Düz ve cilalı yüzeyler soğukluk ve kısırlık hissi uyandırırken ham, doğal malzemeler sıcaklık ve bağlılık hissi yaratıyor. Dokular anıları ve duyguları tetikleyerek bizi geçmiş deneyimlere ve dokunma duyusuna bağlayabiliyor.
Juhani Pallasmaa’nın kitabı “Derinin Gözleri”nde mimaride görüş ve ötesindeki nesnelerde duyusal algının önemini, özellikle de deneyimimizi şekillendirmede dokunma ve dokunun rolünü vurguluyor.
Pallasmaa’ya göre, teknoloji ve görsel medyadan etkilenen çağdaş kültür, mekanların görsel yönünü aşırı vurgulamış, diğer duyuları özellikle de çevreyi anlamak ve takdir etmek için hayati önem taşıyan dokunmayı ihmal etmiştir.
İç mekan tasarımında doğru atmosferi yaratmak tüm duyuları kapsayan bir sanattır ve ışıkla birlikte mekan algısı üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Renkler ve şekiller genellikle tasarım tartışmalarının odak noktası olsa da, yüzeylere verilen önem mekan algımızı şekillendirmede eşit derecede önemli bir rol oynuyor.
Alman tasarımcı Meike Harde tarafından geliştirilen armatürler, onun malzemelere olan tutkusuna dayanıyor, aynı anda ışık ve dokuyla çalışan basit heykelsi formlar oluşturuyor. Harde, ağırlıklı olarak spor giyimde kullanılan “teknik örgü” adı verilen bir teknik kullanılarak üretilen üç boyutlu likra kaplamalı bir dizi armatür tasarladı. Yöntemi aydınlatma tasarımına ustaca uygulayarak ışık, ton ve doku arasında heyecan verici bir etkileşim ortaya çıkardı. Koleksiyonun yer ve sarkıt lambaları şekilleri somutlaştırıyor.
Dokunmaya teşvik ederek kullanıcıları sıcaklıklarını hissetmeye davet ediyor. Modellerden biri asılı lamba iken diğeri 4 küçük ayak veya ince uzun bir taban üzerinde duruyor.
Parçalar farklı ortamlara uyum sağlayan farklı oranlar, eğriler ve boyutlar kullanıyor. Yumuşak ışık kumaşın içine nüfuz ediyor ve yarı saydam bir difüzörden düşürerek parlaklığını yumuşatıyor.
İki tonlu dikiş, farklı yoğunluk seviyelerinin etkisi ile birlikte sıcak griler ve toprak boyasından parlak bakır ve pembeye kadar karmaşık bir dizi ince ton oluşturuyor. Koleksiyonun merkezi, ışığı geçirme ve farklı bir ambiyans yaratma yeteneğine dayanıyor.
Bej ipliklerden yapılan likra kaplama ışıkla etkileşime girerek değişen yoğunluk seviyeleriyle vurgulanan tuhaf bir parlaklık üretiyor. Malzemenin pürüzlü yüzeyi ve düzgün olmayan kesiti, dağınık yansımayı güçlendirerek alanı rahatlatıcı bir sıcaklık ve somutluk kucaklamasıyla sarıyor.
Koyu renkli hatlar, gevşek örülmüş alanlara keskin bir kontrast sağlayarak odaya derinlik ve dinamizm katan 360 derecelik bir parlaklık yaratıyor.
Koleksiyon, ister konut ister ticari mekanlarda olsun, yumuşak halılar, ağır perdeler ve her tür doğal malzemelerle uyum sağlıyor. Davetkar ve sıcak atmosferler yaratmak için çok yönlü bir çözüm sunuyor.
Meike Harde için aydınlatma tasarımı yalnızca işlevsellikle ilgili değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim yaratma fırsatıdır. Meike Harde; “Aydınlatma tasarımına yaklaşımım duygusaldır. Işık gerçekten atmosferiktir ve tasarımda bu duyguyu yakalamaya çalışıyorum. Meike Harde, ışığın bu atmosferik özünü tasarımlarında yakalayarak mekanları daha davetkar hale dönüştürüyor.
Yalnızca aydınlatmakla kalmayıp aynı zamanda derin bir samimiyet, rahatlık ve aşinalık duygusu uyandıran bir dizi armatürdür. İç tasarımda ışığı algılama şeklimiz, davetkar ve sıcak atmosferler yaratmak isteyen profesyoneller için benzersiz ve büyüleyici bir aydınlatma çözümü sunabilir.
Kaynak; Archdaily