enflasyon-duserken-sirketimizi-dogru-yonetebiliyor-muyuz

Enflasyon fiyatlar genel seviyesinde sürekli artışı ifade eder. Enflasyonun düştüğü dönemlerde fiyat artış hızı azalıyor demektir. Bu arada uygulanan talebi daraltıcı politikalar bazen daha düşük kâr marjıyla çalışmayı gerektirebildiği gibi bazen de talep yetersizliği nedeniyle mevcut müşterilerden yeterli siparişin gelmemesine de neden olabilir.

Ayrıca dönem dönem talep yetersizliği bazı girdilerde bile fiyat düşüşlerine yol açabilir. İşte o zaman stok yönetimi son derece önemli hale gelmektedir. Üretim amacıyla alınan stok bu tarz dönemlerde yüksek maliyetlerde kalmakta ve firmanın satış için fiyat tutturamamasına da sebep olabilmektedir.

Böyle ortamlarda mevcut maliyet satışın kaçmasına neden olacak seviyede yüksek kalıyorsa, yerine koyma maliyetine bakılmalı ve fiyat ayarlaması ona göre yapılmalıdır.

sirketlerde-finansal-yapilanma-ve-denetim-onemlidir

Enflasyonun düştüğü dönemlerde maliyetlerin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Ancak işçilik maliyetinde seviyenin düşük kalabilmesi için üreticinin üretim kapasitesini artırması gerekmektedir.

Kısacası verimlilik daha da önemli olmaktadır. Kaliteli elemana düşük ücret sadece kaliteli iş kaybı anlamına gelmektedir. Peki bu yeterli midir? Tabi ki hayır. Talebi daraltıcı politikalar satış ağını ve pazarlama politikalarını gözden geçirmeyi zorunlu hale getirir.

Aksi halde mevcut müşteri siparişleri yetersizliği kapasite düşüklüğüne yol açar ki o zaman da maliyetler yükseleceği için firma çıkmaza girer. Bütün bunların yanında yüksek kredi maliyetleri de finansman giderlerini artırırken satış yapmak için vade uzatmalar firmayı uçurumun kenarına getirebilir. Çünkü artan ciro firmayı nakit sıkıntısına sokmaya başlar.

Şimdi şirketleri hem idari açıdan hem de finansal açıdan verimli yönetme zamanı. Özellikle üretim yapanların kapasiteyi artırıcı tedbirler alması şart. Şimdi 3 konu önemli haldedir. Birincisi verimli yönetim, ikincisi sürdürebilir finansal yapı ve üçüncüsü de denetimdir. Denetlenemeyen sistem kontrolü elden kaçırmaya ve hedeflere uyumlu gitmeyi zorlaştırmaya neden olur.

 

Görüşmek dileğiyle…

 

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.