Profesyonel bir aydınlatmayı, nerede yapıyor olursak olalım, genel kabul görmüş prensipleri, uluslararası normları, kuralları vardır. Bunlara uymazsanız ışık kaynağı size, iyi ya da kötü şiddet uygular. Işık şiddeti bilimsel bir terimdir ve hesabı vardır .
İroniyi seven biri olarak; ışığın şiddetini siz ölçümler ve kurallarına göre belirlerseniz şiddete maruz kalmazsınız. Kontrol sizdedir, ışığın beden ve ruh sağlığınıza şiddeti olmaz.
Ölçümlemeden bir uygulama yaparsanız ışığın her türlü şiddetine maruz kalırsınız. Ruh ve bedensel sağlığa etkisinden tutun, konfora, güvenliğe, verimliliğe… Işık size şiddet uygular.
Nedir ışık şiddeti ?
Bir ışık kaynağının belirli bir yönde yaydığı ışık miktarına ışık şiddeti denir. Işık şiddetinin birimi candela’dır (cd).
Bu ölçümlemede ilk başlarda bir kandela, bir mum tarafından yayılan ışığın yoğunluğuna eşitti. Zamanla ampulün icadıyla ampul ve ışığının değerleri ile ölçüm değer ve aletleri değişti, gelişti.
Nerede bir aydınlatma varsa, ana hedef orada yapılan şeyin iyi yapılmasını sağlamasıdır. Ofiste ise, verimli ve doğru çalışma ortamı oluşturması, yol ise, güvenli bir yolculuğun sağlanmasına katkı sunması gibi.
Aydınlatmada güneş ışığı doğal aydınlatma kaynaklarının başındadır. Güneşli bir günde ortam 100.000 lüks seviyelerinde aydınlık iken, gölgede ise 10.000 lüks aydınlık seviyeleri söz konusudur.
Yapay aydınlatma elemanları ile yapılan aydınlatmada ise, örneğin ofislerde ortalama 500 lüks olması gibi standartlar söz konusudur.
Peki aydınlatmada lüks nedir ?
Aydınlanma ile ışık şiddeti yakın ama farklı ifadelerdir. Aydınlanma; yüzey üzerine dik olarak düşen ışık akısı anlamına gelmektedir ve birimi lüks’tür. Aydınlanma, ışığın yoğunluğu ile ilgilidir.
Işık Akısı Nedir ?
Aydınlatmanın tüm yüzey üzerindeki etkisine ise ışık akısı denir ve φ harfi ile gösterilir. Birimi lümendir. Işık kaynağının ne kadar ışık verdiğine teknik olarak lümen (lm) denilmektedir ve ışık akısı ışığın miktarı ile ilgilidir.
Gonca Bayraktar’ın 2016 İşyerlerinde Aydınlatma Koşullarının İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönünden Değerlendirilmesi tezinde, aydınlatma konusuna kapsamlı değinmiş, çeşitli deney ve testler ile bizlere somut datalar sunmuştur.
Buna göre ülkemizde ölçüm yapılan 283 iş yeri bölgesinin 155’inde (%54,8) mevzuatta istenen minimum aydınlık düzeyi değerlerinin karşılanamadığı tespit edilmiştir.
Plastik ve gıda imalatı yapan iş yerlerinde oranlar nispeten iyi iken, oto tamiri ve ahşap atölyelerinde oran bir hayli kötü olduğu ölçümlenmiştir.
Etrafımızdaki iş yerlerindeki aydınlatmaların, yarıdan fazlasının doğru yapılmadığı sonucu el atılması gereken bir konudur.
Genel olarak aydınlatılan ortamlarda uygun olan lux değerleri, bir çok kurum ve kuruluşun paylaştığı belli başlı değerlerdir ki bir kaç sektöre dair data şöyledir :
Kadına şiddete kesinlikle “hayır” deriz. Şiddetli baş ağrısını sevmeyiz. Geçimsizliğin şiddetli olanına tahammülümüz yoktur. Ama ışığın şiddetlisini severiz.
İçinde sevgili günler barındıran Şubat ayınız, şiddetle güzel geçsin.
Görüşmek Dileğiyle..