acil-aydinlatma-standartlari

Acil aydınlatma ürünleri ve aydınlatma elektroniğinde uzmanlaşan Beş A Elektronik; tüketicileri bilinçlendirmeye devam ediyor.  Uzun ömürlü ve işlevini yitirmeyen özelliklerini korumak için, aydınlatma sistemlerinde rutin test ve bakım kayıtlarının tutulmasının önemine değinen Beş A; tüketicilerin sistem tercihlerini yapmadan önce aydınlatma ile ilgili yasal mevzuatları, özellikle hukuki yaptırımlar doğurabilecek sonuçları bakımından bilmelerinin önemli olduğunu belirtiyor.

Acil Aydınlatmada Yasal Mevzuatlar Ülkeler Bazında Değişebilir

Acil aydınlatma ile ilgili uygulamalar ve yasal mevzuatlar ülkelere göre farklılık gösterebilir. Her ülkenin kendi bina güvenliği ve yangın önlemlerini düzenleyen yasaları ve düzenlemeleri vardır.

binalarda-yangin-risk-degerlendirmesi

Acil aydınlatma sistemlerinin yasal zorunlulukları kapsamında; genel olarak uluslararası standartlardaki ortak gereklilikler sunulsa da, ilgili bina güvenliği ve yangın önlemlerine ilişkin her ülkede yürürlükte bulunan yasalara bağlı olarak yönetmeliklerde küçük farklar bulunabilir. Bu standartlar, acil aydınlatma ürünlerinin tasarımı, uygulanması, kullanımı, testi ve bakımını içeren bir dizi kural içerir ve acil durumlarda insanların güvenliğini arttırmayı hedefler.

Türkiye’de acil aydınlatma ile ilgili dikkat edilmesi gereken yasal zorunluklar; iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, imar mevzuatı, elektrik tesisleri yönetmeliği ve yangın güvenliği yönetmeliğidir. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket suç ve kabahat teşkil edilmesine göre, Türk Ceza Kanuna hükümlerince hakkında işlem yapılmaktadır.

binalarda-yangin-guvenligi

Türkiye’deki Acil Aydınlatma Yönetmelikleri

Türkiye’de yürürlükte olan acil aydınlatma yönetmelikleri; EN  50172, EN 1838 ve TÜRKİYE BYKY‘dir. (Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik)

EN 1838 Standardı: “Aydınlatma uygulamaları. Acil durum aydınlatması”. Bu standart, acil durum aydınlatma sistemlerinin çalışması ve işlevleri ile ilgili özel gereksinimler ve kısıtlamaları açıklamaktadır.

EN 50172 Standardı: Acil aydınlatma kurulumu sonrası, sistemin sürekliliği için yapılacak tüm test, kayıt, raporlama, bakım-onarım ve servis çalışmaları bu standardın tarifine göre yapılmalıdır.

TÜRKİYE BYKY (Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik): Binaların yangın güvenliği açısından uygun şekilde tasarlanması, yapılması ve işletilmesi için gereksinimler bulunmaktadır.

Bu kapsamda yönetmelik; yangın düzenlemeleri, yangın tahliye yolları, yangın risk değerlendirmesi, işletme ve bakım ve yangın eğitimi gibi hususları kapsamaktadır. Standartlara ve yasal mevzuatlara uygun yüksek kalite ürün ve sistemleriyle sektörüne öncülük eden Beş A, endüstrinin doğru kalite çizgisini yakalamasında, tüketicilerin bilinçlenmesinin son derce önemli olduğunu belirtiyor.

Aydınlatma elektroniğinde üretimi, teknolojik altyapısı ve donanımıyla sürdürülebilir gelişim ilkesini benimseyen Beş A Elektronik, sektör olarak sağlıklı bir gelişimin üreticiden tüketiciye tüm bileşenleriyle benimsenirse mümkün olabileceğini, bunun da ülke ekonomisi sanayisini ileri taşımak olacağını ekliyor.