led-hakkinda-efsane-bilgiler-2

Mühendislik, mimarlık ve teknolojiyi bünyesinde barındıran aydınlatma, birçok bilim dalıyla direkt ilişkili olarak önem ve gelişimini sürdürüyor. LED teknolojisi ile bambaşka bir boyut kazandı. Önceden kullandığımız lamba ve ampul kelimeleri, yerini LED kelimesine bıraktı.

Bildiğiniz üzere önceki makalelerimde de bahsettiğim, konvansiyonel lambalar; akkor flamanlı enkandesan lambalardan, kompakt floresanlara, gaz deşarjlı lambalardan, halojen lambalara hepsi, farklı ve nispeten değişik teknolojileri içinde barındırıyorken, LED ile (ışık yayan diyotlar) yani ışınım ile tek tip bir çözüm önerisi sunulur oldu.

Muazzam bir gelişim, değişim. Teknoloji bizi kendine her alanda olduğu üzere, aydınlatma sektöründede hayran bırakıyor. Bugün ülkemizde;

Sokaklar, parklar, okullar, hastaneler, cezaevleri, hemen her yeni binalar, camiler, gökdelenler, bina cepheleri, stadyumlar, otoyollar, köprüler, tüneller… LED ile aydınlatılıyor.

Bunun yanı sıra; yeni model arabaların tüm aydınlatma noktalarında (ortalama 100 nokta ve üzeri ), her türlü bilgisayar ve donanımında, tüm teknolojik ev aletlerinde, telefonlarda, tabletlerde, evlerde, avizelerde LED’ler kullanılıyor.

Hem verimli, enerji tasarruflu, uzun ömürlü, hemde pratik, çözüm odaklı, efektif ve kolay uygulanabilir yanları ile tercih edilmesininde hiç tereddüt ettirtmiyor.

LED lambalar ile ilgili hala bazı kaygılar ve şehir efsaneleri duyuyorum. Bu yanlış bilgileri ve oranı çok azalmış olsa da; hala öne çıkan LED ile ilgili yanlış bilinen bir kaç gerçeğe değinmek isterim.

Evlerimize LED lamba alırken bizi yanıltan efsanelerden ve bilgi kirliliğinden biraz arınması açısından faydalı olacağını düşündüğüm doğrular şöyledir.

Efsane1: LED lambaların enerji tüketimi normal lambalara göre biraz daha düşüktür.

Cevap: Hem doğru, hem yanlış. LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar.

Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen elektrik faturasından %30’a varan tasarruf sağlamak mümkündür.

Aynı zamanda LED lambalar A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Yani, bir LED lamba, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltmaya ve dolayısıyla tasarruf etmeye yardımcı olur.

Efsane 2: LED lambaların parlaklığı, sahip olduğu watt’a göre değişir.

Cevap: Hayır. Birçok kişi bir ampulün watt gücü (W) ne kadar yüksek ise, o ampulün daha parlak olacağını düşünür.  Fakat watt gücü bir ampulün sadece ne kadar güç tükettiğini anlatır.

Bir ampulün parlaklığı aslında lümen (lm) cinsinden ölçülür. Şeffaf ampullerin daha parlak ışık vermesi için içlerindeki telin ısınması gerekir; fakat LED lambalarda böyle bir gereklilik yoktur. LED lambalar, çok daha düşük bir watt tüketerek klasik bir ampulle aynı parlaklığı (lümen cinsinden) sağlar.

Örneğin 60 watt’lık bir şeffaf ampul 10 watt’lık bir şeffaf ampule göre daha parlaktır ancak, 9 watt’lık LED lambadan daha az parlaklığa sahiptir.

2 adet lambanın hangisinin daha parlak olduğunu anlamak için watt değil lümen değerine bakılmalıdır. Lümen değeri daha büyük olan lamba daha her zaman daha parlak yanacaktır.

led-karsilastirma-gorsel

Şeffaf lambanın watt değeri LED lambadan daha büyüktür (60W>9W); ancak LED lambanın parlaklığı daha fazladır (806 lümen> 710 lümen) . Sonuçta LED lamba daha fazla ve parlak ışık verir.

Efsane 3: LED lambalar sağlığa zararlıdır: Kansorejen etkisi vardır ve radyasyon yayar.

Cevap: Hayır,  LED lambalar sağlığa zararlı değildir.  LED lambaların içi çevre dostu teknoloji ile donatılmıştır.

Tüm Avrupa yönetmeliklerine uygundur, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları bulunmaz. Bir LED lamba gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir. LED lambalar kırpışmalara ve titreşimlere sebep olmaz.

Efsane 4: LED lambaların ömrü, diğer lambalar kadardır. 

Cevap: Hayır. LED lambaların kullanım ömrü 15 yıldan başlar. Sadece akşamları oturma odasında günde ortalama 3 saat kullanılan bir LED lamba, aralıksız 15 yıl boyunca bozulmadan ışık vermeye devam eder.

Bu sayede sürekli ampulleri değiştirmek gerekliliği ortadan kalkar. Günde 3 saat ortalama kullanım ömrü olduğu varsayıldığında, 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet şeffaf enkandesan lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir.

 Efsane 5: LED lambalar ortam şartlarından çabuk etkilenip çabuk ısınırlar.

Cevap: Hayır. LED lambalar ortam şartlarına uyumludur. Çok sıcak veya çok soğuk zorlu ortam koşullarında ışık kalitesinden ödün vermezler. Ayrıca, LED lambalar ışık üretimi esnasında dışarıya da ısı vermezler.

Yani, uzun süre yanmaktan olan bir LED lambaya çıplak elle dokunulduğunda el yakmaz. Bu sebeple LED lamba, yaz veya kış vakti tüm mekânlarda kullanılabilir.

Efsane 6: LED lambalar tarafından yayılan ışık kalitesizdir.

Cevap: Hayır. Daha yeni satın aldığınız kırmızı renkli bir tişörtün eve döndüğünüzde aslında bordo renkli olduğunu hiç fark ettiniz mi? Bu renk değişiminin ana sebebi, tişörtü satın aldığınız mağazada kullanılan kalitesiz ışık kaynaklarıdır.

Güneş en doğal ışıktır ve bu nedenle diğer ışık kaynakları için bir referans noktasıdır. Çünkü güneşin doğal ışığı renkleri gerçek ve capcanlı olarak gösterir.

CRI kısaltmasıyla bilinen renksel geri verimi indeksi 0-100 ölçeği arasındadır ve ışık kaynaklarının rengi ne kadar doğru olarak yansıttığının gösterir.

Doğal güneş ışığı 100 ‘lük renksel geri verim endeksine sahiptir LED lambalar indeksi ise güneşe yakındır; 80’in üzerindedir. Bu sebeple eve daha çok güneş ve canlılık getirilmek istendiğinde LED lambalar en iyi çözümdür.

Efsane 7: LED lambalar çok pahalıdır.

Cevap: Hayır. LED lambalar, diğer ampullere göre çok daha iyi bir yatırım aracıdır. LED lambaların 2 temel özelliği vardır; düşük enerji tüketimi ve uzun kullanım ömrü.

Bu 2 özellik sayesinde LED lamba satın almak, tasarruf ettirecek ve elektrik faturasını hızlıca düşürecektir. Şimdilerde talebe bağlı olarak artan arz dolayısıyla, LED lambalar konvansiyonel lambalardan daha ucuz olduğu modelleri mevcuttur.

Efsane 8: LED lambaların parlaklığı ayarlanamaz.

Cevap: Hayır. Aydınlatma çok kişiseldir, evin ambiyansını bir anda değiştirmeye yardımcı olur. Ampulleri kısıp loş bir ortam yaratılabilir, böylece gevşemek ve rahatlamış hissetmek mümkün olabilir. Böylesi bir ortam yaratmak içinse kısılabilir lambaya ihtiyaç vardır.

Günümüzde kutusunun üzerinde kısılabilir (dim edilebilir) ibaresi bulunan LED lambaların parlaklığını istenildiği gibi değiştirmek mümkündür. Hatta bazı özel  LED lambaların sadece parlaklığı değil, ışık rengi de ayarlanabilmektedir.

Sonuç olarak, LED lambalar yüksek enerji tasarrufu sağlayarak ev ekonomisine büyük katkıda bulunur. Çevreye duyarlıdır, sürdürülebilir bir geleceği destekler.

Günümüzde LED lambaya olan talep arttıkça, maliyetler de düşmektedir.  LED lambalar için yukarıdaki doğrular, aynı bakış açısıyla, LED armatürler içinde geçerlidir.

LED teknolojik ve gerçek bir çözümdür. Doğru markalar ve doğru ürünlerini tercih ettiğinizde, sonuçları sizin doğrularınız ile örtüştüğünü göreceksiniz.

 

Yeni sayımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.