ureticileri-beklyen-tehlike

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran 2024 ayı sanayi üretim verisini açıkladı. Söz konusu bültene göre sanayi üretimi yıllık baz da %4.7 azaldı.

Biraz daha detaya baktığımızda imalat sanayi sektör endeksindeki düşüşün daha ciddi boyutta olduğunu gözlemliyoruz. İmalat sanayi sektör endeksinde Haziran 2024 ayında yıllık düşüş %6.9 olarak gerçekleşmiştir.

Aylık baz da gelişmelere baktığımızda, sanayi üretim endeksi aylık bazda %2.1 düşerken, imalat sanayi sektör endeksinde düşüş %3.1 olarak gerçekleşmiştir.

Üretimdeki düşüşün sanayici üzerinde iki önemli etkisi olmaktadır.Bunlardan birincisi şudur; Hedeflenen cirolar gerçekleşmediğinden beklenen nakit girişi de sağlanamamaktadır. Bu durumda taahhütlerini yerine getirememe ihtimali artmaktadır.

Şirketler bu nedenle kredi almak ve nakit dengesizliğini dış kaynakla çözmek zorunda kalmaktadırlar. Tabi ki kredi alabilirlerse.

İkinci etkisi de şudur; azalan cirolar nedeniyle kapasite düştüğünden, sabit maliyetlerin birim üren maliyeti üzerindeki payı artmaktadır.

Böylece yükselen maliyetlerle rekabet etme şansı da kalmamaktadır. Verilen tekliflerin yüksek fiyat nedeniyle geri dönme ihtimali de artmaktadır.

Bir yandan yükselen maliyet baskısı, diğer yönden uygulanan sıkı para politikası nedeniyle krediye ulaşmanın zorluğu üretici firmaları ciddi bir sıkıntıya doğru sürüklemektedir. Zaten yüksek kredi maliyetleri de firmalar üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır.

Bu durumda ciddi finansal yönetim yapamayan, alacak ve borç devir hızlarını, stok devir hızlarını iyi yönetemeyen firmalar ciddi zorluk çekebilirler.

Görüşmek dileğiyle…

Hikmet Baydar
HİKMET BAYDAR 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. cnntürk, apara, tv100 bbntürk,e kotürk, vb televizyon kanallarında ekonomi ile ilgili programlara katılarak güncel verileri yorumlamıştır. Muhtelif gazete ve dergilerde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlanmıştır. Bankalarda ve Bankalar Birliğinde bankacılık eğitimi vermiştir.