enerji-etiketleme-yonetmeligi

Enerji Etiketleme Yönetmeliği (ELR), enerjiyle ilgili ürünlerin enerji tüketimi ve verimliliğine ilişkin bilgilerle etiketlenmesini gerektiren bir Avrupa Birliği (AB) düzenlemesidir.

Yönetmelik, tüketicilerin ürün satın alırken bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmak ve üreticileri daha enerji verimli ürünler geliştirmeye teşvik etmek için hazırlanmıştır.

ELR, ev aletleri, aydınlatma ekipmanları ve ofis ekipmanları da dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi için geçerlidir. Her ürün grubu için özel gereklilikler yetkilendirilmiş yönetmeliklerde belirtilmiştir.

Mevcut ELR, 1 Ağustos 2017’de yürürlüğe girmiş ve önceki Enerji Etiketleme Direktifinin yerini almıştır.

enerji-etiketleme-skalasi

Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci kapsamında geçtiğimiz aylarda kapsamı genişletmek ve etkiyi güçlendirmek adına bu düzenleme için de bir revizyon önerisi yapılmıştır.

ELR etiketleri A’dan G’ye kadar bir skala kullanmaktadır. A, enerji açısından en verimli olan ürünleri; G ise en az enerji verimli olan ürünleri göstermektedir.

Etiketlerde ayrıca, ürün türüne bağlı olarak yıllık veya 100 döngü başına kilowatt saat (kWh) cinsinden ürünün enerji tüketimine ilişkin bilgiler de yer almaktadır.

ELR, AB’de ve yönetmeliği uyumlaştıran ülkelerde birçok ürün grubunda enerji tüketimini azaltmada başarılı olmuştur.

enerji-etiketleme-yonetmeligi-cevresel-etkieri-azaltmakta-cok-onemli-rol-oynar

Enerji Etiketleme Yönetmeliğinin Faydaları

Yönetmeliğin öne çıkan faydalarından bazılarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Tüketicilerin para tasarrufu yapmasına yardımcı olmak: Tüketiciler enerji tasarruflu ürünler seçerek enerji faturalarından tasarruf edebilirler.
  • Sera gazı emisyonlarının azaltılması: Enerji tasarruflu ürünler daha az enerji tüketmektedir; bu da sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve iklim değişikliğinin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Enerji güvenliğinin iyileştirilmesi: Enerji tüketiminin azaltılmasıyla AB, ithal enerjiye daha az bağımlı hale gelmekte ve bu yönüyle diğer ülkelere de örnek olarak gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak tüm dünyada enerji güvenliğine katkıda bulunmaktadır.
  • Yeniliği teşvik etme: ELR, üreticileri enerji açısından daha verimli ürünler geliştirmeye teşvik etmektedir. Bu da teknolojik yeniliklere ve istihdam yaratılmasına katkıda bulunmaktadır.

Yeni Enerji Etiketleme Skalası

1 Mart 2021’de buzdolapları, çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri de dahil olmak üzere farklı ürün grupları için yeni bir enerji etiketleme ölçeği tanıtılmıştır.

enerji-tasarufflu-urunler-paradan-tasarruf-ettiriyor

Yeni ölçek daha basit ve daha şeffaf olup tüketicilerin ürün satın alırken daha bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Yeni enerji etiketleme ölçeği, A’dan G’ye kadar bir skala kullanmaktadır. A sınıfı, enerji açısından en verimli olanı, G ise en az enerji verimli olanı göstermektedir.

Ancak A+++’dan D’ye kadar olan enerji verimliliği sınıfları, tüketiciler için fazla karmaşık ve kafa karıştırıcı hale geldiğinden kaldırılmıştır. Yeni etiketler ayrıca tüketicilerin ürünün enerji verimliliği hakkında daha fazla bilgi almak için tarayabilecekleri bir QR kodu da içermektedir.

Enerji Etiketleme Yönetmeliği Nasıl Kullanılır?

Tüketicilerin enerji ile ilgili bir ürün satın alırken ELR etiketini sorgulaması gerekmektedir. Etiket, ürünün enerji tüketimi ve verimliliği hakkında bilgi sağlamaktadır.

sera-gazlarinin-azaltilmasi

Tüketiciler daha sonra enerji açısından en verimli olanı seçmek için farklı ürünleri karşılaştırabilmektedir. Bu noktada tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususlardan bazıları şunlardır:

  • ELR etiketini incelemek: ELR etiketi, siyah arka planı ve beyaz harf ve rakamlardan oluşan dikdörtgen bir etikettir. Etiket, ürünün enerji verimlilik sınıfını, enerji tüketimini ve diğer bilgileri içermektedir.
  • Farklı ürünleri karşılaştırmak: Bir ürün seçerken farklı modellerin ELR etiketleri karşılaştırılmaktadır. Enerji verimlilik sınıfı en yüksek olan ürün, en az enerjiyi kullanmakta ve enerji faturalarından daha fazla tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
  • İhtiyaçları göz önünde bulundurmak: Ürün seçerken ihtiyaçlar ve bütçe göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, büyük bir buzdolabına ihtiyacınız varsa, ihtiyacınız olan boyut ve özellikleri elde etmek için enerji verimliliğinden ödün vermek isteyebilirsiniz.
  • Ürün kılavuzunu okumak: Ürün kılavuzu, ürünün enerji açısından en verimli şekilde nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler sağlamaktadır.

Enerji Etiketleme Yönetmeliği tüketicilerin paradan tasarruf etmek ve çevresel etkilerini azaltmak için kullanabilecekleri çok değerli bir araçtır. Tüketiciler enerji tasarruflu ürünleri tercih ederek bilinçli ve sorumlu davranabilirler.

Görüşmek dileğiyle…

 

Dilek Aşan
DİLEK AŞAN 1972 yılında Mersin’de dünyaya geldi. 1991 yılında İnönü Üniversitesi Tekstil Teknikerliği Bölümü ön lisans programından, 1994 yılında Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü lisans programından, 1999 yılında Mersin Üniversitesi Yönetim Bilimleri Bölümü yüksek lisans programından mezun oldu. İş hayatına Mersin’de bulunan APİTAŞ HOLDİNG’de “Kalite Yöneticisi” olarak başladı. Bu sürede aldığı eğitimleri ivedilikle çalışmalarına uygulaması “Kalite” kariyerinde iyi bir başlangıç oldu. 8 yıllık profesyonel çalışma yaşantısı içerisinde Fransa menşeili bir danışmanlık firmasından teklif aldı ve burada çalıştığı süre boyunca önemli deneyimler elde etti. Yöneticilik yaptığı Tekstil işletmesinde üretim takip yazılımına yönetim sistemi süreçlerinin entegre edilmesini sağladı ve yöneticilik yaptığı bu firmanın “EFQM Mükemmellik Belgesi ve Ödülü” alması için gerekli olan çalışmaları bizzat yönetti. Girişimci ruhu, aldığı eğitimler ve edindiği deneyimler ile 2007 yılında kurmuş olduğu Taksim Danışmanlık Hizmetleri markasıyla, iş birliği kurduğu yüzlerce firma ile sayısız başarılara imza attı. Bu firmaların gelişim süreçlerine ve on binlerce insanın hayatlarına dokundu. Taksim Danışmanlık ile çalışmalarına CNR Holding gibi köklü bir markayla başladı. Burada 7 yıl boyunca Kalite, Çevre ve İş Güvenliği Yönetim Sistemleri, TSE Belgelendirme ve marka denetimlerinin hazırlık çalışmalarını başarıyla yürütmesi, şu anda da Türkiye’nin en önemli markaları ile iş birliği sağlamasında gerekli temelleri atmasına sebep oldu. Hayat boyu öğrenme ve sürekli gelişim prensipleriyle halen iş birliği içerisinde olduğu firmalarına Kalite’nin yanı sıra Sosyal Uygunluk, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Denetimi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlamaları ve Sürdürülebilirlik Ödül Programları ile ilgili danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlıyor. 2021 yılında yayınlanan “50 Soruda Kurumsal Sürdürülebilirlik” adlı kitabı yayınlandı ve basım aşamasındaki "Kurumsal Sürdürülebilirlik ile Kurumsallaş" kitabını da iş dünyasına kazandırma çalışmalarına devam ediyor.