Sigma Elektrik CEO’su Özgür Ünlü Röportaj

 Sigma Elektrik CEO’su Özgür Ünlü;

“Ürün Kalitemizi ve Müşterilerimizin Güvenini Korumak İçin Çalışıyoruz”

Özgür Bey, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Amerika’ya giderek yaklaşık iki yıl kadar burada yaşadı. Ardından Türkiye’ye dönüşüyle birlikte elektrik sektörüne ilk adımını Sigma’da attı.

sigma-elektrik-ceosu-ozgur-unlu-ile-roportaj

İki yıl kadar ihracat departmanında görev aldıktan sonra, yine sektörümüzden tanınan firmalarda uluslararası satış, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında yöneticilik yaptı.

Tüm bu görevleri boyunca 50’den fazla ülkeye 150’den fazla seyahat gerçekleştiren Ünlü, bir yandan da yüksek eğitimine devam ederek, Dijital Ekonomi ve Pazarlama üzerine yüksek lisansını tamamladı. Elektrik sektöründe yaklaşık 12 yıllık bir tecrübeye sahip ve son iki yıldır da Sigma Elektrik ailesinde CEO olarak görev yapıyor.

sektorum-dergisi-genel-yayin-yonetmeni-nursah-sunay-ve-sigma-elektrik-ceosu-ozgur-unlu

Özgür Bey, bizi bugün burada ağırladığınız için teşekkür ederiz ve yayınımıza hoş geldiniz.. Geçtiğimiz yıl yeni fabrikanıza taşınmış ve düzenlediğiniz basın toplantısı dolayısıyla verdiğiniz davette, tam otomasyona yönelik iyileştirmeler yapılacağını belirttiğiniz fabrikanızın tüm üretim proseslerini yakından görme imkanı yakalamıştık. Geçen tüm bu süre boyunca makine yatırımlarınızda ne gibi gelişmeler oldu, biraz bahsedebilir misiniz?

Tabii ki.. Öncelikle ben de teşekkür ediyorum, siz de hoş geldiniz. Yeni fabrikamızı ilk ziyaretinizde, taşınma dolayısıyla ufak tefek bazı eksiklerimiz vardı.

Şu anda bu eksikleri tamamladık ve fabrikamızı son haline getirdik. Eski fabrikamızda yaklaşık 5000 m2’lik bir alana sahiptik. Yeni fabrikamızda ise 15000m2’lik bir alana çıktık.

Pazardan gelen talepler doğrultusunda kapasitemizi artırmamız gerekiyordu ve bu sadece alanla mümkün değildi. Talepleri karşılayabilmek için otomasyon yatırımı yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle böyle bir yatırıma girdik ve karşılığını alacağımıza inanıyoruz.

Otomasyon kısmı ile ilgili orta vadeli yatırımlarımızı planladık ve fizibilitelerini hazırladık. Şu anda planladığımız şekilde ilerliyoruz. Bu yılın son çeyreğinde otomasyonu tamamlamış olacağız. İlk etapta tam otomasyonu, otomatik sigorta ve kaçak akım röleleri için düşündük.

Sonrasında diğer ürünlerimiz olan kontaktör, şalter gibi ana ürünlerimiz için de otomasyon yatırımlarımız devam edecek. Üçüncü çeyrekte otomatik sigorta ve kaçak akım rölelerini aktif bir şekilde kullanmaya başlayacağız.

sigma-elektrik-ceosu-ozgur-unlu-ile-keyifli-bir-roportaj-gerceklestirdik

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk 4 aylık ihracat rakamları 82.9 milyar dolar olarak açıklandı. Bu yükseliş oranı Sigma’nın dış satışlarına da yansıdı mı?

Dış ticaret tarafında aktif olarak görev alıyorduk. Ürünlerimiz birçok pazarda yerini bulmuştu. Mevcudu korumakla beraber hem yeni pazarlara ulaştık hem de mevcut pazarlarımızdaki payımızı artırma imkanı bulduk. İhracat, ülkemiz için olduğu gibi bizim için de çok önemli. Şu anda ciromuzun %30-35’ini ihracat oluşturuyor. Avrupa ve Güney Amerika’da aktif olarak devam ediyoruz.

Avustralya, Ortadoğu, Uzak Doğu gibi birçok pazarda da varız. Öte yandan Sigma markasıyla yurtdışında OEM olarak dağıtımını yapmak, ülkemizin tanıtımı anlamına da geliyor.

2024’ün son altı ayını hedef alarak, pazarlama ve satış stratejileriniz neler olacak?

2024’ün ilk 6 ayında hedeflerimizi cirosal ve adetsel anlamda yakaladık. İkinci 6 ay için de pazarlama bizim için son derece önemli bir husus. Ekibimiz bu konuda çok güçlü ve geniş bir alana odaklanarak strateji belirliyor.

Sigma Elektrik yerli sermaye ile Türkiye’de yerli üretim yapan güçlü bir marka ve her zaman genç ekibinin ve kararlarının arkasında duran yönetimiyle çok sağlam bir yapıya sahip. Siz, bu güçlü markanın genç bir yöneticisi olarak, Sigma Elektrik’in  gelecekteki konumuna ilişkin vizyoner bakış açınızı nasıl konumlandırıyorsunuz?

Biz yerli ve milli bir markayız. Bu ülkede yaşıyor ve burada değer yaratmaya çalışıyoruz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve amatör ruhumuzu kaybetmemeye çalışıyoruz. Esnafız ama aynı zamanda kurumsal bir yapıya sahibiz. Her zaman ulaşılabilir insanlarız. Vizyon olarak firmamızı büyüterek devam etmek istiyoruz. Yerimizde saymak gibi bir planımız yok.

sigma-elektrik-ceosu-ozgur-unlu-sorularimizi-yanitladi

Sektörde önemli markalarla yarıştığınızı biliyoruz. İddialı olacağınız bir noktaya gelecek misiniz?

Açıkçası zaten iddialı olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye’nin en önemli şalt üreticilerinden biriyiz ve pazardan da bu şekilde geri dönüşler alıyoruz. Kalitemizle ilgili yurtdışındaki müşterilerimizden olumlu geri bildirimler alıyoruz.

Kalitemizden ödün vermeden, çizgimizi bozmadan, %95’lerin üzerinde başarıyla yürüyen termin sürelerimizi koruyarak ilerlemeye büyümeye devam edeceğiz. Piyasalardaki genel daralmalara rağmen inşaat sektörünün lokomotifi olmamız sebebiyle, çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Türkiye’de yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Bizim için en önemli noktalardan biri ürününün arkasında durabilmek. Sigma, sorun ne olursa olsun, en alttan en üst birimlere kadar tüm elemanlarıyla her zaman müşterilerinin bir telefon uzağında.

Çalıştığımız firmalarımızı, partnerlerimizi bizlik olmayan konularda dahi desteklemeye çalışarak bize duydukları güveni korumaya çalışıyoruz. Çünkü üretmenin değerini biliyoruz.Bu yüzden evet, kesinlikle üretimin desteklenmesi gerekiyor.

İthalatın ülkeye faydası yok. Devletimizden bu konuda adımlar geliyor ve bundan memnunuz. Yatırımların artarak devam etmesini bekliyoruz. Sigma olarak 350, grup bünyesinde 1500-1600 çalışma arkadaşımız var ve dolaylı yoldan birçok insanın ekmek yediği bir yapıyız. Üretim kısmının desteklenmesi, bu tür aksiyonların alınması bizim için olduğu kadar ailemizin her bir üyesi için de çok önemli.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz tüm yatırımlarımız arasında, insana yapılan yatırımı çok önemsiyoruz. Artık özellikle teknik alanda, zanaat sahibi nitelikli iş gücü yetiştirmek çok daha zor ve çok daha değerli. Tüm sektör paydaşlarımıza teknik üniversiteler ve liselerle iş birliği yaparak eğitimler düzenlemelerini tavsiye ediyorum.

Bu, firmalarımızın geleceği ve sektördeki meslektaşlarımız için çok önemli. Çünkü; nitelikli insan yetiştirmek için, gençlerimizin önünün açılması ve firmalarımızın fayda sağlaması için bu son derece önemli bir nokta. Tüm okurlarınızı buradan selamlıyorum..