profesor-doktor-sermin-onaygil-uluslararasi-balkanlight-icin-geri-sayim-basladi

28-29 Kasım 2024 tarihlerinde, Aydınlatma Türk Milli Komitesi‘nin (ATMK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı‘nda düzenlenecek Balkanlight 2024 için geri sayım başladı.  Light + Intelligent Building İstanbul Fuarı da 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde konferansla aynı mekanda eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Konferansa dair merak edilenleri Prof. Dr. Sermin Onaygil ile konuştuk. Keyifli okumalar..

Sermin Hanım, Balkanlight Konferansı tarihi oldukça yaklaştı. Aydınlatma sektörünün merakla beklediği organizasyonda hazırlıklar ne aşamada?      

Bu yıl 9 Balkan ülkesinin katılımı ve 21 farklı ülkeden sunumlarla geniş coğrafyaya yayılı bir uluslararası organizasyon hazırlığı içindeyiz. Konferansımızın kalitesini olumlu etkileyecek şekilde sunulacak çalışmaları önce özet formatında istedik.

profesor-doktor-sermin-onaygil

En az iki uluslararası hakem değerlendirmesi sonucunda olumlu görüş alan özet çalışmalar daha sonra tam metin olarak iletildi. Bu tam metinler de yine hakem değerlendirmesinden geçerek gerekli düzeltme ve ilaveler yapıldı. Şu an 50’nin üzerinde bildiri tam metnini son hallerine getirip, konferansımızın detaylı programını oluşturma aşamasındayız.

Sponsorlarımızın katkıları ile uluslararası diğer etkinliklere göre oldukça düşük bir ücretle katılım sağlanabilen Balkanlight’2024 konferansımızın ilk günü sabah gerçekleştirilecek Açılış Oturumu’nu tamamen ücretsiz herkese açık olacak şekilde düzenliyoruz.

Açılış oturumumuzda aydınlatma alanındaki en yeni eğilimler doğrultusunda bilgileri içerecek sunumları ile ulusal ve uluslararası konuşmacılarımız yer alacaklar. Konferansımızın detaylı programını Ekim ayı son haftası yayımlamayı planlıyoruz.

uluslararasi-balkanlight-fuari-istanbul

“Future of Lighting: Efficient and Intelligent”  (Aydınlatmanın Geleceği: Verimli ve Akıllı) temasını işleyeceğiniz etkinliğin ana konuları ve katılımcı ülkeler hakkında bilgi verir misiniz?

LED teknolojisinin genel aydınlatma amaçlı kullanılmaya başladığı 2000 yılların başında gündemde olan enerji verimliliği amaçlı LED’e dönüşüm uygulamalarını daha sonra sürdürülebilirlik esaslı akıllı aydınlatma sistemleri takip etmiş, 2020’li yıllarda ise insan odaklı aydınlatma sektörde amaç ve eğilim olmuştur.

Temasını “Aydınlatmanın Geleceği: Verimli ve Akıllı” olarak belirlediğimiz konferansımızda enerji verimliliği, dijitalleşme teknolojileri, kontrol teknikleri, insan odaklı aydınlatma konulu sunumların yanı sıra kültür mirasının zengin ve ortak olduğu Balkan şehirleri, tarihi eserler ve yapıların aydınlatılması gibi çalışmalar da yer almaktadır. Dokuz Balkan ülkesi ile beraber aralarında Japonya, Meksika’nın da olduğu 21 farklı ülkeden katılım gerçekleşecektir.

Konferans 1999’dan 2018’e kadar Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’de düzenlenmişti. Pandemi sebebiyle yaşanan istisnai durumla beraber 6 yıllık bir aradan sonra yeniden Türkiye’de yapılacak. Hem İstanbul’un stratejik konumu hem de bu uzun arayı bir arada değerlendirdiğinizde, ziyaretçi ve katılımcı sayısında artış bekliyor musunuz? Özel sektör ve resmi kurum talepleri istediğiniz seviyede gerçekleşti mi?

1999 yılında ilk olarak Bulgaristan’da yapılan organizasyonun ikincisi 2002 yılında yine İstanbul’da gerçekleştirilmişti. İstanbul’da Balkanlight birlikteliğinin tüzüğü hazırlanmış ve imzalanmıştı. Daha sonra 3’er yıl ara ile Romanya, Slovenya, Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan ev sahibi olmuşlardı.

Pandemi nedeniyle maalesef birçok organizasyonda olduğu gibi Balkanlight etkinliğimizde de duraksama dönemi yaşadık. Türkiye, tabii ki ATMK olarak, organizasyonun tekrar canlanması ve sürekliliği için gerçekten büyük çaba harcadı.

Ev sahipliğini üstlenerek, Balkanlight üyesi ülkelerin halen aktif olan ya da yeni temsilcileri ile temasa geçme gayreti içine girdik. Bu çalışmalarımızın sonucunda birçok Balkanlight  konferansından daha yüksek sayıda Balkan ülkesini aktif hale getirdik. İstanbul’un cazibesi ve stratejik konumu katılımcılarımızın Balkan ülkelerinin sınırlarını aşmasına, 21 ülkeden bildiri ile katılım isteğinin oluşmasına neden oldu.

Bildiri sunumlarında Türkiye’den özel sektör temsilcilerimizin de yer alıyor olması bizleri memnun ediyor. Henüz konferans kayıtlarımız devam ettiği için sayı ve çeşitlilik açısından net bilgi verebilmemiz şu an için mümkün değil.

Aydınlatma sektörü için son kullanıcı ve proje sahiplerinin yanı sıra resmi kurum temsilcilerine yönelik projeleriniz oldu mu?

Balkanlight konferansımız uluslararası bir etkinlik. Ancak Türkiye’nin stratejik önemi nedeniyle ülkemizde aydınlatma alanında gerçekleşen ve gerçekleşecek olan mevzuat çalışmaları, uygulama projeleri diğer ülkeler tarafından da dikkatle takip edilmekte.

Bu nedenle, konferansımıza resmi kurum temsilcilerinin katılımını ve verecekleri bilgileri çok önemsiyoruz.

Organizasyonda hem konferans hem fuar bir arada olacak. Bu da bilimsel gelişmeler ışığında aydınlatma imalat sanayinin ilerleyişini göreceğiz diyebilir miyiz? Etkinlikle birlikte sektörel hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Etkinliliğimizin Light+Intelligent Building Fuarı ile aynı ortamda gerçekleştirilecek olması özel sektör katılımı ve ilgisi açısından olumlu olarak değerlendirilmektedir. Fuar organizatörü Messe Frankfurt da Balkanlight konferansımızı sahiplenmekte ve desteklemektedir.

Sektörümüzde her geçen gün artan rekabet koşulları, aydınlatma sektör temsilcilerimizin inovatif ürün ve projeler üretmelerini zorunlu kılmaktadır.

Balkanlight ve benzeri organizasyonlar özel sektör temsilcilerimiz için önemli ipuçları yakalayabilecekleri, gerekli bilgi ve işbirliklerine ulaşabilecekleri platformlar oluşturmaktadır.

Elektrik ve aydınlatma sektörünün çeşitli kademelerde paydaşı olan Sektörüm Dergisi okurlarına yönelik davetinizi ve son sözlerini iletir misiniz?

Aydınlatma alanındaki uluslararası deneyimler, yeni teknoloji ve eğilimler konularında bilgiler edinmek, faydalı işbirlikleri oluşturmak için Sektörüm Dergisi tüm okurlarını, 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Light+Intelligent Building Fuarı ile birlikte aynı ortamda gerçekleştirilecek BalkanLight’2024 konferansımıza katılmaya davet ediyorum.

Konferans ile ilgili tüm bilgilere https://www.balkanlight2024.com adresinden ulaşılabilmektedir. 28 Kasım 2024 Perşembe sabah açılış oturumumuzun herkese açık ve ücretsiz olacağını bir kez daha belirtmek isterim.

Sermin Onaygil Kimdir?

Prof. Dr. Sermin Onaygil Elektrik Mühendisliği alanında Şubat 1983’de yüksek lisans, Aralık 1990’da doktora derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden almıştır.

Çalışma konuları enerji planlaması ve yönetimi, enerji verimliliği, akıllı bina sistemleri, enerji ekonomisi, genel aydınlatma tekniği ile yol ve tünel aydınlatması, aydınlatma otomasyonu, aydınlatmada enerji verimliliği olarak sıralanabilmektedir.

Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nin kurucu üyesi ve halen yönetim kurulu başkan yardımcısıdır. 2023-2027 dönemi için Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiş ve bu göreve Eylül 2023 itibari ile başlamıştır.

Ayrıca yine CIE’nin Ulaşım ve Dış Aydınlatma Uygulamaları başlıklı 4 nolu bölümünde Türkiye’yi 1996 yılından beri temsil etmekte, başkan yardımcısı olarak görev yaptığı bölümde aktif görevler üstlenmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde yürütülen enerji verimliliği projelerinde aktif görevler almakta ve Türkiye’de yol aydınlatma tesisatlarının iyileştirilmesi projelerinde TEDAŞ’a; EPDK destekli projelerde Elektrik Dağıtım Şirketleri’ne danışman olarak hizmet vermektedir.

Son yıllarda Enerji Verimliliği Yükümlülük Sistemleri ve Enerji Performans Sözleşmeleri konulu projeler yürütmektedir. Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Balkanlight Yönetim Kurulu’nda Türkiye temsilcisi olarak yer alan Sermin Onaygil, Balkanlight’2024 Organizasyon Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.