katma değer, maliyet ve kalite unsurlarını geliştirmek üzere Ar-Ge Merkezimizde sürekli devam etmektedir.
Elektrikli araçlara yönelik kablo üretimi yapan firmalar arasında Üntel Kablo nasıl bir pazar payı hedefliyor? Bu alana özel olarak hazırlanan bir pazarlama stratejisi görecek miyiz?
Öncelikli olarak ülkemizde ve dünyadaki şarj istasyonu veya ünitesi üretimi yapan firmalara tedarikçi olmayı hedeflemekteyiz.
İlerleyen süreçte müşterilerimize partnerlerimiz ile birlikte son kullanıcılara yönelik çözümlerde sunmak planlarımız arasında yer almaktadır.
Tarık Bey verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkür ediyoruz ve tüm Üntel Kablo ailesine başarılar diliyoruz.
Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.