Bir araştırmaya göre, 0,1 saniyelik bir site hızı artışı perakende satışları yaklaşık % 10 artırdığı tespit edilmektedir. Site hızı her zaman mobil kullanıcı deneyiminin önemli bir özelliği olmuştur.

Google, 2018 yılında site hızlarını herkese açık bir sıralama faktörleri içine eklediğini açık bir şekilde duyurdu. Hız aynı zamanda sayfa deneyimi faktörlerinin de bir bileşenidir.

Fakat bu araştırma da elde edilen yeni bir rapora göre, siteleri oluşturan sayfa hızının sektöre göre hem marka dönüşümlerini buna paralel olarak gelir üzerinde önemli bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. (Araştırma Linki)

MOBİL HIZ VE DİJİTAL PAZARLAMA

Günümüzde dijital dünyanın büyük kısmı mobil kullanıcılardan oluşmaktadır. Mobil cihazların yaşadığımız dünyanın her anını şekillendirdiği düşünüldüğünde bu çok doğal bir durumdur.

Tabi ki paralelinde mobil kullanıcı deneyimi, marka deneyimiyle giderek daha fazla eş anlamlı hale geliyor. Diğer yandan mobil kullanıcıların sayısının artmasına rağmen dönüşüm sayısı masa üstü kullanan kullanıcılara bakıldığında daha düşük kaldığı gözlenmektedir. Bunun en büyük sebebi ise site hızlarının mobil kullanıcılar için yavaş kalmasıdır.

Araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, sayfa hızının daha yüksek katılım ve dönüşüm verilerinin artması ile doğrudan ilişkili olduğunu buldu.

Daha hızlı mobil siteler, ölçülen her sektörde müşteri başına daha fazla sayfa görüntüleme, daha yüksek dönüşüm ve daha yüksek ortalama sipariş değeri ile sonuçlandı. Daha somut olarak, site hızında 0,1 saniyelik bir iyileşme şu sonuçlarla sonuçlandı:

  • Perakende satış dönüşümleri% 8,4, ortalama sipariş değeri% 9,2 arttı.
  • Dönüşüm verileri % 10,1 ve ortalama sipariş değeri % 1,9 arttı.
  • Oturum başına lüks marka sayfa görüntüleme sayısı% 8,6 arttı.
  • Olası satış sayfalarında hemen çıkma oranı% 8,3 azaldı.

PEKİ, MOBİL HIZ NEDEN ÖNEMLİ?

Her sektör için ayrıntılı bir analiz ve inceleme çalışmaları yapılmaktadır. Örneğin, perakende satış siteleri için perakendecinin ana sayfasına kıyasla ürün sayfalarının hızına odaklanmanın daha önemli olduğunu gözlemledi.

Çünkü ana sayfanızı ziyaret eden birçok kişiye karşılık doğrudan ürün sayfasına gidenler markalara daha sadık kalıyor. Araştırmacılar elde ettikleri verilere göre şunları söylemektedirler. “Sayfa yeterince hızlı yüklenmezse mobil kullanıcılar sayfada hemen çıkacaklardır.’’

Mobil uygulama hızlarına baktığımızda halen masaüstü hızlara göre çok geride. Bu konuda Nisan ayında Google sayfa hızı metrikleri üzerine yapılan bir araştırmada 11 sektördeki binlerce site incelendi.

Bu inceleme sonucu mobil hızın masaüstü hız ile kıyaslandığında ortalama %2,6 daha yavaş olduğu, süre olarak bakıldığında ise masa üstü siteye göre 2,9 ile 7.9 saniye daha yavaş olduğu ortaya çıktı.

Bu araştırmada varılan bir başka sonuç ise finansal hizmetler ve teknoloji sitelerinin en hızlı mobil yükleme sürelerine sahip olduğu, inşaat sektöründeki web sitelerinin ise en düşük mobil yükleme sürelerine sahip olduğudur.

Araştırmada test edilen çoğu mobil sitenin ortalama 40,1 mobil hız puanı ve ortalama 7,9 saniyelik hız Endeksi ile çok yavaş olduğu ortaya çıktı.

Sayfaların AMP sürümleri ise arama sonuçlarında diğer sitelere göre daha iyi sıralamalar ve görünürlük elde ettiği bariz şekilde ortaya çıkmıştır. Ayrıca AMP sayfaların AMP olmayan sayfalara göre %108 daha hızlı yüklendiği gözlenmiştir.

Bu araştırma gösteriyor ki dijital pazarlama ve SEO uzmanlarının mobil deneyimlere ve site hızına daha fazla öncelik vermek zorunda ve buna göre gerekli düzenlemeleri yapmalı.

Harika mobil deneyimi sağlayan markaların daha fazla dönüşüm elde ettikleri ve gelirlerini arttırdıkları bariz şekilde ortadadır.

Peki, sadece hızlı olmak yeterli mi? Tabi ki de değil. Markaların ve perakendecilerin dikkat etmesi gereken şey, tüketicilere en iyi dijital deneyimi yaşatabilmek olmalıdır. Site hızları bu deneyimin en önemli unsurudur ama tek başına yeterli değildir.

Sitenizin Masaüstü ve Mobil versiyonlarının hız testini yapabileceğiniz en bilinen araçlar aşşağıdaki linklerdedir:

  • https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr
  • https://www.webpagetest.org/
  • https://gtmetrix.com/
  • https://tools.pingdom.com/

Görüşmek dileğiyle…

 

Ekrem Karataş
Sektörüm Dergisi dışında vakit buldukça farklı mecralarda SEO ve dijital pazarlama konusundaki yazılarım ile tecrübelerimi paylaşarak Arama motoru optimizasyonu konularında meraklılara yardımcı olmaya çalışıyorum. Seolog SEO firma sahibi Ekrem Karataş'ın verdiği hizmetler; Marka Danışmanlığı · Grafik Tasarımı · Dijital Pazarlama · BT Danışmanlığı · Reklam · Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) · Arama Motoru Pazarlama (SEM) · E-posta Pazarlama · Kurumsal Fotoğrafçılık · Web Tasarımı.