Dönem dönem TL’nin aşırı değer kazandığı, bu nedenle de ihracat avantajının kaybolduğu yorumlarını duyuyoruz. Bu yorumları USD=2 TL iken de duyuyorduk, USD=34 TL iken de duymaya devam ediyoruz. Dolar 340 TL olsa da duymaya devam edeceğimize emin olabilirsiniz. Çünkü asıl sorun bu değil.
Şirketlerimiz uluslararası rekabete uygun büyüklükte değil. Yani kobi tarzı küçük şirketler. Bu şirketlerde sabit maliyetlerin payı büyük şirketlere göre daha yüksek olduğundan zaten fiyat avantajı yakalamaları mümkün değildir. Büyük şirketler marka değerleri nedeniyle yüksek fiyat talep ettiği takdirde rekabetçi olunabilir. Ancak maliyet tutturma konusunda onlar kadar avantajlı olmak için 2 hususun gerçekleşmesi gerekiyor.
- Ölçeği uluslararası rekabete uygun hale getirmek; bunun için rakiplerin büyüklüğü, üretim kapasiteleri vb konularla karşılaştırma yaparak firmanın yatırım politikasını belirlemek gerekiyor.
- Şirketin verimli yönetilmesi; şirketin tüm birimlerinin uyum içerisinde çalışmasının sağlanması gerekiyor.
Birinci konu piyasa ve rakipler konusunda detaylı çalışma yapıldıktan sonra bir yatırım bütçesini gerekli görürken ikinci konu daha çok bütçe çıkarmayı ve bütçe çalışmalarının objektif olarak yapılmasını gerekli görmektedir.
Bütçe şirketin hedefinin belirlenmesini, tüm birimlerin bu hedef etrafında toplanmasını, eylem planları arasında ahengin oluşmasını ve ciddi bir koordinasyonun oluşmasını sağlar.
Gelir ve gider bütçeleri aslında hedef için yapılacak eylemlerle gider bütçesini, eylemler yapıldıktan sonra gerçekleşeceği düşünülen gelir bütçesini oluşturur.
Bu bütçelerin sonunda çıkan proforma gelir tablosu ve proforma bilanço ilgili dönemde hedefe varmak için planlanan faaliyetler yerine getirildikten sonra şirketin ne gibi bir bilanço ve gelir tablosuna ulaşacağını gösterir.
Şirketin tüm birimleri yönetime katılmadıkça, birimler ve komiteler verimli çalışmadıkça şirketlerin global ekonomide sürdürülebilir bir rekabeti yakalama şansı yoktur. Bunu göremeyenler bahaneyi kurda aramaya devam ederler. Siz şirketinizin neresinde verimsizlik var ona bakın, rekabet gücünüz arttıkça piyasanın size geldiğini göreceksiniz.
Görüşmek dileğiyle…