alves-kablo-finans-muduru-selda-mert-roportaj-1

Dünya’nın Bir Numarası Olmak İçin Çalışıyoruz..

Sektörüm Dergisi : Alves Kablo pandemi sürecinde birçok şirket küçülme yoluna girerken yatırımlarına devam ederek büyüdü. 2021 yılının ilk yarısını bu anlamda nasıl değerlendirirsiniz?

Selda Mert: Pandemi süreci sadece ülkemizi değil tüm Dünyayı etkileyen küresel bir kriz. Ülkece zor bir süreçten geçtik ve geçmeye de devam ediyoruz.

2019 yılında başladığımız ve 2020 yılının başında %90 tamamladığımız yatırımımızla Ankara’nın ilk ve tek kablo üretim fabrikasını kurarak üretime başlayıp ülkemize katma değer kazandırmanın yanında yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlayarak bu süreci iyi değerlendirdiğimizi düşünüyorum. Yıllardır birlikte çalışan ve riski yönetmeyi bilen, işinde uzman ekibimizle 2020 yılını bu zorlu süreçte hasarsız kapatarak 2021 yılına güzel bir giriş yaptık.

alves-kablo-finans-muduru-selda-mert-roportaj-2

Yılın ilk yarısında üretimde gerekli olan belgelerimizi tamamlayıp portföyümüze yeni müşteriler dahil ederek hem yurt içi satış hem de ihracat hacmimizi arttırarak, verimli bir dönem geçirdiğimize inanıyorum.

Süreç içerisinde ülkemiz alt yapısına katkı sunmak için çeşitli kampanyalar yaptınız. Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle ürettiğimiz kablolarla ülke alt yapısına katkı sunmanın yanında HF (alev almaz) kablolarımızla can ve mal güvenliğine de önem veriyoruz.

Bu anlamda kablolarımızın her alanda kullanılmasını sağlamak adına nakit satışlı kampanyalar yaparak firmalara daha uygun maliyetlerde satışlar yaptık. Ziraat Bankası’nın sunmuş olduğu Güvenlikli Tedarik Sistemi ile Ziraat Kart sahiplerine firmaların talebi doğrultusunda hem esnek hem de eşit taksit imkanı sunarak diledikleri koşulda ödeme yapmalarını sağlıyoruz. Bu kampanyalarla para kazanmaktan çok, müşteri kazanmayı ve ürettiğimiz kabloların daha büyük bir alana ulaşmasını hedefliyoruz.

Alves Kablo Enerji Tasarrufu Haftası #alves #alveskablo #kablo

2021’in ilk yarıyılında kablo sektörü açısından önemli gördüğünüz sektörünüzü etkileyen temel gelişmeler olarak neleri sıralayabilirsiniz? 

Kablo sektörünü etkileyen en önemli unsur hammadde. Maalesef ki hammaddenin ağırlıklı olarak ithal edilmesi, dövize bağlı olması, pandemi sürecinden dolayı oluşan vergiler, kurdaki dalgalanmalar ve 2020 yılının bu zamanına göre hammadde fiyatlarının %100 artması ister istemez bizi de etkiledi.

Bu olumsuzluklardan dolayı maliyetler artmış ve kar payı azalmıştır. Ama bu süreci riski iyi yönetmemiz, finansman kaynaklarımızın yerinde kullanılması, bakır bağlantıları ve kurun forwart işlemi ile sabitlenmesi sayesinde hem ciro artışı sağladık hem de üretime hız kesmeden devam ettik.

Bu yılın verileri, geçen yılın aynı dönemine göre olumlu mu, olumsuz mu?

2020 pandeminin yoğun olduğu bir dönemdi. Biz çok fazla ciro hedeflemeden bir önceki yılın altında kalmadan yılı kapatma düşüncesindeydik. Üretimle beraber güzel bir ivme yakalayarak 2020 yıl sonunda  Alves Kablo ve Alves Enerji firmalarımızla 2019’a göre %50 büyüme sağladık.

2021 yılında geçen yılın ilk yarısına göre %220’lik bir büyüme gerçekleştirdik. Yıl sonu hedefimiz ise 2020’ye göre % 300 büyüme ile kapatmaktır.

Alves Kablo ve sektörünüzle ilgili 2021 yılının ikinci yarısı ile ilgili öngörüleriniz ve başlıca büyüme dinamikleriniz, hedefleriniz neler?

2021 yılı bizim için verimli bir yıl olacak, ilk çeyreği de bunu göstermektedir. Bu şekilde devam ederse koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmak zor görünmüyor.

2022 yılının ilk çeyreği gibi halka arzı hedeflemekte ve süreç için çalışmalar yapmaktayız. Bizim en büyük hedefimiz daha çok insana istihdam sağlamak ve ülkemize katma değer kazandırmak. Bu anlamda Türkiye’nin bir numarası olmak için değil, Dünya’nın bir numarası olmak için çalışıyoruz.