kurlarla-dans

Ticaret Bakanlığı Haziran ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Söz konusu bültene göre 2023 yılı haziran ayında 20,7 milyar ihracatı dolar 18-25 TL bandında hareket ederken gerçekleştirmemize rağmen, 2024 yılı Haziran ayında dolar 32 TL civarındayken sadece 18,6 milyar dolar ihracat yapılabilmiştir.

Kurda önemli yükselişe rağmen ihracatta %10.6 aylık bazda düşüş gerçekleşmiştir. Bu hareket ücretlerdeki kaybın tam telafi edilemediği şu dönemde gerçekleşmiştir. Bundan sonra da artan enerji, lojistik, vergi ve faizlerle birlikte daha az artan ücretler maliyetlerin artmasına neden olmuştur. Ancak artışın kaynağı kur yükselişidir. Kur yükselmeseydi diğerleri de domino etkisi gibi yükselmeyecekti.

ekonomide-rekabet-daha-fazla-odaklanmayi-gerektiriyor

Ocak-Haziran dönemlerini karşılaştırdığımızda ihracatın 2023 ilk yarısında 123 milyar dolardan 2024 yılı ilk yarısında %2 yükselişle 125,4 milyar dolara gelebildiğini gözlemliyoruz.

Bu kadar enflasyon, gelir dağılımındaki bozulma ve yüksek finansman, enerji, girdi ve lojistik maliyeti için değer mi? Acaba attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değer mi?

Bildiğiniz gibi ithalatın %90 a yakın kısmı aramalı ve sermaye malıdır. Dolayısıyla üretimi doğrudan etkileyen faktörlerdir. Kurların enflasyonist sebep oluşturması da buradan kaynaklanmaktadır.

İthalattaki gelişime baktığımızda ise şunları görmekteyiz;

2023 yılı Haziran ayında 26 milyar dolar olan ithalat 2024 yılı Haziran ayında 25 milyar dolara %4.1 düşmüştür. Dönemsel olarak da 2023 yılı ilk yarısında 184,4 milyar dolardan 2024 yılı ilk yarısında (%8.5) 168,7 milyar dolara düşmüştür.

İthalat girdilerinde yüksek maliyet nedeniyle stok azaltımı olabilir. Ancak son ay ihracattaki düşüş eğer gelecek için iyi sinyaller vermiyorsa o zaman stok yapmaktan kaçınanlar ithalatın da düşmesine neden olmuş olabilir. Bu arada altın ithalatına getirilen sınırlandırmalar gibi ithalatı daraltıcı tedbirleri de unutmamalıyız.

Reel ekonomide verimliliği arttırmadığımız, şirketlerimizi daha verimli yönetilir hale getirmek için reorganizasyona gitmediğimiz sürece kurlardan medet umarak yapılacak ihracat ancak bu kadar olabiliyor. Rekabet daha fazla detaya odaklanmayı gerektiriyor.

Görüşmek dileğiyle…

 

Hikmet Baydar
Hikmet Baydar, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olmuştur. Kamu sektöründe müfettişlik görevi ile başlayan kariyerine, finans sektöründe risk yönetimi, fon yönetimi ve portföy yönetimi gibi alanlarda devam etmiştir. Ekonomi alanındaki engin bilgi birikimiyle çeşitli platformlarda aktif rol alan Baydar, TRT, Bloomberg TV, CNNTÜRK, tv100, EKOL TV, EKO TÜRK, A PARA, CNBC-E ve Ulusal TV kanallarında ekonomi programlarına katılarak güncel verileri analiz etmiş ve yorumlamıştır. Ayrıca pek çok gazete ve dergide ekonomi üzerine kaleme aldığı yazılar yayımlanmıştır. Kariyeri boyunca bankalar ve Türkiye Bankalar Birliği çatısı altında bankacılık eğitimleri vermiştir. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası, Uludağ İhracatçılar Birliği, İTKİB, KOSGEB, EBSO, Eskişehir Sanayi Odası, MÜSİAD ve YENİAD gibi kurumlarda, global krizlerin şirketlere etkileri, şirketlerin alması gereken önlemler ve kur ve faiz riskinden korunma stratejileri gibi başlıklarda seminerler düzenlemiştir. Bunun yanı sıra çeşitli üniversitelerde konferanslar vermiş ve konuşmacı olarak davet edilmiştir. Kurumsal Eğitimler Uluslararası düzeyde de başarılar elde eden Baydar, 2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Funds World Middle East konferansına Türkiye’yi temsilen konuşmacı olarak davet edilmiştir. Ayrıca, Chicago Mercantile Exchange tarafından düzenlenen Currency Futures yarışmasında “The Best Mega Trader” ödülünü kazanmıştır. ABD’de Futures Options sertifika programını tamamlamış, Fransa’da SNCF bünyesinde Fransız demiryolu işletmeciliğini incelemiştir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun İleri Düzey Lisans Belgesine sahip olan Hikmet Baydar, ileri düzeyde İngilizce bilmektedir. Finans, ekonomi ve risk yönetimi konularındaki uzmanlığı ile sektörde fark yaratmakta, bilgi ve deneyimini paylaştığı platformlarda dikkat çekmektedir.