Kullanıcı İçin Yazın, Anahtar Kelimelere Takılıp Kalmayın
Bir web sitesi için SEO, yani arama motoru optimizasyonu yaptırmak istediğiniz de size sorulan ilk soru hangi anahtar kelimelerde yükselmek istediğiniz olacaktır.
Tabi ki web sitenizi istediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralarda görmek, ziyaretçi sayınız, ziyaretçilerin ve rakiplerinizin gözündeki itibarınız açısından çok önemlidir.
Fakat günümüzde SEO, bir kelime seçip onun aranma hacmine (Aylık, yıllık aranma sayısı) göre 2 blog yazısı birkaç backlink almaktan çok ileriye gitti. Eski teknikler günümüz arama motorları için çokta önemli değil. SEO kriterleri dediğimiz sıralama faktörleri de oldukça değişken bir halde.
Peki Neden? Çünkü günümüz büyük arama motorları işlerini sadece belli kriterlere bakarak değil, sürekli öğrenen ve gelişen bir yapay zeka ile birlikte yapıyor.
Neredeyse her sektörde duymaya başladığımız yapay zekanın arama motoru pazarında olmaması düşünülemez bir durumdu.
Eskiden Google gibi büyük arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için belli kriterleri yerine getirmek yeterli olurken, günümüzde maalesef bilinen bu kriterleri yerine getirmek SEO’nun sadece bir bölümü olarak kaldı.
Yapay zeka SEO oyununu bir adım daha ileri taşıyarak işin için e-arama yapan kullanıcıları da dahil etti.
Yani kullanıcılara arama terimini siteye girdikten sonra bu kullanıcı kim ve bu aramayı neden yapıyor olabilir? Ne bulmaya çalışıyor? gibi soruları da sıralama kriterleri içine ekledi diyebiliriz.
Yani teknik olarak günümüzde Google’da üst sıralara çıkabilmek; arama teriminin sayfanızdaki kelime yoğunluğu ve sayfanıza verilen bağlantıların sayısı ile alakalı bir dizi algoritmadan çok daha karmaşık bir durum aldı.
Diğer taraftan makine öğrenimi ile çalışan bu yapay zeka kullanıcıların arama niyetini anlamaya çalışırken, kendini de sürekli geliştirmektende geri kalmıyor.
Çekinmeden sıralama kriterlerinin önem derecesi ile oynayabiliyor. Yani yıllardır bilinen en basit iç SEO kriterlerinden biri olan sayfa başlığı sıralamada önemli bir kriterken, yarın hiç önemi olmayan bir kriter haline gelebiliyor. Üstüne bu bir bakıyorsunuz bir süre sonra yeniden önemli bir unsur olarak karşımıza çıkabiliyor.
Konunun daha iyi anlaşılması için;
Bir kullanıcı Google’da “Facebook” araması yaptığında bu kullanıcı Facebook sitesine mi gitmek istiyor?
Yoksa Covid-19 yüzünden evde kaldığı için can sıkıntısını gidermek için Facebook filmini mi izlemek istiyor?
Halbu ki bu aramayı 6 ay önce yapan bir kullanıcının karşısına ilk olarak Facebook.com çıkardı. İşte yapay zeka tüm aramalara ortak cevaptan kişiye özel cevaplara geçiş yapıyor.
Daha gerçekçi bir duruma bakalım; Covid-19 yüzünden insanların büyük bölümü evde ve bu da e-ticaret satışlarının kat kat artmasına sebep oldu.
E-ticaret’de yaşanan patlamanın mantıklı bir açıklaması tabi ki vardı. Peki, arama motorlarındaki durumu fark ettik mi?
Kullanıcıların Covid-19 öncesinde yaptıkları bir ürün aramasında karşılarına genelde ürünün kendi sitesi, o ürünü en iyi anlatan web siteleri veya haber siteleri çıkarken, şimdi aynı sorgular da ilk çıkan organik sonuçlar alış-veriş siteleri olmaya başladı.
Alışveriş siteleri eskiden de vardı ve eskiden de aynı ürünleri satıyordu. Değişen kullanıcıların niyeti oldu.
Bunu fark eden büyük arama motorları ki başta Google kullanıcıların arama niyetine göre sonuçlarını çok hızlı değiştirdi.
Peki, birkaç ay önce ilk sıralarda yer alan ürün tanıtım sayfaları şimdi nerede? Arama sonuçlarında 2. veya 3. sayfada. Tüm bunlar makine öğrenimi ile çalışan yeni arama motoru algoritmalarının sonuçları.
İşin Özü;
Artık içeriklerinizi, sitelerinizin alt yapısını, sosyal medya paylaşımlarınızı kullanıcıların niyetine yönelik hazırlamak zorunluk haline gelmeye başladı. Bundan sonraki süreçte amaçlarınızı anlatmak için içerikleriniz de kullandığınız anahtar kelimeler ne kadar önemli olsa bile, anahtar kelimeye değil kullanıcılara yönelin, onların anlayabileceği şekilde, sıkıcı olmayan akıcı içerikler hazırlamaya özen gösterin.
Arama motorlarını merak etmenize gerek yok, onlar zaten içeriklerinizi kullanıcılardan daha iyi anlayıp analiz ediyorlar.
İçeriğiniz ile kullanıcıların arama niyeti örtüşüyorsa sitenizi kullanıcıların karşısına çıkaraktır.
Görüşmek dileğiyle..